Festivalsommar med memorabilia

on 30 augusti 2010

av maxell

Idag uppmärksammar vi alla dessa stadsfester, festivaler och andra happenings som sommaren innebär. På varje alster använder vi minst en memorabilia från en sommartillställning.

Memorabilia liknar souvenirer genom att det sparas och värdesätts för att det påminner om något. Exempel på memorabilia från sommarfestivaler är en biljett, en servett, en tändsticksask (från en bar), ett armband (som motsvarar en biljett), en karta över festivalområdet, ett program, ett festivalglas, en autograf och så vidare.

Det är inte alla som vågar eller ens vill använda memorabilia på sina alster. Det här inlägget visar dock på några enkla lösningar som gör att alla kan ta med dessa viktiga minnessaker på sina alster. Kanske hittar du lösningen för hur du kan få med det där som du funderat på att ta med, men inte kommit på hur du ska få med på ett bra sätt som tillgodoser dina preferenser och önskemål.

Vi skapar om våra sommartillställningar
Mahlin78 skapar om när de besökte Kalasturnén för några år sedan. Det är viktiga minnen för henne och på sin layout har hon inkluderat biljetterna.


Sommaren 2002 var vi ett gäng kompisar som hade införskaffat oss biljetter till Kalas-turnén och deras stopp i Karlshamn. Vi hade sovplaster i en av kompisarnas föräldrars hus ett bit utanför stan - perfekt!

Det blev en otroligt lyckad kväll med många glada skratt och ett härligt minne! Inte för att artisterna tillhör mina favoriter som jag lyssnar på dagligdags, men helheten gjorde det till något minnesvärt i alla fall. :) Att vi sen hade en grym tur med vädret gör ju inte saken sämre.

Layout av Mahlin78Kalasfyllda närbilder
Layout av Mahlin78

Jag själv (maxell) återanvänder festivalbandet som dekoration på min layout om vårt besök på Peace & Love 2009. Det året slog festivalen publikrekord och var då Sveriges största festival. Det var massor av folk och bland annat spelade ett band som jag har gillat så länge jag kan minnas...


Blir du någonsin för gammal för festivaler? Det var en fråga som ställdes förra sommaren. Sedan tänkte vi inte mer utan begav oss i väg till Borlänge för att besöka Sveriges största festival - Peace & Love.

Ett av de band vi såg var ett band som jag gillat så länge jag kan minnas. För att minnas den där speciella känslan som kommer av livekonserter scrappade jag det hela med väl valda citat från deras låtar och inslag av starka härliga glam- och sleazerockiga färger mot en svart bakgrund.

Jag använde också en del typiska icke-scrapsaker samt en del bilder som jag luskat reda på. En av bilderna - den som är uppe till vänster - var tänkt som stämpel. Jag fick för ett bra tag sedan tillåtelse att använda den i mitt skapande av mannen som skapat den. Därför säger jag: Tack till Peter!

Självklart är även festivalarmbandet med. Fattas annat! :)

Layout av maxellSleazerockiga närbilder
Layout av maxell

Samaras dubbellayout handlar om kulturnatten i Umeå av årgång 2006. Hon använder en kul vinkling med den variation i människor som man kan se på en sommmarfestival. Memorabilian är scannade autografer från ett band som hon verkligen gillar.


Varje år det det en festival som kallas Kulturnatta här i Umeå, det pågår hela dan och långt ut på natten, de här bilderna tog jag 2006 och redan när jag fotade så visste jag att jag ville scrappa med det här temat. Så jag letade efter olika sorters typer att fota.

Jag blev jätteglad när jag träffade på en kvinna i medeltidskläder inne på McD. Andra som är representerade är : Eldkvarn, aliens, de avklädda, de påklädda, de japaninspirerade, de hemstickade och raggarna.

Jag scannade Eldkvarns autografer och skrev ut. Bokstäverna i rubriken är QuicKutz, och så frossade jag loss i spillpapper.

Dubbellayout av SamaraPersonliga närbilder
Dubbellayout av Samara

Avslutningsvis utvidgar Cissi konceptet med sommarfestivaler när hon skapar om ett besök på Legoland och alla de tillställningar som finns där. På sin layout har hon på ett fiffigt sätt ändrat storleken på och tagit med parkguiden.


Simon har fikapaus i Vilda Västern, på Legoland. Den här är tänkt som första sida till resten av fotona från det besöket. Här har jag använt mig av Park Guiden och för att den inte skulle ta för stor plats av layouten jag har scannat och förminskat den från A3 till A5 format samt skrivit ut den dubbelsidigt, all info och karta finns med.

Dekorationer i overlays, rubons och chipboad med semester/resetema.

Layout av CissiMinnesrelaterade närbilder
Layout av Cissi

Vad har du själv besökt för tillställningar i sommar av alla de som erbjuds? Har du några speciella minnen från en tillställning som du ännu inte scrappat? Passa på. För det är nu vi på allvar börjar att scrappa alla sommarfoton och minnen från allt vi sett och upplevt i sommar. Du får gärna lämna en kommentar med länk till ditt alster så vi alla kan se och inspireras vidare.

Här nedan ges en kort kommentar om sommarrelaterade saker som vi gärna kan inkludera i skapandet. Längt ner finner vi länkar till andra inlägg med festivaltema som Skrotboken har publicerat.

Souvenirer och memorabilia
Souvenirer och memorabilia är inte riktigt samma sak, men de påminner mycket om varandra.

Ett sätt att skilja på de två är att anamma följande skillnad. Souvenirer sparas i regel från resor vi gjort. Memorabilia används för saker som sparas för sitt värde i relation till något historiskt, kulturellt, underhållande och/eller från ett evangemang av någon sort. På så sätt kan souvenirer vara memorabilia. Ett exempel är att vi sparat ett programblad från en musikal som vi såg när vi var på resa någonstans i världen.

Några exempel på memorabilia överlag är gamla fotografier, posters, varor som relateras till underhållning (till exempel olika Disneysaker, musikskivor och så kallad "merchandise" som säljs av såväl musiker som andra), olika produkter som har anknytning till biografer och filmer (till exempel filmaffischer och manus) samt pins och knappar av alla de slag.

Länkar
Festivalinfo.se - Informationssida om festivaler i Sverige


Skrotbokens länkar
Rock on! - alster med inspiration från Sweden Rock Festival
Flower Power i sitt esse - alster med inspiration från Woodstocks 40-årsjubileum

2 kommentarer:

snorsk sa...

Fina layouter! Man blir ju sugen på att åka på festival ju! :-D

Martina sa...

Vilka härliga LO's ni gjort!