av Birgitta/Bi
Idag firas Runebergsdagen i Finland. Dagen firas till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg och till firandet hör bland annat att äta Runebergstårta, -bakelse.
Den finlandssvenske författaren och poeten föddes den 5 februari 1804 i Jakobstad i Finland. Mannen bakom Fänrik Ståls sägner, psalmtexter som till exempel "Jag lyfter ögat mot himelen ..." med flera. Ett annat verk som har tonsatts är till exempel "Sköna maj, välkommen till vår bygd igen!" - en av de mest traditionella vårsångerna.
Passion för sötsaker
Det sägs att Johan Ludvig Runeberg var fantastiskt glad i just detta bakverk och att han åt det var dag till frukost. Det sägs också att det var hans hustru Fredrika som hittade på receptet. Den uppgiften är dock omdiskuterad - det troliga är att det fanns redan tidigare.
Precis som alla andra traditionella recept så finns det varianter på hur man gör den "perfekta" kakan. Idag används ofta ströbröd eller bröd-/ kaksmulor samt efter gräddningen penslas kakan med punch och eller rom.
I det recept som vi har haft i vår familj så ingår inget av de ovanstående.
Dessa bakverk är snabba att göra så du hinner säkert med en omgång till kvällsfikat.
Runebergsbakelser
12 st (ca. 17 om du använder muffinsformar)
Ingredienser
200 g smör eller margarin
Drygt 2 1/4 dl strösocker
2 ägg
4½ dl mald mandel
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smör eller margarin till formarna
OBS! En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen vilket ger en bra smak.
Garnering:
6 msk hallonsylt
1 dl florsocker
½ msk kallt vatten
Rör matfett och socker vitt och pösigt, tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mandel, mjöl och bakpulver. Rör in blandningen i smeten.
Pensla 12 runda bakelseformar eller bakformar med smält matfett. Fyll dem till 2/3 med smet. Traditionellt bakas dessa bakelser i höga cylinderformar men vanliga bakformar fungerar utmärkt.
Degen kan även bakas i en 20x30 cm långpanna och efter gräddningen skäras i fyrkantiga bitar.
Grädda bakelserna ca 20 minuter i 175 grader. Låt dem svalna något innan de stjälps upp ur formarna.
Lägg ½ msk sylt på varje bakelse. Sikta florsocker, rör ihop med vattnet och spritsa en ring kring syltklicken på varje bakelse.
Som jämföresle kan vi visa upp det recept som sägs ha varit Fredrikas eget.
Så här ser det ut i Fredrikas kokbok.
1 skålpund smör
1 skålpund mjöl
1 skålpund socker
1/4 dels skålpund sötmande
1/4 skålpund Bittermandel olja
2 st ägg
1 skålpund = ca 425 gram
Lycka till med bakningen.
Idag avlutar jag med en av Johan Ludvig Runebergs dikter.
Flickans årstider
Flickan gick en vintermorgon
i den rimfrostströdda lunden,
såg en vissnad ros och talte:
»Sörj ej, sörj ej, arma blomma,
att din sköna tid förflutit!
Du har levat, du har njutit,
du har ägt din vår och glädje,
innan vinterns köld dig nådde.
Värre öde har mitt hjärta,
har på en gång vår och vinter,
gossens öga är dess vårdag,
och min moders är dess vinter.
Länkar
Wikipedia om Runebergsdagen
Wikipedia om Johan Ludvig Runeberg
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2010
(238)
-
▼
februari
(20)
- Vintersport och fem cirklar
- Vi beger oss ut på det stora vida internätet
- Palju õnne Eestii Vaabrik
- When you wish upon a star...
- Vi rutar in...
- Som ett brev på posten...
- Madame Butterfly
- Fettisdag!
- Alla Hjärtans dag!
- Mamma (Mia)!
- Grönt är skönt!
- En dag för kärleken
- Skrotboken uttrycker kärlek
- Vi presenterar Martina Reynolds!
- Runebergsbakelser
- Vi presenterar Malin/Malwa
- Vi presenterar Eva/mamma0709!
- Vi presenterar Pernilla Nilsson/Jajisses!
- Vi presenterar Hellen Söderberg/ ScrapmomentHellen"
- Ny månad - nya inspiratörer!
-
▼
februari
(20)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
1 kommentarer:
Men smaskens!