Tolkning av skiss #11

on 31 augusti 2009

av Birgitta/Bi

Då var vi åter i slutet av månaden och det är dags att presentera tolkningar av augusti månads skiss. Idag är det skiss #11 som har tolkats av Skrotbokens nya medlem |Linda|.


När jag först såg skissen så kom jag genast och tänka på ett foto av min svärmor ifrån midsommar 2009. Jag ville göra ett färgglatt alster som lät bilden komma i centrum och jag tyckte att skissen passade väldigt bra för detta. Samt att det var extra kul att använda sig av cirklar, en form som jag har en tendens att glömma.

Layout av |Linda|



Kärleksfull närbild


Skrotbokens länkar
Skiss #11 av Bi
Vi skissar och skapar - information av maxell

av Samara

Den svenska psalmboken, också kallad 1986 års psalmbok, är Svenska kyrkans fjärde officiella psalmbok. Vi skapar på tema psalmer.

1986 års psalmbok var en ekumenisk sensation, då de första 325 psalmerna (av 700) är gemensamma för nästan alla kristna samfund i Sverige. Dessa 325 psalmer är resultatet av ett ekumeniskt samarbete mellan femton samfund och rörelser, som tillsammans hade över 3 000 sånger att utgå från i urvalsprocessen.

Psalmer betyder mycket för de flesta, "Den blomstertid nu kommer" är oftast självklar på skolavslutningar, det är den som liksom startar sommaren.

Vi skapar om en favoritpsalm eller en psalm som betyder mycket för oss. Vi använder ett blad ur en psalmbok på våra alster.


Min farmor älskade alltid att sjunga psalmer, i sitt dagliga liv som bondmora, på kyrkliga möten,och när hon skulle natta mig.

Papperet jag använt heter Bo bunny - Tuscany prose.
Jag har färgat tårtpapperet med stämpelfärg.
På en loppis fick jag tag på ett gäng gamla trasiga psalmböcker,så det är 2 sidor ur en sån jag använt.
Rubrilken skrev jag ut från datorn, klippte med mönstersax och färgade med stämpelfärg.

Layout av Samara



Ett kort för att välkomna en ny världsmedborgare, en liten Alva.

Det blev lite för mycket ljusinsläpp från vänster på fotot men den rosa kanten på spetsen syns bättre på kortets insida.

Kort av Bi



Psalmerna följer oss från vaggan till graven.
Just denna, "Tryggare kan ingen vara" är fortfarande en av de vanligaste doppsalmerna och dessutom en psalm som ofta sjungs i sammanhang där barn är med även om "Guds barnaskara" egentligen inkluderar oss alla.
En psalm att finna tröst och vila i.

Kort av Bi


Länkar
Wikipedia - 1986 års psalmbok (Sverige)


Skrotbokens länkar
En helg för att minnas av maxell

Vi välkomnar...

on 29 augusti 2009

Så här i slutet av sommaren har vi utökat Skrotboken med tre duktiga scrappare.

Vi välkomnar...

|Linda|
Linda är nyfiken av sig och har länge utforskat stämplar och stämpelfärgernas potential. På senare tid har hon också börjat att scrappa. Linda skapar i en något avskalad men färgstark stil och hon är en fena på att färglägga med Copis. Den uppmärksamme har redan noterat att Linda bidragit med sitt första alster för Skrotboken. Nu ser vi alla fram emot att få ta del av hennes erfarenheter och fler konstnärliga alster.


Layout av |Linda|

Neliva
Neliva är inte rädd för att sätta guldkant på tillvaron och blingar gärna till det. Hon har varit på vift ute i den stora vida världen för att nyligen hittat hem till Sverige igen. Vi ser alla fram emot att hon kommer med fräscha och gnistrande idéer och lösningar.


Layout av Neliva

Utöver dessa två har vi äran att ha med ytterligare en extra resurs som kommer att bidra till Skrotboken under hösten.

Yoli
Här snackar vi färg - kletig sådan - och romantik. Yoli skapar fritt med, som hon själv uttrycker det, glädje och bygger konstverk efter konstverk. Vi ser alla fram emot att förföras av det som skapas av Yolis händer.


Layout av Yoli

Framöver avser vi att köra en presentationsrunda av alla som är med och skapar för Skrotboken. Tills dess kan vi lära mer genom att besöka de personliga bloggarna (länkar hittas i den första högerspalten).

Vi ser nu fram emot en inspirerande höst tillsammans med alla som besöker Skrotboken.

Det var en gång...

on 28 augusti 2009

av maxell

Sagor och sagotema spåddes i början av året på bland annat Formexmässan att bli en stor trend under 2009. Skrotboken har valt att inspireras av sagotemat och skapat layouter som för tankarna till sagor och sagans värld. Fri tolkning gällde, men vi har alla med något inslag av minst en dekoration (endera färdig eller egentillverkad) som har anknytning till sagans underbara värld.

Sagor är ett svårdefinierat begrepp. I sagosamlingar ingår vitt skilda berättelser från olika tider och platser. Många sagor utgår från muntliga berättelser som under århundraden förts från generation till generation. Sagor kretsar ofta kring en eller ett par centrala gestalter vars karaktär framträder genom deras handlingar och vanligen broderas texten ut. En viktig aspekt av en saga är att tid, rum och orsakssammanhang är oberoende av verkligheten, det vill säga att "I sagans värld är allt möjligt". En aspekt som passar perfekt för kreativt skapande...

I scrapsammanhang har vi sett sagoteman i form av såväl papper som dekorationer. Det handlar bland annat om Askungen, pirater, (tand)féer, troll, häxor, pepparkakshus, gamla barnböcker och alla dessa prinsar och prinsessor. Ibland ser vi även någon som skapar genom att bygga upp ett helt sagolandskap. Vi har även alla dessa stämplar som har ett klart sagoskimmer över sig.

Så vitt vi sett har inte sagotemat slagit helt igenom i scrapsammanhang än. Om trendskaparna ska få rätt bör vi alla alltså anamma sagans värld och låta den ta plats såväl i våra hem som i vårt skapande. Skrotboken drar sitt strå till stacken genom att bjuda på sagoinspiration.


I sagans värld är allt och inget tillåtet. Alla behöver vi våra drömmar, drömmar som är som sagor. Jag tror vi skulle behöva få drömma oss bort i sagans värld lite oftare för att själen skulle må lite bättre.
Layout av LenaS



Temat är sagor och det för såklart tankarna till böcker. Så jag gjorde en layout om min passion för böcker. En av alla de genres som jag gillar är fantasy. Så jag hittade det perfekta pappret för just fantasy och sagor. Som barn läste jag sagor jämt och ofta blev det flera böcker varje natt. De blåa älvvingarna uppe i vänstra hörnet har jag gjort med hjälp av photoshop och dekorerat med sammetsglitter och stickles.
Layout av Carola



Jag har alltid älskat böcker och att låta dottern drömma sig bort till sagornas magiska värld har alltid varit självklart, till min glädje delar dottern nu vid 5 års ålder min kärlek till böcker och vi både läser och berättar sagor för varandra dagligen.

Credits to Nicole Young who has designed the digital kit that I´ve used

Layout av Skberg74



I sagans värld är som sagt allt möjligt och ibland kan det vara riktigt otäckt. Ett exempel är när Bröderna Lejonhjärta möter Tengils Katla.

En bra story sitter kvar och i vårt hem märks det på alla dessa monster som ibland kan skönjas både här och där. Här hemma turas vi även om att vara den modiga hjälten eller hjältinnan som räddar vår värld från ondskan. ;)

Dekorationerna är valda för att de alla förekommer i den aktuella sagan, men det var väl uppenbart?

Layout av maxell



Sagorelaterade närbilder
Foton av maxell



"Det var en gång...och så levde dem lyckliga i alla sina dagar..."

Hur många gånger har man inte hört den början och det slutet? Jaah, det är ju så sagor ska börja och sluta, men det finns så mycket där emellan. Det ska hända något intressant, sedan något som kanske ger historien en hel vändning eller något "hemskt", som exempelvis Snövit äter äpplet eller Törnrosa som sticker sig på spinnrocken...

Men, man vet ju hur det kommer att sluta. Det är det som får en att fortsätta och inte lägga ifrån sej boken (eller stänga av filmen) för man vet att det kommer att ordna upp sig i slutändan, hur hemskt det än blir...

Layout av RonjaS

Sagan i ett historiskt perspektiv
Under den senare delen av 1700-talet var allt som rörde fantasins värld bannlyst i den europeiska barnlitteraturen. Barnen skulle istället uppfostras i Herrens tukt och förmaning. Sagor ansågs driva på barnens fantasi och därmed hindra dem från att ta in nyttig kunskap under en tid då kunskap ansågs vara barnens första plikt näst lydnad och underdånighet.

Sagorna levde dock och frodades i de lägre sammhällsklasserna där de spreds muntligen eller i form av skillingtryck. Från början var inte sagor skrivna för barn. Istället var de ett sätt för människor att med hjälp av sin fantasi stå ut med den bistra verkligheten. Med denna bakgrund blir det självklart med en undertryckt hjälteperson från folket, dummerjöns eller styvdotter, som på ett mirakulöst sätt vinner prinsens eller prinsessans gunst.

Under romantikens epok under 1800-talet återupptäcktes barnens egenvärde och barn skulle få lämplig näring för sin fantasi via sagor. Bröderna Grimms "Kinder- und Hausmärchen" (1812-1822) grundlade traditionen av barnsagan i Tyskland. i Sverige är Fridtjuv Bergs "Svenska Folksagor" (1899) med illustrationer av Elsa Beskow den mest kända sagosamlingen. Sagan ansågs under denna tid farlig för arbetarklassens barn. De fick inte längta efter den goda fen, en trollstavs gåvor eller efter guld- och silvermynt.

Vid 1900-talets början genomfördes lovvärda försök i Sverige att sprida barnböcker och sagor till arbetarklassens barn. Bokserien "Barnbiblioteket Saga" gavs ut av Svensk Läraretidnings förlag omfattade sagor och pjäser bearbetade för barn och ungdom. "Sagostundsrörelsen" bildades i Malmö 1933. I hela landet organiserade de sagostunder, teatergrupper, folkdanser, musikkårer och studiecirklar i fostrande syfte och rörelsen av ut en egen tidning "Solglimten".

I alla tider har man insett möjligheten i att använda sagan för att undervisning eller för att skapa opinionsbildning även om meningarna ofta har gått starkt isär beträffande innehållet. Under åren har skarp kritik riktats mot grymheten i sagorna. Men sagan tycks vara livskraftig som följt människan sedan långt tillbaka i tiden. Flera av våra mest framstående nordiska författare har skapat helt nya sagovärldar för sin tids barn. Det handlar om författare som HC Andersen, Tove Jansson och Astrid Lindgren.

Under 1970-talet var sagan stor och många psykologer framhöll vikten av att barnen fick bekanta sig med sagans många budskap. Sagans nyväckta popularitet nådde sin kulmen 1970-1980 då "Sagans förtrollande värld - folksagornas innehåll och betydelse" blev en bestseller. Författaren Bruno Bettelheim menade att barn omedvetet eller förmedvetet tar till sig sagans symboliska budskap. Det är ingen som kan ifrågasätta sagans värde och popularitet när dess budskap kan tolkas som att "man kan inte slippa undan hårda strider i livet, men om man tappert bemöter orättvisor och kämpar med allehanda prövningar, kommer man till sist att stå som segrare - man blir kung över sig själv!"

En sagolik utmaning
Vi vill bidra med fler sagotolkningar innan året är slut och utmanar därför alla att skapa med sagotema. För att vinkla det hela vill vi att alla använder sig av minst en detalj som för tankarna till sagor för barn - såväl traditionella som nya sagor.

Vilken var din favoritsaga när du var liten? Vilken är den saga som ditt eller dina barn eller barnbarn alltid vill höra om och om igen? Vilken saga skulle du vilja vara med i? Vilken saga skulle du vilja skriva och kanske även rita? Eller... ska du ge bort en saga i present och behöver ett matchande kort? Skapa med, för och av barn och deras sagor. Lämna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till just din tolkning. Sista dag att lämna in är
söndag den 16e september klockan 23:59
Vi ser fram emot sagolika tolkningar. Tisdag den 18e september kan du se om just ditt bidrag kommer med i vårt kommande inlägg.

Skrotbokens länkar
Vi trendspanar - information och länkar av maxell


Skrotbokens länkar till publicerade sagoalster
Höstens färger - Del 8: Grå och Svart av maxell - innehåller en sagoinspirerad layout skapad av maxell
Pi på cirklar av maxell - innehåller en sagorelaterad layout skapad av Sam
Rune Andréasson och Bamse av Bi - innehåller alster med Bamsetema
Idag firar vi med Danmark av Bi - innehåller ett kort med sagotema skapat av maxell
I sagans underbara värld av maxell - kommande publicering

Från en svunnen tid

on 27 augusti 2009

av maxell

I måndags, den 24e augusti, var den så kallade arkeologidagen. Vi uppmärksammar detta genom att skapa om något "gammalt" i en gammal stil, det vill säga Vintage Scrap och använder något gammalt på det vi skapar.

I slutet av förra året publicerade vi ett trendinlägg där alster i en stil som kallas Shabby Chic med tillägget vintagekänsla ingår. Den stilen har länge ökat i popularitet bland scrappare då vi sett fler och fler anamma den. I dagsläget känns det som den är här för att stanna.

Nu finns det fler scrapstilar som vi kan använda för att åstadkomma en vintagekänsla med ett gammalt och slitet utseende. För att uppmärksamma arkeologidagen tittade vi igår närmare på en av dem - Vintage Scrap (se även länk nedan).

I det här inlägget presenterar vi våra alter som är skapade utifrån Vintage Scrap. För att åstadkomma "rätt" känsla använder vi oss även av något som är gammalt eller vintage.

Vi börjar med Bis layout som har ett vintagefoto. Den går i härliga bruna nyanser och hon har fått med detaljer som för tankarna tillbaka i tiden.


Ett gammalt kort från 1933 föreställande vårt hus; Lillebo, så som det såg ut då. Huset byggdes 1927 så det är ett relativt nybyggt hus som är avbildat på fotot. Den stolte ägaren står utanför beredd att serva nästa kund. Här var det Shell-mack, cykelverkstad och inne i bostadshuset fanns det en liten pappershandel som sedermera även blev tobaksaffär med mera.

Under 1940-talet byggdes huset ut i samband med att ägaren började få sämre hälsa och ekonomi. Sonen flyttade åter hem till föräldrarna, tillsammans med sin hustru och tog över ruljansen. I samma hus som vi bor idag fanns alltså plats för 2 familjer med 4 vuxna och tre barn samt en butik och kontor för den bilverkstad som sonen utökade verksamheten med.

Tål att tänka på ibland =D.

Layout av Bi



Närbilder med en passande matchning.

Med på layouten; i ett egentillverkat kuvert finns ett ransoneringskort som är från 1948. Den pappersficka som innehåller min journaling är framställd av papper som färgats in med kaffe - vilket i sig är lite kul eftersom ransoneringskortet gällde just kaffebönor

Foton av Bi

|Linda| har letat och hittat ett foto som ropar efter en vintagetolkning. Layouten innehåller en vackert infärgad tag med matchande ficka.


Jag fastnade för denna utmaning eftersom jag oftast har svårt att komma igång att skapa i vintage även om jag tycker att det är himla kul att kladda med färger och riva i papper. Dessutom tvingar vintage mig att tänka tre gånger innan jag börjar skapa i och med att jag inte brukar skapa i vintage. Vissa foton kräver dock vintage - som dessa foton ifrån när min moster var liten.

Att jag blev extra nöjd med denna layouten beror mycket på tagsen och fickan som jag gjorde med spillbitar av cardstock. Jag kommer helt klart att göra flera av dessa.

Layout av |Linda|



Närbild på ficka och tag
Foto av |Linda|

När vi är inne på tags visar jag (maxell) på två tags som jag skapat med vintagekänsla.


Jag tycker att tags passar för Vintagestilen och jag har tidigare gjort några. Nu gjorde jag två till som går i brunt med sotiga kanter. Till båda har jag använt mig i mångt och mycket av sådant som är överblivet från andra skapartillfällen - ett bra sätt att använda upp de där allra minsta delarna. Jag har också plockat med gamla saker i form av kork, trä och knappar. Min son hjälpte mig också. Jag frågade honom vad vi skulle göra med den ena blanka vita tagen. Han sa att han hade en idé och drog fram wellpappveckaren. :)

Den första är en allmän tag och den andra har ett litet foto. Båda kan användas som de är och kanske sättas i en ram eller skickas till någon istället för ett kort. Alternativt fästs de fast på en layout eller något altrat som dekoration.

Tags av maxell



Tredimensionella närbilder.

Tredimensionellt är nästan ett måste när vi skapar med vintagekänsla. :)

Tags av maxell

Henrietta fortsätter med att visa på att vi kan använda vintagebilder för att skapa ljuva kort.


Det finns flera vackra vintagebilder som kan användas till kort. Det här är ett exempel på vad du kan göra med dessa bilder.
Kort av Henrietta

Jag (maxell) avslutar med en tolkning som går i grått och svart med en sotig känsla. Layouten har tydliga vintageinslag blandat med vissa mer moderna detaljer.


Jag har oftast svårt för att skapa helt i vintagestuk för jag har aldrig några foton som jag tycker passar. Här valde jag att att prova med ett nytt foto och satsa på en av mina favoriter, nämligen grått, svart och sotigt.

Jag kände också att det var ett tag sedan jag gjorde en typisk maxelllayout och därför öste jag på med dekorationer och handskriven text över i stort sett hela ytan. Det är charms, metallbrickor, papperssnören, "tissue" papper, slitna bokstavspärlor, knappar, stämplade motiv, handskrivna budskap, fotohörn och en massa mer. Jag gjorde en tag med matchande ficka för att dölja den personliga journalingen. Färgvalet passar in i sammanhanget eftersom allt är verkligen inte svart eller vitt även om det ibland kan kännas så...

Layout av maxell



Sotiga närbilder med vintagekänsla.

Vintagetemat är tacksamt när det gäller att använda små detaljer inklusive hittegods som en smutsig fjäder. Notera att användandet av 3D-kuddar ger struktur och liv till helheten.

Layout av maxell


Skrotbokens länkar
Vintage Scrap för ett slitet utseende av maxell - Handlar om kännetecken för Vintage Scrap
Trendspaning - senhösten och vintern 2008 av ikis
- Innehåller alster som går i Shabby Chic med vintageinslag

av maxell

Gillar du ett gammalt och slitet utseende på dina alster? Då bör du kika närmare på så kallad Vintage Scrap.

Vintage är en brittisk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet eller helt enkelt "en bra årgång". Vintage är etablerat för vin som är jäst på de bästa druvorna och som lagrats. Det handlar om till exempel portvin och madeira. I modesammanhang syftar vintage på kläder som kommer från en annan era, exempelvis sent 1800-tal, 1950-tal eller 1980-tal.

Åsikterna varierar om hur gammalt något måste vara för att kallas vintage, men en tumregel säger att det måste vara minst 25 år gammalt. Värt att notera i detta sammanhang är att nyproducerade plagg eller andra varor som går i en tidigare tidstypisk stil inte kallas vintage. I dessa fall handlar det istället om retro eller vintageinspirerat.

Vintage Scrap är så vitt jag minns den första scrapstil som jag upptäckte och även fastnade för. Den var vanligt förekommande i USA när jag 2004 började mina första trevande ansatser att surfa runt för att lära mig mer om begreppet scrapbooking. Jag har flera gånger insett att rötter är viktiga för amerikaner och för att få rätt känsla i sina alster skapar de gärna i vintage. Säkerligen är det också ett arv från traditionella klippböcker. Själv gillar jag verkligen den stilen även om jag sällan skapar i den. Dock är jag rätt flitig på att distressa (gärna med sandpapper eller slipkloss) och chalka. Det kommer garanterat från min tidiga "kärlek" för Vintage Scrap. Jag minns att jag skaffade en distressdyna som en av de första scrapsakerna och det säger väl en del? :)

Vintage Scrap är en scrapstil som kännetecknas av ett slitet och gammalt utseende. Här är det viktigt att notera att Vintage Scrap inte riktigt är samma sak som den, i dagsläget, populära stilen Shabby Chic. Ofta sägs Vintage Scrap påminna om gamla familjealbum från sent 1800tal. Det handlar om ett gulnat eller distressat utseende överlag medan Shabby Chic oftast anses ha tydliga romantiska inslag. Till detta kan vi också lägga så kallad Heritage Scrap som i mångt och mycket påminner om Vintage Scrap. Det störta skillnaden här är att fotona ska (med amerikanska mått mätt) vara från 1950 eller tidigare.

Längst ner i detta inlägg finns en länk till vår Vintage Scrap. Klicka där och låt dig inspireras. Använd följande punkter med typiska inslag för Vintage Scrap som referens eller checklista när du väljer att själv skapa i denna stil.

Tema

  • Det vanligaste temat för Vintage Scrap är släktforskning eller familj.
  • Resor är ett annat vanligt tema.

Design
  • Designen är ofta collageinspirerad. Lager på lager i flera lager med markerade kanter innebär att Vintage Scrap står i kontrast till, till exempel, en stilren och enkel stil

Färger
  • Använd färger som brunt, "tan", beige, cremefärg, svart, grått och andra neutrala färger. Detta står i kontrast till Shabby Chic där andra färger - ofta rosa - läggs till.
  • Använd Walnut ink för att åstadkomma ett slitet eller antikt utseende
  • Måla med skumpenslar (och akrylfärg i ovan nämnda färger)

Papper
  • Tidningspapper, kartor, handskrivna brev eller dokument används gärna som bakgrund eller designelement
  • Papper och annat som är infärgat med kaffe eller te passar utmärkt.
  • Så kallat "tissue paper" i bruna nyanser eller mulberrypapper passar också bra som bakgrund eller för att skapa designelement
  • Ihopskrynklade, distressade eller gulnade papper är givna inslag i Vintage Scrap.

Dekorationer
  • Dekorationerna kommer vanligen från samma tidsperiod som fotot/fotona/motsvarande.
  • "Gamla" knappar, nycklar, vykort och pressade blommor är vanliga dekorationer
  • Ofta innehåller alster som skapas i Vintage Scrap någon form av tag.
  • "Vintage clip art" och vintagebilder i allmänhet passar självklart in.
  • Olika lösningar med hjälp av öljetter är tacksamma att använda för att åstadkomma en vintagekänsla.
  • Metall i allmänhet förstärker stilen och vi kan - utöver öljetter - använda oss av till exempel antikfärgade metalltrådar, metallfjädrar, charms, brads och motsvarande.
  • Det finns ett stort utbud på marknaden av stämplar som har vintagetema och om vi letar kan vi säkerligen hitta något som passar för det vi skapar.
  • Så kallad ephemera, dvs hittegods eller "skärp", är som klippt och skuret för vintagetemat
  • Distressade kuvert eller fickor används för att dölja och/eller få plats med mer i form av till exempel minnessaker, brev. texter, journaling och extra foton

Journaling
  • Journalingen är oftast handskiven.
  • Alternativet är att skriva journalingen (och kanske även titeln) med en hederlig gammal skrivmaskin (se även under nästa rubrik - typsnitt)



Typsnitt
  • Titel och andra texter använder med fördel typsnitt av typen "typewriter", dvs en gammal hederlig skrivmaskinsstil

Foton
  • Gamla foton används - endera direkt eller i form av en kopia eller reproduktion.
  • Nya foton används när de går i svartvitt eller är sepiafärgade.
  • Färgfoton kan också användas, men gärna ska de inte ha för grälla eller starka färger för att de ska passa in.

Tekniker och fästprodukter
  • Distressing i allmänhet används flitigt.
  • Chalks i bruna eller svarta nyanser används för att till exempel åstadkomma brända och markerade papperskanter.
  • Rivna och även (upp)vikta kanter samt skrynkliga effekter förekommer som intressanta designelement.
  • Decoupage eller gel medium passar till att skapa ett collage i lager på lager samt fästa olika saker.
  • Ett rejält lim krävs för att fästa fast allt. Tänk till exempel på olika metalldetaljer och knappar utan en platt baksida som kräver extra stark fastsättning.
  • Olika former av 3D-element är intressanta designinslag som ger struktur och känsla.
  • Utvikbara eller interaktiva delar är extra detaljer som passar in samtidigt om det också kan ge plats för att få med mer på samma alster.

Vintagestilen passar såklart inte alla, men det är värt att prova det minst en gång. För... visst är det väl så att en del av tjusningen med att skapa är att exprimentera med olika kreativa ansatser eller lösningar för att hitta det som vi själva gillar och trivs med?

Skrotbokens länkar
Från en svunnen tid av maxell - Innehåller alster som går i Vintage Scrap
Föråldra en julklappsetikett av maxell - Teknikbeskrivning för att distressa och föråldra papper med hjälp av flera färger

av Metal_Minish

Michael Jackson, den största säljande soloartisten genom tiderna, med försäljningssiffror på över 750,000,000. Han skulle farit ut på turné i juli, "This is it", hans första riktiga turné sedan "HIStory World Tour" 1997. Men så blev inte fallet...

Kungen av Pop avled för precis två månader sedan, den 25 juni 2009.

Här är Skrotbokens hyllningar till honom, inspirerade av låten "Black or White", som räknas som den mest sålda rocklåten under 1990-talet.


Michael Jackson är min favoritartist, så jag blev riktigt ledsen när jag fick reda på hans död.
På Värnhemstorget i Malmö låg ett par blommor, ljus och en tavla med texten "King of Pop - Michael Jackson. We want you back". Även jag la givetvis en blomma där.

I layouten använde jag mig av crackle paint för att skriva titeln, och för att "smutsa ner". Fotot på MJ är inscannat från CD'n "Number Ones", och utskrivet på tjockare papper och klippt ut, därefter klistrade jag på små vingar på baksidan

Layout av Metal_Minish



Micheal Jackson är en person som jag har lite blandade känslor inför och konstigt nog så blev det alster som jag skapade till temat också fyllt av blandade känslor. En del av mig gillar det en annan del inte. Men samtidigt tyckte jag att det är värt att visa upp alster som man inte tycker är helt okej med.
Kort av |Linda|



Kort av |Linda|



Min rubrik är en ordlek, dels med hans låt Black or white, dels för att papperna har den färgen, och dels för att när vi var på minnesstunden för honom på Trafalgar Square så var folk indelade i 2 grupper. De som såg saken ljust och hyllade honom som artist, och de som såg saken svart och la ner blommor framför porträtt av honom, tände ljus och grät.

Jag har använt bazzill för ovanlighetens skull istället för mönstrade papper.
Rubriken har jag klippt ut ur en förpackning micromat (Findus), de utstansade hattarna är qk paperdoll set.

Dubbellayout av Samara



Dubbellayout av Samara

av Samara

Nu har skolorna startat på de flesta orter runt om i landet. Skolstart är en stor händelse, oavsett om man börjar första klass eller har gått några år.

För en del är det underbart att få komma igång och lära sig saker igen. För andra är det tråkigt att återgå till de dagliga rutinerna istället för att få sola och bada. De allra flesta är nog ändå överens om att det är kul att återse kompisarna efter lovet.

Skolstart betyder oftast nyvässade pennor, nya pärmar, nya pennfack och så vidare. Jag minns fortfarande hur glad jag var när jag fick en pennfodral med Hulken när jag började andra eller tredje klass. Vi skapar om skolstarten och låter typiska skolsaker vara med på våra alster.


Den här sidan handlar om när min son började tredje klass. Han hade kul med en banan som "näsa".

Jag tar bilder på honom varje år första skoldagen. Det är så kul att se hur han förändras och mognar. I år när han började sjätte klass hade han till och med nya kläder som han valt ut själv. Ifjol tog han på sig vad som helst, bara det inte var för litet.

Layout av Samara



Det finns väl få saker som kan få ett barn att känna sig riktigt stort och "vuxet" på det sätt som den första skoldagen gör. Det är helt klart en händelse att fira - om inte annat så med ett litet kort.
Kort av Bi



Kortets insida.
Kort av Bi

Pi på cirklar

on 19 augusti 2009

av maxell

Cirklar förekommer i olika former i vårt skapande. I det här inlägget presenteras inspiration där minst en cirkel ingår i varje alster.

Vissa saker går runt och runt igen. Högaktuellt är alla motorcyklar och barnens cyklar och sparkcyklar som kommit fram nu i sommar. Rallysäsongen är snart i slutfasen efter en sommar fylld av rullande hjul och bränt gummi. Vi börjar också kunna skörda frukter och bär och vi har återigen fått se hur växterna startat från noll och sedan går hela vägen runt tills det är dags för dem att vila igen.

Det här inlägget påbörjades redan i mars. Vi ville helt enkelt uppmärksamma den så kallade Pi-dagen. På amerikanskt vis skrivs datumet som 3/14 och som bekant avrundas pi till 3,14. Pi är en viktig ingrediens i alla cirklar och därför valde vi att skapa med cirklar som går hela vägen runt. Utifrån följande ord

Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.
Albert Einstein

presenterar vi våra runda tolkningar.

Först ut är såklart hon som verkligen gillar cirkar och att skapa med dem. Carola har ritat sina egna och skapat ett intressant bakgrundspapper som hon blandar med än fler cirklar i olika material.


Att skapa med cirklar älskar jag. Så jag högg tag i denna utmaning och började med att rita upp massor av cirklar på en slät cardstock med svart Promarker. En av cirklarna fick bli titelcirkel och ramades in med en foamcirkel. Den har jag klippt ut från ett av mina glasunderlägg från Ikea. Lite måste man ju offra för konstens skull ;). Runt fotot har jag målat en ram med akrylfärg för att jag tyckte att den blåa himlen flöt ut i pappret för mycket. Sanden ville jag däremot spara så mycket som möjligt av så därför blev ramen inte sluten.

Något som man ofta hittar på stränder är fågelfjädrar. Har inga riktiga så jag slängde dit 2 stycken i syntet istället. Övriga cirklar återfinns i bradsen.

Layout av Carola

π-dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Fransisco. Där firar man fortfarande dagen med att äta paj och pizza dels på grund av den runda formen men också med tanke på det engelska uttalet av π. Det senare har har Birgitta tagit fasta på och med tanke på att det är säsong för frukter och bär passar det bra att bjuda på "paj"-party. :)


Jag har helt enkelt gjort ett inbjudningskort till paj-party. Pröva gärna att bjuda till en fest med paj som genomgående tema från förrätt till efterrätt.

De runda formerna har här fått bli lite mer ovala och finns med både i pajens form och i bakgrundens ballonger..

Kort av Bi

Vi fortsätter med en ordlek med pi och lite matematik. Sam uttalar pi upphöjt till 2 och skapar utifrån det.


Titeln kommer från texten i sången "Pippi, Pippi, Pippi det är jag..." och det stämmer ju bra där jag står mitt i bilden!

Mamma skriver: Sam som inte kommit så långt i matematiken ännu läser Pi x 2 och får då Pi-p-pi med tillägget Långstrump. Runda former finns i alla prickar och i bakgrundens cirkelformade papper samt i myntet.

Layout av Sam



Detaljbilder på den söta apan - Herr Nilsson, en guldpeng från Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och den lilla Kurrekurreduttön där pappa Efraim är Kung. Naturligtvis har Lilla Gubben lämnat lite spår efter sig också.
Layout av Sam

Jag (maxell) avslutar med en tolkning baserad på en klassisk rund form - hjulet.


Jag valde att skapa om fordon med runda hjul och använde cirklar för att dels markera det viktiga i fotona och dels cirklar som dekorationer.
Layout av maxell



Som min son säger: "Rundiga" närbilder
Foton av maxell

av Birgitta/Bi

Vi söker dina katt-alster!
Ta chansen att få dina katter publicerade här. Alla sorters alster är välkomna, enda "kravet" är att de skall associeras till katter. Ett extra plus blir det om alstret dessutom har något av garn på sig!

Bidrag lämnas in senast

den 30e augusti klockan 23.59
genom att lämna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till ditt alster. Den 2e september kan du se om ditt bidrag är med.

Mer kattinformation finner du här:

Skrotbokens länkar
Katter, katter, katter av Bi

Flower Power i sitt esse

on 17 augusti 2009

av maxell

Tänk va tiden går ibland. I år är det 40 år sedan den legendariska Woodstockfestivalen gick av stapeln. Självklart firar vi det med att skapa färglatt, psykedeliskt och med blommor. Flower Power!

Mellan den 15e och 18e augusti 1969 hölls den legendariska Woodstockfestivalen, Woodstock Music and Art Fair, i norra delen av staten New York, USA. Festivalens namn kommer sig av att den skulle anordnas i staden Woodstock, New York. Arrangörerna fick dock inget tillstånd där och istället upplät lantbrukaren Max Yasgur - efter förslag från sin son - 600 "acre" mark åt festivalen.

Publiken strömmar till...
Publiken förväntades bli 200 000 personer. Det blev fler. Uppifterna varierar, men det var minst mellan 400 000 - 500 000 personer som slöt upp. Ryktet om festivalen sped sig fort och publiken strömmade till spontant utan någon som helst marknadsföring. Arrangörerna hade först tänkt ta inträde, men de gav snart upp den idén och lät alla komma in gratis.

Vägarna runt festivalområdet fylldes av bilar, ungdomar och hippies som försökte ta sig till platsen. Eftersom det kom fler människor än beräknat klarade arrangörerna inte av att ordna fram tillräckligt med toaletter, sjuktält och andra faciliteter. Det var självklart mycket trångt, och det regniga vädret gjorde marken lerig. Trots detta anses festvalen ha gått lugnt till och publiken på Woodstock har beskrivits som mycket sansad...

Musikhistoria skrivs
32 artister uppträdde och festivalen anses vara en av de största ögonblicken i populärmusikens historia. Den listas av Rolling Stone som 50 ögonblick som förändrade rock'n'rollhistrien. Bland framträdandena sticker Janis Joplins starka sångframträdande, Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången, Santanas långa synkoper, Ravi Shankars sitarsolon och Richie Havens suggestiva gitarrlåt "Freedom" ut. Festivalens budskap ”Three days of peace and music” (svenska: Tre dagar av fred och musik) representerar en av höjdpunkterna inom hippieeran och livsstilen i slutet på 1960-talet. Flera dokumentärfilmer har gjorts om festivalen.

Vi firar jubileumet
Skrotboken uppmärksammar femtioårsjubileumet av Woodstock genom att skapa med inspiration från Flower Power i sitt esse. Vi använder oss av grälla och många färger, gärna psykedeliska mönster och självklart blommor.


Färger gör mig glad så här har jag försökt att få med så mycket färg som möjligt! Så det är väl ett gladkort :o))
Kort av Henrietta



Min stackars mamma råkade ut för barnbarnens leklusta en kväll i somras. Med hjälp av min tonåriga brorsdotters löshår "fixade" de till henne - hon blev en sann hippiebrutta. Vi hade vansinnigt roligt och vad kan väl passa bättre än att låta henne få gestalta Flower Power idag.
Även om tecknet hon instruerades att visa inte riktigt säger detsamma så ...
Peace & Love!
Nedanför peacetexten döljer sig en tag med journaling.

Layout av Bi



Blommande närbilder



Ibland får jag och grabben för oss att ordna egna musikfestivaler här hemma. Det här fotot är från ett av dessa tillfällen när vi slog på lite extra och sprang omkring med lila hår och "flummade" runt. ;)
Layout av maxell



Färgglada smått psykedeliska närbilder
Foton av maxell

Japps, alla lyckades få med minst ett fredsmärke.

Peace, love and (mis)understanding!

Skiss #11 - 16 augusti

on 16 augusti 2009

av Bi

Skissdags igen och idag är det jag (Bi) som står för skissen.


Skiss av Bi


Min egen tolkning blev en ren kopia av skissen eftersom de bilder jag ville använda helt enkelt passade så bra till just detta. Därför skulle det vara extra roligt att få in lite fria tolkningar av skissen. Nåväl så här bleev min tolkning.


Högst på Sams önskelista över sommarlovsaktiviteter stod i år en tur till Birka. Layoutens dekorationer är i skinn och metall. Blommorna skall minna om spännbucklorna som klädde kvinnornas klädedräkt på vikingatiden. Glaspärlan är en kopia av fynd gjorda på Birka. Glaspärlorna hängde kvinnorna i ett band i halsringningen för att visa hur välbärgade de var.
Layout av Bi

Alla inbjuds till fri tolkning av denna skiss. Bidrag lämnas in senast den 26e augusti klockan 23.59 genom att lämna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till tolkningen. Den 30e augusti kan du se om ditt bidrag kommer med.

Skrotbokens länkar
Vi skissar och skapar - information av maxell

Gården där hemma...

on 12 augusti 2009

av maxell

Idag uppmärksammar vi Hembygdsgårdens dag genom att skapa kring vår hembygd eller hembygdsgård. På varje alster kliver vi utanför lådan och använder något från hemmet eller snarare hemmets hjärta, det vill säga köket.

I år firades Hembygdsgårdens dag den 4e augusti. En Hembygdsgård är en äldre gård eller en samling av byggnader som, i de flesta fall, drivs av ortens hembygdsförening. Bruksföremål och annat från äldre tider och hushåll förvaras i Hembygdsgården och husen är oftast tidstypiskt möblerade. Hembygdsföreningen samlar, i samband med till exempel föreningsmöten och studiecirklar, ofta in uppgifter, foton, listor, skyltar, böcker, skrivelser, tidningar, tidningsurklipp med mera om och från bygden och dess invånare.

I anslutning till hembygdsgården ordnas ofta traditionella fester kring till exempel jul och midsommar samt marknader (till exempel för lokalt hantverk) och andra tillställningar. I Sverige finns det cirka 1 300 hembygdsgårdar.

Vi har valt att uppmärksamma vår hembygdsgård och hembygd i allmänhet. Vi skapar kring aktiviteter, minnen, traditioner, historia, en levande bygd, ett smultronställe, "borta bra, men hemma bäst", hemkära personer, hemvändare och så vidare. På varje alster kliver vi utanför lådan och tar med något som kan hittas i hemmet eller snarare i hemmets hjärta, det vill säga köket.

Jag (maxell) inleder med en layout som handlar om något som jag verkligen förknippar med hembygsgården och aktiviteter vid densamma. Ett eget bageri eller en bagarstuga.


Det är verkligen något speciellt med ett alldeles eget bageri. Det finns få saker som går upp emot purfärskt, rykande mjukt tunnbröd som är bakat så som det alltid har bakats. När vi besöker någon happening på hembygdsgården gäller det att passa på för de tar slut alldeles för fort.

Jag täljde till en glasspinne för att den skulle få något som liknar formen på en klassisk brödspatel som används vid tunnbrödsbakning. Två små flisor från glasspinnen, varav en är formad som ett hjärta, sitter med som extra detaljer. Jag använde också en bit av en brödpåse och en påsförslutare för att skapa min rubrik.

Layout av maxell



Närbilder på ett eget bageri
Foton av maxell

Vi fortsätter med baktemat där Bi har använt en brödpensel för att måla. Hon har skapat om minnen från sin hembygd och visar på traditioner och en klassisk "hembygdsgård".


Alltid när jag hör ordet hembygdsgård kommer jag att tänka på min barndoms Gammelgård i Hedemora. Där brukade vi bland annat fira midsommar; som sig bör i Dalarna, med folkdräkt och allt. Jag har inga foton från den tiden så på min layout har jag istället en bild på Sam då hon bär min dräkt, som nu fått gå i arv till nästa generation.

Hade man riktig tur när man besökte Gammelgården vankades det våfflor med sylt. Mums!

Från köket har jag använt en etikett samt en gammal brödpensel som; efter en hel del friserande, fått tjänstgöra som pensel då jag målade min variant av kurbits med akvarellfärg. Det var inte helt lätt och egentligen inget att rekommendera när det gäller denna typ av målning, men kul att testa och det fungerade ju!

Layout av Bi

Längs minnens allé har Samara scrappat en dubbel om sin kära hembygd - Vilhelmina - med hjälp av sina kära krustadförpackningar. :)


Rubriken är en ordlek, eftersom statyn heter Maj.

Jag har scrappat om Vilhelmina där jag bodde de första 12 åren av mitt liv, det är så sällan vi åker tillbaka dit. Jag har bara en kusin som bor där, men det är kul att se gamla välkända byggnader också när vi ändå hälsar på henne.

Varje gång jag kommer till skolan där jag gick i 5 år och träffar statyn i parken blir jag känslosam och får tårar i ögonen. Så mycket jag upplevde - tiden gick ju så långsamt som barn.

Den gula ramen runt ena fotot kommer från KMA, stickersen är köpte från Tv-shop för några år sen. De vågiga bårderna är klippta från en förpackning krustader, en av mina favoritdekorationer, de passar alltid in känns det som. Använde frimärken för att symbolisera posten och texten "Growing up" är en rubon.

Dubellayout av Samara



Dubbellayout av Samara

Avslutningsvis visar jag (maxell) en layout om att gammal kärlek rostar aldrig...


Hembygdsgårdar är bra miljöer för olika tillställningar eller träffar. Kanske är olika marknader och eventuellt spelmansstämmor det som de flesta tänker på, men själv tycker jag att det är perfekt att ordna en veteranbilsträff i denna härliga miljö. Att se dessa bilar i sin "rätta" miljö ger en speciell känsla som värmer såväl mig som min son.

Det här är en sådan där layout där jag tagit vad jag råkade få tag i. Det råkade vara retropapper och "röran" som de bjuder på ser jag som en del av att miljön och alla de brokigt personliga bilarna smälter samman. Från köket använde jag en ljusgul påsförslutare som jag modifierade lite för att få till ett hjärta och ritade dit detaljer. Jag använde också en disksvamp för att svampa ett ljusgult mönster på bakgrundspappret.

Layout av maxell



Närbilder med anor...
Foton av maxell

Med detta avslutar vi vår resa i hembygden.

Skrotbokens länkar
Min hemstad - vi ser klart på en bit av svensk historia av maxell - innehåller alster om våra hemstäder där vi använder inslag av något genomskinligt

Prenumerera på: Inlägg (Atom)