Rune Andréasson och Bamse

on 11 augusti 2009

av Birgitta/Bi

Den 11 augusti 1925 föddes serieskaparen och animatören Rune Andréasson (han avled i december 1999). Rune A var bland mycket annat mannen som skapade Bamse - världens starkaste björn. Till minne av honom skapar vi idag med tema Bamse.

Med på våra alster har vi något ur Bamseserierna alternativt något av de attribut som de är kända för.

Redan 1966 kom första serien om Bamse och 1973 fick serien sin egen tidning. Förutom som serie finns Bamse också i filmer och bilderböcker.

Figuren Bamse är en liten brunbjörn som blir "världens starkaste björn" när han äter Farmors dunderhonung. Den lättskrämde kaninen Lille Skutt och den kloke sköldpaddan Skalman är några av de andra centralgestalterna i serien. De bor på tre kullar. Bamses gamla Farmor bor på ett högt smalt berg - Höga Berget. Rune Andréasson skall ha hämtat förebilden till kullarna från Taormina på Sicilien under ett besök i mars 1963, och till Höga Berget från den närliggande byn Castel Mola.


Den första tidningen jag fick prenumerera på var just Bamse. Jag var drygt 2 år gammal då och gillade att "läsa" min egen tidning.
Layout av Sam

Bamse, som seriefenomen
Det mest säregna med Bamse som barnserie är att den, under den tid Rune Andréasson själv skrev serien, följde en tydligt uttalad, genomtänkt moral, som ofta citerades i serierna: "Ingen blir snäll av stryk." "Många små svaga tillsammans kan besegra den starke." "Man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare."

Att Bamse-serien med dessa moralregler ändå lyckades vara spännande, underhållande och tillgänglig också för barn under skolåldern är Rune Andréassons stora berättartekniska bedrift.


Vi har ingen direkt relation till Bamseserierna, men vi vet såklart att han är "världens starkaste björn" och det är imponerande. :) För denna layout har jag valt att scrappa med en annan figur från Bamse - Vargen - tillsammans med andra detaljer som var och en har en betydelse i sig.

Layouten handlar om att min son har en stark personlighet. Han har flera gånger visat att han vågar vara den han är och leva livet fullt ut. Ofta leder det till glädje och skratt, men ibland uppskattas det inte av alla. Därför passar Vargen in. De sticker ut från mängden. Ibland blir det helt enkelt "fel" men det blir alltid rätt i slutänden. Jag har även tagit med ett citat som ofta tillskrivs Bamse - att den som är stark även bör vara snäll. Min son är både och...

Layout av maxell"Starka" närbilder...
Foton av maxell

Serien har alltid haft en tydlig uppfostrande karaktär
Ämnen som: mobbning, misshandel, jämställdhet, samarbete, alkoholism, demokrati, solidaritet, vapenhandel, antivåld och motstånd mot krig och vapen, drogmissbruk, främlingsfientlighet, socialt ansvar, djur- och miljövård, användandet av hjälm (såväl inom ishockey, som vid cykling och ridning) och användning av bilbälte
... samt vikten av att skaffa sig kunskap har alla tagits upp med stort allvar.

Serien har ibland kritiserats för att uttrycka en politisk vänsterinriktning, och har av moderata ungdomsförbundet anklagats för att vara kommunistisk.


En härlig dag i Kolmårdens djurpark år 2005 innehöll också ett besök i Bamses värld. Till layouten har jag använt bilder och texter ur våra gamla serietidningar.
Layout av Bi

Tecknare och manusförfattare
Andréasson tecknade serien på egen hand fram till 1975, skrev manus fram till 1990 (Bamse 7/90) och var sedan konsult och omslagstecknare under två års tid (t o m Bamse 7/92). Därefter hade han ingen direkt inblanding i produktionen av serietidningen men fortsatte att hålla sitt vakande öga över innehållet fram till sin död 1999.

Francisco Tora var den ende tecknaren på serien mellan 1976 och 1982, och var tillsammans med Bo Michanek den ende som tecknade serien under Rune Andreassons tid som manusförfattare. Idag görs Bamse av en stab av tecknare och författare.

Med den informationen säger jag tack för idag och låter maxell avsluta inlägget med sitt tackkort.


Bamsekramar är en klassiker, men Bamse passar också för ett kort som tack för den starka insatsen att bära alla flyttkartonger och möbler. Jag tittade i vår pappersinsamling och hittade Bamsebilder som "motiv" för detta kort.
Kort av maxell


Länkar
Wikipedia om Bamse

2 kommentarer:

Morfen sa...

Bamse var en favvo när jag var liten och det är roligt att mina barn också älskar Bamse, så snäll och söt. :D

skrotboken sa...

Då passar det väl extra bra att skapa något på det temat. =) Har du gjort det? Annars så ta chansen nu och skicka in ditt alster sen - det skulle vara jättekul att få se det.

/Bi & Sam