Vi bjuder på våffelfest

on 24 mars 2009

av Birgitta/Bi

Imorgon firar vi Vår Frudagen med att traditionsenligt bjuda på våfflor.

Våffelsmet finns i alla tänkbara varianter från färdiga pulvermixar till smet med och utan ägg, vispgrädde och så vidare.

Idag delar jag med mig av mitt favoritrecept som ger frasiga våfflor och som både är snabbt och enkelt att fixa.


Våfflor med bär och grädde
Foto av Bi

Grundrecept våfflor, 6-8 laggar

100 gram smör/margarin
3,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
lite salt (½ tsk)
2 dl mjölk
2,5 dl kallt vatten

Om du hinner så låt gärna smeten vila cirka 20 minuter men har du bråttom så går det bra att "tjuvstarta".

Smält matfettet och låt det svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. TIllsätt mjölk, vatten och till sist det avsvalnade fettet.

Grädda våfflorna i våffeljärn. Smörj till första laggen sen bör det inte behövas mer.
Om du behöver varmhålla så lägg våfflorna på galler i ugn i cirka 50 - 75 graders värme.

Servera med sylt/bär och grädde eller som nedan med ett saltare tillbehör.

Ett alternativ på ovanstående grundsmet är den till...

Basilikavåfflor med salt och dip
Grundrecept våfflor enligt ovan +
1 kruka basilika
½ dl färskriven parmesanost

Dip
1 rödlök
1 burk (125g) ansjovisfilé
1 burk (2 dl)lätt créme fraiche
½ tsk citronpeppar

Följ receptet som ovan och använd den saltmängd som står inom parentes. Hacka basilikan. Rör ner basilikan och den rivna osten i våffelsmeten.

Skala och finhacka löken. Låt ansjovisen rinna av och hacka den grovt. Blanda lök, ansjovis och lätt créme fraiche. Smaka av med citronpeppar.

Grädda våfflorna. Servera dem; brutna i hjärtan, att dippa i den salta dippen.

Skrotbokens länkar
Våfflor är en maträtt med anor - Vi berättar om våfflor och traditionen att fira våffeldagen
Våfflor i stora lass av maxell - Skapat med våffeltema (publiceras imorgon den 26e mars)

0 kommentarer: