av Birgitta/Bi

Under en av mina surfrundor råkade jag hitta ett klipp på You tube som visar hur man kan göra eget mönsterpapper med hjälp av servetter.

Jag ger nedan en kortfattad instruktion över hur du kan framställa ditt eget papper; och ett par tips på användningsområden, vill du se filmen jag hittade så finner du den här.
Grundprincipen är enkel och sedan är det bara fantasin som sätter gränserna.
Det finns väldigt många snygga servetter med läckra färger och mönster att köpa idag. Servetter som både kan passa som allmänt mönsterpapper eller som ren dekoration.
Jag antar att ni också råkar ut för samma sak som jag gör då och då, att efter att ha använt "samma" servetter till ett antal middagar så finns det en eller två udda servetter kvar. Detta är ett roligt sätt att få användning för även dessa servetter. Varför inte ta med sig en servett hem från festen eller restaurangen som minne? Nu kan de få bli en extra dekoration och ett komplement till de foton man har tagit.

Material
Strykjärn
Papper
Servetter
Plastfolie

Kvalitet och tjocklek på det papper du använder som grund avgör även kvaliteten på slutresultatet. För att göra en cardstock eller stadigt mönsterpapper kan albumblad eller liknande papper behövas, för ett tunnare papper; som skall fästas ovanpå ett annat kraftigare papper, kan det kanske räcka med ritpapper eller skrivarpapper. Nedan kallas detta för pappersbas.

Tillvägagångssätt
Om du skall använda pappret som cardstock eller "helt" mönsterpapper är det bäst att skära ut pappret du skall använda som bas i rätt storlek från början. Det är svårare att skära till i efterhand. Om du ändå behöver göra det efter strykningen blir resultatet bäst om du skär från baksidan, ytan med servetten på går lätt sönder annars.
Om du skall klippa ut dekorationer ur pappret i efterskott så behöver du inte skära ut rätt format från början.


1. Lägg ut något papper på strykbrädan - detta skall med god marginal vara större än det papper du skall stryka servetten på, detta för att inte strykbrädan skall bli förstörd.

2. Placera din pappersbas på skyddsunderlaget. Beskär eventuellt innan.
Här har jag för tydlighetens skull lagt ett färgat papper emellan skyddspapper och kortets baspapper.

Foton av Bi3. Täck ytan på pappersbasen med plastfolie. Låt det ligga en bra bit utanför kanterna på baspappret.

4. Dela servetten i dess olika lager. Du skall bara använda ett enda skikt per strykning. För kraftigast motivöverföring använder du bara det allra yttersta tunna skiktet. Vill du uppnå en specialeffekt kan du naturligtvis även använda dig av de andra skikten men bara ett skikt per strykning.
5. Placera servettens motiv så att det passar in på din pappersbas. Se till så att plastfolie och servett inte har några väck.

6. Täck alltihop med ett eller ett par lager skyddspapper. Tänk på att plastfolien skall vara innanför både det undre och det övre skyddpappret för att inte förstöra strykbräda och strykjärn. Stryk med järnet på medelvärme över den med skyddspapper täckta servetten. Det tar lite olika lång tid beroende på vilken plastfolie man använder och hur tjockt lager skyddspapper man använt men ca 15-30 sekunder brukar räcka.
7. Tag bort skyddspappret och lyft och kontrollera lite försiktigt.
Har inte servetten fäst ordentligt är det bara att lägga på pappret och stryka lite till.

8. Klipp bort överflödigt från kanterna på ditt nya mönsterpapper.

9. Klart att använda!

Foton av Bi


Här är några smakprov på ställen där jag har använt mig av denna teknik.


Ett del av ett födelsedagskort. Kortbasen är den som ingick i demonstrationen ovan
Detalj från kort av BiHär har jag använt en påskservett för att få fram mitt nya mönsterpapper. Den till vänster är gjord med enbart det ytterta skiktet av servetten medan jag för att få fram den mer pastelliga varianten till höger först strök på det yttersta och sedan, med ännu ett lager plastfolie emellan, det nästyttersta vitare skiktet av servetten.
För att se layouterna i sin helhet, följ länkarna nedan.

Detlajer från layouter av Bi


Länkar
Mwedemeyer - Paper napkin transfer


Skrotbokens länkar
Påsken går i pastell av maxell
Det sprakar om påsken av maxell

2 kommentarer:

Marie/isingen sa...

Det HÄR måste testas, verkar superskoj ju!

skrotboken sa...

Ja men det är det också! Det öppnar upp en hel massa nya möjligheter att ta tillvara och bevara semesterminnen mm i from av tex servetter från restauranger eller hotell osv.
Porva och sen hade det varit toppen om du ville visa upp resultatet för oss tex genom en kommentar här med fungerande länk till ditt alster. Vore kul att få se hur det blir och vad du tycker själv om tekniken.
/Bi