Sommarmat ska grillas...

on 25 juli 2009

av Birgitta/Bi

...i alla fall om jag får bestämma!

Otroligt nog närmar sig juli sitt slut och det är hög tid att presentera lite sommarmat. Vad är väl mer somrigt än att servera grillat?


Själv tycker jag i och för sig att det är en bra matlagningsmetod oavsett vilken årstid vi befinner oss i men allmänt sett får det nog ändå anses vara riktig sommarmat.

Kött, fågel och fisk...
är vi väl inte helt ovana vid att se på grillarna. Själv är jag barnsligt förtjust i att få sätta tänderna i en rejäl entrecote eller annat mört nötkött som bara har kryddats med mycket lite salt, en god peppar och lite örter. Till det vill jag ha nypotatis (färskpotatis heter det visst i övriga Sverige) en gott vitlökssmör eller dito kall sås och en fräsch sallad.

Ett foliepaket med fisk och grönsaker går inte heller av för hackor men idag tänker jag presentera en efterrätt.


En ljuvlig sommardag med sol och värme bänkar sig flickorna runt bordet för en improviserad grillfest. Det som fanns till buds därhemma var korv med bröd men alla grillfester måste ju inte vara avancerade. =)
Layout av Bi


Grillat frukspett med vaniljpannacotta, 10 pers

Ingredienser

Vaniljpannacotta

2 st vaniljstänger
7 dl mellangrädde
3 dl mjölk
1 dl strösocker
5 st gelatinblad

Grillat frukspett
0,5 st ananas
0,5 st vattenmelon

Limesocker
2 st lime
2 msk strösocker

Tillagningen
Den perfekta desserten som kan förberedas dagen före. Se till att grillspetten grillas på rengjort galler. De kan grillas först och ligga färdiga under folie.
1. Snitta vaniljstången längst med och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång och frön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 20 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Sila bort vaniljstängerna. Koka upp grädden på nytt. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i grädden. Häll smeten i 10 portionsformar eller glas och låt stelna i kylskåpet minst 3 timmar.
2. Skär ananas och vattenmelon i 1,5 cm stora tärningar. Trä upp på små grillspett och grilla 30 sekunder på varje sida. Låt svalna.
3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och blanda med sockret.
4. Servera fruktspetten med limesocker på pannacottaskålarna.

Då är det bara att hoppas på uppehållsväder så grillen kan "gå igång", lycka till med grillningen och låt er väl smaka.

Länkar
Recept Allt om mat

0 kommentarer: