av Birgitta/Bi

Långfredag. I Sverige; av tradition, en mörk och dyster dag men i kyrkor jorden runt firas även "den goda fredagen" - dagen då dödens mörker ger förutsättningen för uppståndelsens ljus.

Annat mörker uppmärksammade vi på Skrotboken den 28e mars i samband med "Earth Hour". Under denna timma släckte stora delar av världen ner belysning och andra icke nödvändiga energikällor för att uppmärksamma den globala uppvärmningen.

Här på Skrotboken bjöd vi på en utmaning som bestod i att skapa i mörker samt att använda häftapparat. Minst en staple/häftklammer ska finnas med på det skapade alstret.

Ur mörkret föds/skapas något nytt!
Vad kan väl passa bättre än att just idag presentera de alster vi har skapat för att visa på att det är möjligt att skapa i mörker? Ur mörkret kan något nytt, fantasirikt och kanske till och med vackert komma.

Vi har alla uppfattat skapandeprocessen lite olika. Så här berättar Sofia.


Det var svårt att skapa utan lyse, jag hade ledljus från gatlyktor utanför, utan det hade det aldrig gått. Verktygen försvann och att skriva text och använda rubons utan att se är inte lätt.
LO av Sofia

Olika tillvägagångssätt
Sofia fick lite hjälp av gatlyktors sken medan jag (Bi) verkligen ville utmana mina sinnen. Jag tog fram det material jag tänkte använda och lade ut det ungefär som jag ville ha det - för att kunna memorera utseendet med fingrarna. Därefter markerade jag de övre vänstra hörnen på alla mina papper genom att sticka en knappnål igenom pappret. Det gjorde det möjligt för mig att veta vad som var fram och baksida samt upp och ner. De olika dekorationerna lade jag på den sida av layouten där jag tänkte använda dem. Den lilla biten floss som jag bundit runt fjärilen "fuskade" jag dock med genom att knyta fast innan. Jag använde för säkerhets skull torr chalk till kanterna för att inte sätta onödiga fläckar på layouten. Alla verktyg som skulle användas fick ha sin speciella plats runt om på bordet så jag kunde hitta dem.


Bordet före mörkläggning
Foto av Bi

Därefter släckte jag ner och tog på ögonbindel. Sen var det mest att låta fingrarna få sköta jobbet genom att agera mätverktyg med mera. Jag håller med Sofia om att rub ons innebär en klar utmaning och jag är glad att jag valde att inte texta!


Jag blev otroligt nöjd med resultatet. Lite på sniskan här och där men ändå helt Okey. Jag lyckades till och med sätta dit öljetter, men mest nervöst var ändå titeln som är en rub on. Är det gnuggat överallt? Vågar jag lyfta plasten nu? Efter lite extra gnuggande vågade jag i alla fall och tänk: hela fanns på plats!

I efterhand insåg jag dessutom det passande i dubbeltydigheten i motivval och titeln 'Our Heritage', Earth Hour till ära.

Layout av Bi

Sam knyter även hon an till naturen och världsarvet i sin layout.


Jag tyckte det var lite läskigt att vara i mörkret så mamma fick vara med hela tiden.

Texten klistrade jag fast på overheadfilmen innan jag släckte. Det var väldigt svårt att veta hur papprena låg för jag råkade vända och vrida så många gånger så till sist visste jag varken ut eller in. En gång fick mamma tända och kolla medan jag blundade för att det inte skulle bli helt galet, typ texten upp och ner eller nåt sånt. Tyckte det var lite otäckt att använda häftapparaten utan att se. Blev i alla fall väldigt nöjd. =)

Layout av Sam

Maxell vågar sig till och med på att stämpla på sitt altrade alster. Så här presenterar hon sitt verk.


Jag valde att ta fasta på det naturliga ljuset (solen), jorden (som vi kan plantera frön i) och framtiden (våra barn och allt som växer). Vi har ett projekt här hemma där sonen får planera frön, ta hand om dem och se dem växa. Nu när våren kommer med stora steg är det hög tid för såna projekt. Passa på att ge bort en eller ett par fröpåsar till någon och slå in dem i en extra egen fröpåse.

För att skapa denna fröpåse förlitade jag mig på min känsel för att vika ihop påsen, montera ihop de olika utstansade figurerna och placera dem på fröpåsen. Jag använde de vikta kanterna som hjälp för att veta ungefär var jag skulle placera mina dekorationer och monterade därför utifrån och in. Min son var med och ibland jag frågade honom om det blev rätt varpå han svarade endera nej och jag fick justera utan ledtråd eller ja och det fick bli som det blev. :) Fröna var "enklast" att placera för de kan verkligen vara hur som helst.

Baksidan är stämplad och där hade jag placerat stämpeln på akrylklossen en bit in i alla kanter. Vid stämplingen placerade jag det hela kloss i kloss och tryckte till i dels brunt och dels svart. Jag har även distressat pappret utan att se. Det går alldeles utmärkt och när jag satt där insåg jag att det är sällan som jag faktiskt tittar hur det blir när jag distressar...

Mina lärdomar från att skapa utan att se är att det går bra att använda känseln för att skapa, men det vore bättre om jag hade mindre fingrar och det inte satt en liten grabb med som väldigt gärna vill "hjälpa till". ;)

Fröpåse av maxell

Våryra!
Nu är det inte bara ute i naturen som våryran grasserar som bäst, den tycks också ha drabbat några av våra datorer. Alla bidrag till vår utmaning har alltså inte kunnat presenteras här idag men endera dagen dyker kanske en uppföljare upp.

Blev du inspirerad att utmana dina sinnen och prova på lite mörkerarbete? Passa på att skapa något själv, lämna sedan gärna en fungerande direktlänk till ditt alster i en kommentar till det här inlägget. Då kan alla få ta del av ditt arbete och vi kommer även att publicera inkomna alster framöver.

Skrotbokens länkar
Earth Hour - i elfte timmen? av Bi

0 kommentarer: