av Sofia/skberg74

Idag tar vi fasta på det skära (rosa) i skärtorsdag. Den 9 mars i år firade Barbie Millicent Roberts sin 50-årsdag. Den första Barbiedockan lanserade på leksaksmässan i New York 1959. Här berättar vi om Barbie, visar bilder på hur hon sett ut under årens lopp och utmanar alla att skapa i rosa om denna stilikon.

Idag är det Skärtorsdag. Vi har valt att associera till det skära eller rosa. I det här inlägget berättar vi om en populär leksak. Samtidigt utmanar vi alla alla skapa i rosa och om just denna docka - Barbie. Kommentera detta inlägg senast på måndag den 13e april 2009 för att ha chansen att vara med i vår publicering av Barbiealster.


Foto av Bi

Hur Barbie uppstod
Hur började Barbies karriär som favoritleksak till mängder av flickor (och pojkar) världen över? Allt började när Ruth Handler (som tillsammans med maken Elliot grundade företaget Mattel) såg sin dotter Barbara och hennes vänner leka med klippdockor. Hon såg att de lekte vuxna eller tonåringar med klippdockorna och började designa den första tredimensionella modedockan. Flera år senare, den 9 mars 1959, på den årliga leksaksmässan i New York presenterade Mattel Barbiedockan för skeptiska leksaksköpare. På den tiden var bebisdockor populära och Barbie så annorlunda.


Foto av Bi

Barbie ökar i popularitet och får en "vän"
Åren har gått och Barbie har blivit en av världens mest populära leksaker och populär även bland samlare.

Två år efter lanseringen, 1961, gjorde Barbies pojkvän Ken entré. Han har fått sitt namn efter Ruth och Elliot Handlers son. Ken och Barbie var ett par fram till Alla hjärtansdag 2002 då dom skiljdes som vänner för att två år senare återförenas.


Foto av Sofia

Barbies syskon, kläder, arbete och husdjur
Barbie har fyra systrar som heter Skipper, Stacie, Kelly och Krissy. Under åren som gått har Barbie och hennes vänner fått 1 miljard klädesplagg tillverkade åt sig.


Foto av Bi

I sin CV har Barbie 108 jobb och hon har haft ett husdjur per år. Bland de 50 husdjur hon har ägt finns bland annat hundar, hästar, ponnyer, katter, en papegoja, en schimpans, en panda, ett lejon och en zebra.


Foto av Sofia

Kär leksak
Under femtio år har Barbie gett flickor (och pojkar) många timmars nöje och lek där endast fantasin satt gränserna. Det är väl fler än jag som testat livet som frisör på sina barbiedockor?. Hon kommer fortsätta glädja barn runt om i världen i många år till.


Resultat av en mindre lyckat frisörlek.
Foto av Sofia


Skrotbokens länkar
Vi skapar runt Barbie av skberg74 - Kommande publicering

0 kommentarer: