av Birgitta/Bi

I gårdagens inlägg utlovades en liten minitutorial över hur man kan använda silkespapper för att få en läcker bakgrund med mycket struktur.

Det går att få fram både enkel och mer avancerad struktur liksom det går att få fram ett riktigt bra läderlikt utseende.

Du behöver:
Silkespapper
Lim/limstift/ decoupagelack eller liknande

För mer utsmyckning kan dessutom användas:
Stämplar
Färger för färgläggning
Distress Ink eller motsvarande till infärgning

Eventuellt annat material att lägga under silkespappret för ytterligare struktur. Här kan man till exempel använda frön, trådar tja vadsomhelst endast fantasin sätter gränser. ;)

De silkespapper jag har använt här är bonusmaterial som jag fått då jag köpt blommor samt silkespapper från en skokartong.


Börja med att stämpla motiv och eller mönster.
Om du önskar att färglägga motivet ska det också göras innan nästa steg.

För den som inte önskar motiv men som vill färga in silkespappret med distresser, alcohol Ink eller liknande för att få fina färgskiftningar i pappret kan göra det nu innan nästa steg.


Skrynkla ihop silkespappret riktigt ordentligt. För att få en bra läderlook skall pappret skrynklas ihop till en liten hård boll.Skär ut en lagom stor bit cardstock för den bakgrund du tänkt dig.
Pensla ut ett tunt lager lim/limstift eller liknande över hela bakgrundspappret.Öppna försiktigt upp silkespappret utan att släta ut skrynklorna för mycket.

Lägg försiktigt silkespappret på bakgrundspappret. Börja med den yta som har ett motiv och tryck försiktigt fast silkespappret på bakgrundspappret samtidigt som du försöker måtta in motivet så det kommer rakt. Platta inte ut alla små skrynklorna utan arbeta försiktigt.
Limstift är mer förlåtande och tillåter att man lyfter silkespappret för att justera efterhand, andra lim kan fästa mer direkt. Prova dig fram.När pappret torkat kan med fördel ytan distressas för att få fram en tydligare struktur.

Tips 1 För att få fram ett läderaktigt utseende bör silkespappret först färgas in med en ljusare färg innan pappret skrynklas och limmas för att sedan distressas med en mörkare nyans efter att ytan torkat.

Tips 2 Genom att förskjuta silkespappret åt olika håll kan du får fram fler strukturer i mönstret, se nedan.


Här har silkespappret förskjutits åt olika håll medan det fästes mot bakgrundspappret.På detta kort har frön först fästs på underlaget innan silkespappret fästes över.

Vill du hitta fler roliga sätt att använda vårens trendmaterial silkespapper på, föreslår jag att du tar en stund framför datorn. Det finns många kul och spännande tekniker på till exempel You Tube. SIlkespapper heter tissue paper på engelska.

Skrotbokens länkar
Omtanke och ett frö av liv ... av nick

0 kommentarer: