av Birgitta/Bi

Idag på Palmsöndagen inleds stilla veckan. Fyra händelser ger oss bakgrunden till temat för vårt skapande som idag går ut på att skapa omtänksamma och ömsinta kondoleans-alster med struktur, där vi använder oss av årets trendmaterial silkespapper och träfanér - gärna i kombination med varandra. Med på samtliga alster skall även finnas frö, valfri tolkning.

Vi backar tillbaka ett par dagar och minns vad som skedde den 9 april 1984 (det vill säga för 30 år sedan. Vid Oscarsgalan i Hollywood fick då filmen Ömhetsbevis med Jack Nicholson och Shirley MacLaine hela fem Oscars. Detta i kombination med den kommande påskhelgens långfredag där sorg och död på tredje dagen vänds till påskdagens uppståndelse och liv, i likhet med vårens frösådd där det till synes döda fröet åter väcks till liv gör att vi idag vill ägna en stund åt kondoleans kort.

Det kan många gånger kännas svårt att skapa kondoleanskort och/eller göra layouter om sorg, död och saknad. Det är en fråga som då och då dyker upp i bloggar, forum och i grupper på facebook. Idag vill vi ge ett par exempel på hur vi har löst detta samtidigt som vi har använt oss av vårens trendiga material silkespapper och träfanér.

Trendig struktur
Det finns många bra sätt att använda dessa båda material för att få fram lite extra textur och struktur på sitt alster. Ett annat bra material som är extra trendigt i vår är säckväv, ett material som dessutom lämpar sig väl på till exempel ett kondoleanskort, dock finns inget sådant alster med idag.

I vår finns det gott om dekorationer i träfanér men det går utomordentligt bra att göra egna. Mer om detta i slutet av detta inlägg. Nu tar vi en titt på Cruss fina kondoleanskort.


Här har jag använt både fröstämplar och riktiga frön samt en liten fanérpippi.
Kort av Chruss


Saknad, älskad, vad mer behöver egentligen sägas i stunder av sorg? Det behövs inte så många ord, bara en vilja att visa att man finns där som stöd när sorgen blir för tung att bära själv.
Jag (Bi) har använt mig av en stämpel som jag tycker fångar detta budskap väldigt bra.


Jag valde att använda silkespapper för att få lite mer struktur på bakgrundspappret. Boken är utstansad ur träfaner och blomman är gjord av fänkålsfrön.
Bakgrundspappret har också fått en lätt dusch av glimmermist.

Kort av Bi

Mitt andra kort har en mer lättsam framtoning. Jag tycker att texten på insidan av kortet fungerar utmärkt även vid kondoleans. Lite humor kan kännas befriande även i tillfällen av sorg.


Till detta kort har jag låtit fröna (sesamfrön då de var tillräckligt ljusa i färgen) hamna under silkespappret. Vallmon är först stämplad och målad med H2O färger innan det monterades på kortbasen.
Kort av Bi

Oooups, finn fem fel i bilden nedan!


Detaljbild på texten på insidan av kortet.
Närbild på den struktur som blir av frön och silkespapper.

Kort av Bi

Nåja, kanske inte fem fel men två! Upptäckte nu att jag (eftersom jag blev avbruten av ett telefonsamtal medan jag målade) har glömt bort att måla färdigt blomman. Bara att åtgärda i efterskott. ;) Visst är det märkligt att det alltid syns bättre på foton efteråt.

Mer om hur bakgrunden med silkespapper är gjord kommer i ett eget inlägg imorgon.

Stansa i träfanér
Du kan lätt göra dina egna figurer genom att klippa, skära eller stansa ut figurer och mönster ur ark med träfanér. Fanér finns att köpa i hobbyaffärer men det går också bra att använda material som man finner i vardagen, vi gillar ju som bekant återvinning.

Till den utstansade boken på mitt kort ovan har jag använt mig av träfanér från en ask som det varit en brieost i. Just detta fanéret är lite kraftigare så stansen kunde inte skära helt igenom men spåren var tillräckligt djupa för att jag med en sax lätt skulle kunna klippa igenom det sista.
Tunnare fanér finns till exempel i de små "båtar" som Pølsemannen serverar sin Pulled Pork i, dessa finns dock inte att tillgå i hela landet men fler exempel finns säkert även om jag inte kommer på något just nu. ;)

Viktigt att tänka på innan man stansar eller skär/klipper är att fukta lite lätt med vatten (en lätt dusch räcker) på fanéret för att minska risken för sprickor.
Om du vill göra ett eget mönster går det bra att "rita" upp kanterna med ett präglingsverktyg. Glöm inte mjuka upp fanéren med en lätt vattenmist först. Följ spåret tills det är djupt nog att säkert klippa eller skära ut det sista.
Lycka till med ditt experimenterande med vårens trendmaterial silkespapper, säckväv och fanér.

Som vanligt finns länkar nedan till tidigare publicerade inlägg där du kan finna mer inspiration i anslutning till dagens tema.

Länkar
Wikipedia om filmen Ömhetsbevis


Skrotbokens länkar
Sorgebud och kondoleans av Bi & maxell
En helg för att minnas av maxell
Bred dina vida vingar av Bi
Då terror vänds till kärlek och styrka av Bi


0 kommentarer: