av maxell

För drygt en månad sedan presenterade vi en utmaning - att inspireras av en filmaffisch. Här visar vi vad skapats utifrån denna filmaffisch.

Med anledning av att det är 75 år sedan (1937) som pilsnerfilmen "Pensionat Paradiset" hade premiär på Skandiabiografen i Stockholm har vi valt att låta den filmaffischen inspirera oss.


Att inspireras av - Filmaffisch för "Pensionat Paradiset"

Här nedan ser vi att det finns olika saker att ta fasta på.

Först har vi en tavla av Pyssellina som inspirerats av färgerna, delar av titeln och hon har tagit med känslan av svunna tider.


Jag tokgillade bilden och blev jätteinspirerad. Det blev dock lite blekare färger än originalet men det blev bra ändå.

Jag inspirerades mest av färgerna och använde gamla sidor från en bok för att få en lite gammal känsla över det hela.

Tavla av Pyssellina

Sedan kommer en till tavla. Denna är gjord av Martha. Hon har inspirerats av upplägget med en affisch, de små svartvita bilderna, färgerna och hon tolkade om huset som ett cirkustält. Missa inte detaljerna kring hur hon gjorde sitt collage.


Jag inspirerades av iden med en reklamaffish och alla små svartvita bilder. Även huset fick komma igen men hos mig blev det ett cirkustält. Senaste halvåret har varit ganska kaotiskt för oss och vi har sagt att vi lever mitt i en cirkus. När jag såg bilden så förstod jag på en gång att jag skulle göra en tavla om vår cirkus.

Jag började med ett collage av boksidor och notpapper för att få lite struktur. Sen fyllde jag på med gesso och stämplade med bubbelplast. På det lade jag krackelfärg här och var innan jag strök allt med akrylfärg som jag tunnat ut med vatten.

Tältet har jag färgat in med distresser och magical micas. Flaggstången är guldembossad. Molnen är boksidor bestrukna med gesso och sen tog jag akvarellkrita runt kanten och blötte för att få mjuka kanter. Som lim har jag använt Modge Podge.

Nu letar jag bara efter en passande ram. Jag har inte bestämt mig för om den ska vara röd eller guld.

Tavla av MarthaNärbilder med struktur och detaljer
Tavla av Martha

Angående ramens färg förordar jag guld. Det måste väl ändå vara guld att ha en egen cirkus hemma? ;)

Avslutningsvis har vi en layout av Cissi. Hon inspirerades av färgerna och de svartvita fotona samtidigt som husets form gav henne en passande personlig tolkning från svunna tider.


Jag blev inspirerad av både färger och de svartvita fotona. Tyckte siluetten av huset påminde mycket om det hus min mormor bodde i när jag var liten.. så den fick vara med. De svartvita fotona är ett hopplock från den gamla "goda" tiden när mamma och pappa var unga.

Jag har hört en del berättelser från den tiden och min tanke är att skriva lite mer dokumentation till layouten.

Layout av Cissi

Härliga tolkningar! Inte sant?

Att vi valt att publicera detta inlägg just idag har en förklaring. Dagens datum, den 11e mars, 1983 förklarades en ålderdomshemsföreståndare i Trondheim skyldig till 22 mord och ett mordförsök på patienter. Säga vad man vill om äldrevården och hur den sköts eller inte sköts här i Sverige, men i Norge var det helt klart inget "Pensionat Paradiset" som de checkat in på...

Skrotbokens länkar
Utmaning - Pensionat Paradiset - Utmaningsinlägget som publicerades den 8e februari 2012

1 kommentarer:

milaja sa...

Cissis är underbar!