av maxell

Dagens datum, den 4e mars 1877, uppfanns den första mikrofonen. Vi uppmärksammar det genom att skapa med, ja just det, minst en mikrofon på våra alster.

Mikrofonen är en viktig uppfinning av såväl praktisk, informerande som underhållande karaktär. Alla har nog använt en mikrofon i sitt liv. Kanske inte för ett framträdande, men de sitter i telefoner. :)

En annan plats där de finns är i samband med karaoke. Det har Lillylva tagit fasta på och skapat ett kort värdig en sångstjärna.


Jag kopplade direkt till karaoke när jag läste mikrofon. "huvudet" på mikrofonen är i sammetsfloss, och bakgrunden är glittrig cardstock, svårt att få till bilderna när ljuset studsade åt alla håll...

Lite stjärnpunchinella och lite paljetter, sen är discokvällen räddad!

Kort av LillylvaStjärnspäckad närbild
Kort av Lillylva

Väl på tillställningen som Lillylva bjuder in till kan det se ut som i maxells layout.


En riktigt bra klassiker av Black Sabbath framförs på galej. Ett galej som varade minst lika länge som det tog att göra, klippa ut och fästa fast var bokstav i texten... ;)
Layout av maxellMikrofontät närbild
Layout av maxell

I följande layout möter vi en sångstjärna i tillväxt. Att sjunga i mikrofon är inte främmande för lilla Alva som här tar ton omgiven av glitter och bling.


En liten Alva sjunger för sin lillebror i samband med hans dop. Alva har synnerligen musikaliska föräldrar och att använda mikrofon (och instrument) är redan nu en självklarhet. En släkt där musiken alltid står i centrum och familjen är allätare och allutövare av musik. Att mamma och pappa träffades i ett hårdrockband kanske framgår. =)
Layout av Bi

Ett annat, högaktuellt, sammanhang där mikrofonen är central är melodifestivalen. Med en vecka till den svenska melodifestivalen utmanar vi dig att skapa om eller med inspiration från din favorit eller ditt "hatobjekt" i finalen OCH använd minst en mikrofon på ditt alster. Glöm inte att alla typer av alster är välkomna. Hur ser ditt stjärnkantade alster ut? Skicka in genom att kommentera detta inlägg eller e-posta skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "mikrofon".

Här nedan finns mer information om mikrofonen och sist i inlägget ges länk till tidigare publicerade alster med mikrofon/er. Läs gärna och klicka dig vidare. Skapa sedan själv och dela med dig av det du skapar enligt ovanstående utmaning.

Om mikrofonen
Som de flesta säkerligen redan vet omvandlar en mikrofon ljud och elektriska signaler. Alla mikrofoner baseras på förändringar i lufttryck - även kallat ljudtryck - och förstärker och sänder vidare ljudet. Mikrofoner används för olika framträdanden för att sprida ljudet av den som talar, sjunger eller spelar. Mikrofoner finns också inbyggda i enheter varav telefonen är ett exempel.

För att telefonin skulle få större spridning krävdes mikrofonen. Den första användbara mikrofonen uppfanns av Alexander Graham Bell. Han byggde vidare på en uppfinning av Emelie Berliner. Därför tillskrivs mikrofonen Emelie Berliner som uppfann den allra första mikrofonen den 4e mars 1877. Berliner är annars känd som uppfinnare av bland annat grammofonen 1887.

Skrotbokens länkar
Mars månads sponsor - inspirationsalster, del 1 av Bi - Innehåller en Layout där S presenterar sina mikrofonsjungande och Rockande Bratzdockor

1 kommentarer:

milaja sa...

Det är fantastiskt att titta in här när man inte har gjort det på länge och knappt pysslat heller! Alla roliga skapelser och utmaningar ... jag blir på jättebra humör!