av Birgitta/Bi

Inför den kommande helgen bjuder vi på lite påskpyssel som passar att göra tillsammans med barnen. Quilling med påsktema.

Quilling eller pappers filigran är skapande med rötter tillbaka till åtminstone 1500-talet. Under 1500-talet förekom det tämligen utbrett i medelhavsländerna. Det var en syssla som framför allt utfördes av munkar och nunnor. Quillingen användes för att dekorera heliga bilder och reliker. Ofta gåvor från rika för att få avlat för sina synder.
I fattigare religiösa samfund spreds traditionen vidare.
I antik quilling användes ofta papper med förgylld kant. Det var ofta den yttre förgyllda kanten i missale och biblar som revs av och användes.

Under 1700-talet hade seden spridit sig till den Europeiska adeln och så kallade "ladies of leisure" där quilling ansågs vara en av de få saker som varken ansträngde hjärnan för mycket eller som på annat sätt kunde skada damernas delikata disposition.
Quilling omnämns bland annat av Jane Austen i hennes böcker.

Hantverket spreds även vidare till Amerika där man har funnit exempel från kolonialtiden.
Idag har spridningen nått runt hela klotet och till alla samhällsklasser. Det är en billig hobby då det inte krävs en massa dyra verktyg och papper går alltid att finna.
Detta är ett bra papperspyssel med barn - man kan dock inte vara alltför liten då ett visst mått av motorisk mognad krävs.

Vad är då quilling?
Enkelt uttryckt är det pappersremsor som snurras/vrids till olika former och som sedan används i dekorativt syfte.

Det finns färdiga pappersremsor att köpa men man kan också göra dem själv. Perfekt vikt för quillingpapper är omkring 100 g/m²

De vanligaste standardmåtten är:
1 strip - 450 mm (18in) lång
1/2 strip - 225 mm (9in) lång
1/3 strip - 15 mm (6in) lång

Vanligaste bredderna är: 3 mm, 5 mm respektive 10 mm.
Till kort eller layouter är det smidigt att inte ha alltför bred remsa - då passar 3-5 mm bäst.
Skall du göra figurer att hänga eller arbeta i 3D kan 10 mm ge ett stadigare slutresultat.

Gör så här:
För att lätt kunna göra de ihopsnurade figurerna behövs ett redskap. Här kan man använda ett Quillingverktyg men det går även att hitta på egna lösningar. Jag har använt mig av både smala pincetter, grillpinnar och som ses nedan - av sugrör. Bara att prova sig fram. Den som arbetar mycket med quilling vill kanske investera i en mall-platta där alla formar blir likadana men det går att klara sig utan också.
Nålar för att hålla på plats och för att vira kring kan behövas samt något att sätta fast dem i. Lim för att fästa med och så naturligtvis papper.


En quillingboard/mall-platta med nålar samt ett quillingverktyg.
Foto av Bi

Jag har inte lyckts hitta något quillingpapper smalare än 10 mm ännu ( i fysisk butik) så jag skär till mitt eget efter behov.


Skär till pappersremsor

Här har jag skurit till 5 mm breda remsor. För dekorationer att hänga i riset kan det gärna vara 10 mm breda remsor - det gör dem lite stadigare för barnen att arbeta med.

Om du har ett lite stadigare papper kan det behöva mjukas upp något för att inte få hårda veck istället för mjuka former. Det görs lättast genom att dra remsan mellan fingrarna ett par gånger. Låt eventuellt nageln ligga emot för ännu mer effekt.


Pappret mjukas upp en aning.

Ta fram ditt quillingverktyg. När vi (Bi och Sam) var och påskpysslade hade vi inte något verktyg med oss så jag fick helt enkelt ta vad som fanns tillgängligt. Här blev det sugrör från de drickor barnen hade fått till fikat. =)


Jag klippte en skåra i ena änden av sugröret. Detta för att kunna fästa pappret i mitt verktyg.

Riv gärna av den yttersta spetsen i pappersremsans bägge ändar innan du börjar. Det ger en mjukare övergång om du behöver fästa ihop flera remsor till en längre samt då du skall fästa änden.

Stick in pappersänden i skåran på ditt verktyg och börja rulla upp pappersremsan på det.


Snurra ditt verktyg för att vira upp remsan till en rulle/spole.

När rullen/spolen är klar tas den av från verktyget. Nu skall man som regel släppa efter lite så att spolen får vidga sig något. Det kan antingen göras i en mall (för att få samma storlek) till exempel på en quillingboard men det går även att använda andra egentillverkade mallar. Självklart kan man även släppa ut den lite på frihand genom att lägga den mot bordet och försiktigt släppa efter tills den öppnat sig lagom mycket.

När spolen har öppnat sig så mycket som du önskar skall änden limmas fast. Använd gärna en tandpetare eller motsvarande för att limma och för att bearbeta skarven lite så pappret arbetas ihop något.


Änden limmas fast mot spolen.

Nu är spolen färdig att formas till önskad modell.


Spolen före och efter att den formats



Nyp ihop spolen så det blir två ändar; som ett öga, och skjut ihop fingertopparna för att forma en romb.

Här kan flera olika former göras, lite fler exempel följer sist i inlägget.


Flera romber tillsammans ger blomblad. Stjälken är en pappersremsa och bladen är gjorda på frihand men kan göras efter mall och med hjälp av nålar.
Ett utmärkt verktyg då du skall forma blad är annars en lökhållare, sån man sticker i löken för att hålla den på plats då man skall skära/hacka. Vill du ha långa blad tejpar man bara ihop två lökhållare med varandra och får därmed fler pinnar att vira kring. =)


Denna blomma kan till exempel få pryda ett kort. (Kortet på bilden är dock inte färdigt. Ytterligare några rader med gräs samt påskstämplar tillkom).


Grund till påskkort
Påskkort av Sam

Med dessa spolar som grund har Sam även gjort flera olika dekorationer att hänga i påskriset.


Olika dekorationer till riset. Från enklaste möjliga blomma till kycklingar osv. Fantasin sätter gränserna. =)



På plats i påskriset, tillsammans med blommor gjorda av Missan78

Nedan visar jag några av de grundformer som används inom quillingen. Med dessa i bagaget är det bara att sätta igång och leka.


Några olika basformer.
Fyrkant, hjärta, droppe/tår, triangel, i gult ett swirl-öga/swirl-diamant samt överst en dubbelkon gjord av två hårda spolar där centrum trycks ut något ur spolen för att därefter monteras ihop med varandra.


Den dubbla konen kan till exempel användas för att göra en fjärilskropp. Komplettera med fyra hjärtan med spetsen in mot kroppen samt antenner och fjärilen blir komplett. =)
Två större koner bör kunna monteras ihop till ett påskägg.


Diverse olika quilling och filigran mönster. Där finns "ormbunksblad", antenner, hjärta, hård spole, C, S och lös spole med förskjutet centrum samt ovanför den hårt rullade spolen, en spiral/klänge.

Då är det bara att ta fram papper och börja leka!
Låt barnen bygga egna figurer genom att använda dessa basformer eller rita upp ett mönster på ett kort; till exempel ett lagom stort ägg, och be dem fylla utrymmet med olika quillade spolar, extra formade eller ej.

Information och mängder av mönster kan du finna genom att Googla på quilling.

Testar du lite quilling till påsk får du gärna dela med dig av dina erfarenheter och resultat genom att kommentera detta inlägg eller genom att skicka e-post till Skrotboken märkt "Quilling".

Lycka till!

Länkar
Engelska Wikipedia om quilling

0 kommentarer: