Vi stickar offentligt!

on 11 juni 2011

av Birgitta/Bi

Många av oss scrappare ägnar sig även åt andra handarbetsformer, idag uppmärksammar vi två fenomen med garnanknytning. Den andra lördagen i juni påbörjas vart år den största "stickjuntan" i världen. I år pågår den mellan den 11e och 19e juni. Idag firas också den första internationella garnbombar dagen.

World Wide Knit in Public Day startades 2005 av Danielle Landes. Grundidén är att alla stickare skall kunna få träffas och glädjas åt varandras sällskap. Annars blir det lätt att man ägnar sig åt sitt handarbetande ensam hemma. Vem vet kanske möter du din granne vid ett evenemang som detta. En möjlighet att visa hur många vi är som handarbetar med garn och stickor eller virknålar samt ett sätt att visa att det inte bara är den äldre generationen som utövar detta konsthantverk, samtidigt som vi kan hedra dem som har lärt oss vad vi kan idag.

På lokalt plan finns det kanske flera olika "syjuntor"/handarbetsklubbar som träffas var för sig men att under en dag få chansen att mötas allihop är berikande. =)
I Sverige anordnas träffar på ett flertal offentliga platser från syd till norr. Det finns några inanmälda platser på den officiella hemsidan, se länk nedan.

Garn bombning/garn graffiti
Idag firas för första gången "International Yarn Bombing Day". Att ägna sig åt garn bombning eller garngraffiti är en rörelse som har vuxit fram de senaste åren, troligen med ursprung i Texas. Att göra garngraffiti ses som ett sätt att försköna miljön samtidigt som man tar tillvara på spillgarner. Observera dock att denna graffitit liksom den vanliga är olaglig. Garngraffiti är dock betydligt lättare att ta bort om man så skulle önska. Vanligen är det stolpar och ledstänger som kläs in med stickade motiv men även statyer och andra konstnärliga utsmyckningar kan råka ut för en "stickliga". Allt från smått till stort kan kläs in i ny vacker klädnad. Ett väldigt påtagligt sätt att visa upp att stickare finns överallt. =)
Sorry, men hur olagligt det än är måste jag erkänna att det gick ett glädjerus genom kroppen första gången jag fick se garngraffiti live.

Dagen till ära ...
har vi bett våra inspiratörer att använda något stickat eller att på något sätt använda garn på sina alster.
Jag skildrar ett av mina möten med fenomenet garngraffiti.


När jag våren 2010 gick en promenad i Simrishamn fick jag plötsligen syn på något som gjorde att hjärtat slog en glädjevolt. Färgrika och glada var dessa stuprör och plötsligt såg man hur tråkiga de vanliga såg ut.
Mönsterpappret bildar ram och är något förhöjt med distanstejp vilket dock inte syns så väl på fotot. Naturligtvis har pappret klätts med lite garngraffiti. Kunde inte hitta så mycket garn när jag skulle sticka så det fick bli lite enkelt och enfärgat vilket dock kompenseras med det härligt stickinspirerade mönsterpappret.

Layout av BiNärbild på stuprörsgraffitin samt det som utgör tagen bakom fotot.
Layout av Bi

Pippin vill också klä in men här är det en i allra högsta grad levande varelse som skall möts av lite extra omtanke. Lägg särskilt märke till de läckra stickorna.


Jag har gjort en layout med vår lilla vovve ute på vintern. Då tycker jag att man nog behöver ha en halsduk, så jag stickade en. Den blev en lite lyxig variant med paljetter. De söta stickorna är gjorda av tandpetare med träpärla i ena änden.
Layout av Pippin


Missan78 låter sina stickade alster värma på mer än ett sätt. Dels till mottagaren av det stickade men även i form av bidrag till en hjälporganisation. I dessa sammanhang gäller verkligen devisen "många bäckar små ..." tänk att vårt eget nöje och avkoppling kan få vara med och göra skillnad. Vi får väl hoppas att de insamlade medlen kommer väl till nytta när de når sin slutdestination.


Under en period på jobbet har vi haft ett stick- och virkcafé. Jag virkar mest, men har också försökt mig på att sticka lite. Här ett par babysockor. Allt som vi stickar och virkar säljer vi på en bassar där pengarna går till Svenska kyrkans hjälporganisation.
Layout av Missan78

Kanske omvandlas vårt handarbete på detta vis till mat och livsmedel eller varför inte till utbildning i ett behövande land.
Chruss har gjort ett kort som kan fungera till både en inbjudan och som ett grattis.
Här med virkade små grytlappar. Observera att även virkning är gångbart på KIP-träffarna i helgen. =)


Här tänkte jag i flera banor - dels någon som fyller år och älskar att baka, dels någon som kanske tagit konditoriexamen (hmm, en konditor...) haha, tagit sockerbagare-examen =) eller så kan man använda det som ett inbjudningskort till fika eller nått party ..., det är bara att byta ut texten grattis till något lämpligt.
Kort av Chruss

Chruss grytlappar får sällskap av maxells alster som även det har en grytlapp eller pannlapp som hon säger. En sällsynt vacker sådan dessutom. =)


En stickad pannlapp i en härlig färg tillsammans med retropapper i rektanglar fångar en sommardag med "easy life". :)
Layout av maxell

Det är inte bara garn som kan få en scrappare att tappa andan utan även ett besök i tygaffären. Tyg är utmärkt att använda på en scrappad sida men som sagt idag håller vi oss till garn. Kosepute skildrar dock ett besök i just tygaffären och till det bjuds vi på en virkad titel.


Jag har gjort en layout om ett besök i tygaffären. Titeln har jag gjort genom att virka en lång tråd med luftmaskor, limmat ordet på layouten och därefter fäst tråden i limmet.
Layout av Kosepute

Samara använder sitt garn lite lätt tvinnat då hon låter garnet bjuda på associationer till den skärgårdsmiljö hon skildrar i sin layout.


Jag är alldeles för dålig på att använda garn på mina sidor, dels av gammal vana, men dels för att jag inte riktigt vet hur man ska göra det på ett kreativt sätt.

På den här sidan har jag 2 rosablommiga pappersbitar för att pigga upp bland de annars murriga färgerna, en stämplad fågel och 3 blommor är de enda dekorationerna,
förutom då garnet, som jag la ut som en sorts brygga. Samtidigt kan man ju tolka det till en bit av ett fiskenät också. =)

Layout av Samara

Trots att garn är den röda tråden i dagens inlägg låter vi Kicken avsluta med en svart tråd då hon pyntar sitt bok-album med vänskapsbilder.


Jag har dekorerat en bok, målat den med svart akryl och lite röd, vit och lila. Jag har dekorerat med svart garn, blommor och charms nere, mest vid hörnet. Rubriken är "Friends" (syns inte så tydligt på bilden) och när man öppnar boken är där bilder på mig och mina bästa vänner som är tagna för något år sedan.
"Bokalbum" av KickenMina vänner
"Bokalbum" av Kicken

Med det låter vi startskottet gå för årets firande av World Wide Knit in Public Day och International Yarnbombing Day 2011.

Länkar
World Wide Knit In Public Day - hemsida
Wikipedia om Yarnbombing
Facebook grupp - International Yarnbombing Day 2011


Skrotbokens länkar
Här kan vi skriva en lång lista med länkar till inlägg där garn har använts på en layout. Vi väljer istället att hänvisa till hela Skrotbokens blogg. Gör gärna en sökning på ordet garn så får du en hel massa träffar att inspireras av.

1 kommentarer:

Elin sa...

Era garnalster är sååå snygga!!!
Kram Elin