av maxell

I detta inlägg använder vi tyg - denim och/eller frotté - på valfritt alster.

Tyg förekommer då och då i skapandet. Hur vanligt förekommande det är går i perioder. Ibland syns alster efter alster där tyg används på ett eller annat sätt och mellan varven är tyget inte alls med i bilden.

Skrotboken väljer att skapa med tyg i två varianter - denim och frotté. Att vi valt dessa två tyger hänförs till två dagar i maj. Den 20e maj år 1873 grundade Levi Strauss sitt världsberömda jeansföretag och den 25e maj firas vart år den så kallade Handduksdagen till minne av den kände författaren Douglas Adams. På vart alster använder vi därför denim och/eller frotté på något sätt.

Denim
Jeansmänniska eller inte - du lär ha minst ett par av dessa användbara byxor - eller delar från dem. Denim är i regel ett slitstarkt tyg och när du slutligen sliter ut dina favoritjeans finns det alltid delar av dem att spara för annan användning. Dragkedjor är en klassiker att spara, men även fickor, hällor och delar av tyget kan sparas. Allt kan användas igen - i klädsammanhang eller - som här - för scrap.

Kosepute har sparat en bakficka från ett par jeans. Här används den som ficka på en layout som handlar om hennes sambo som alltid använder jeans.


Jag har gjort en layout om min sambo som alltid använder jeans. Jag har klippt av bakfickan från ett par gamla jeans och tejpat fast på layouten. Den har fått fungera som ficka även här, jag har både stoppat ner fotot en bit, stoppat ner en gammal tag från ett par jeans och en tag till journaling.
Layout av Kosepute

Jag själv (maxell) har en liten jeanskille hemma. Här är en layout om hans hittills livslånga passion för detta klädesplagg.


Med en liten jeanskille i hemmet är denna layout given. Jeans eller denim förekommer som hälla, mönstrat papper på en diabildsram och riktiga jeans på fotot. Utöver det är det en frossa i dekorationer av olika material.
Layout av maxellLayout av maxell

Från bakfickor via framfickor, en hälla och mönsterpapper går vi tillbaka till bakfickorna. Denna gång i plural. Vi går även från jeanskillar till jeanstjejer... eller ska vi säga jeansbrudar? :)

Elin har, liksom Kosepute, sparat bakfickor från jeans. Det är bakfickorna från favoritjeansen som här används på en layout som är en hyllning till jeansen och de läckra jeansrumporna. :)


När mina favoritjeans blev så slitna att dom fick kastas så rev jag av bakfickorna och sparade. Jag tänkte att dom kanske kunde komma till användning någon gång.....och nu blev ju ett perfekt tillfälle!

Jag spann vidare på jeanstemat så hela layouten fick handla om jeans. Snygga jeansrumpor är ju aldrig fel:) Just nu är jag inne i en period där det förekommer akrylfärg på nästan alla mina alster, och den här är inget undantag.

Måste bara berätta vad jag använt för att stämpla dom röda "kluttarna". Jag tog ett gäng tops och höll tätt ihop, och vips så blev det en "kluttstämpel". Så nu går hjärnan på högvarv efter nya saker att stämpla med;)

Layout av Elin

Du missade väl inte Elins härliga tips om saker att stämpla med? Vad stämplar du själv med?

Det är inte bara utsliten denim som kan användas. Ibland krävs det att ett par nya jeans justeras på ett eller annat sätt för att helt enkelt passa bättre. Vanligen handlar det om justering av längden där du klipper av en bit. Detta har Mahlin78 gjort och denna gång sparade hon det avklippta tyget. Här kommer det till användning på en layout där det ger ett intressant inslag för helheten.


Hittade en bit jeanstyg från när jag la upp mina jeans, jag hade tänkt till och sparat den biten, jag som i vanliga fall slänger det mesta utan någon tanke på att det möjligtvis kan komma till användning vid något senare tillfälle...

Fotot på layouten är från vår vigsel, det ena vittnet for runt och tog mängder med bilder åt oss.

Layout av Mahlin78

Utöver byxor eller kläder finns det även annat som är i denim. Tyget är, som sagt, slitstarkt och används i flera sammanhang. Här ger Missan78 ett bra exempel med en sittvagn från slutet av 1970-talet som är klädd i denim.


1979 fick jag min sittvagn som var klädd i Jeanstyg. Jeans har alltid varit ett populärt material. Själv använder jag ofta Jeans och trivs i det.
Layout av Missan78Layout av Missan78

Här noterar vi att denim kan användas för att göra egna tygdekoration - blommor och tags. Har du denim liggande bör du rota fram det när du skapar med, om eller kring något som rör denim eller jeans.

Frotté
Handduksdagen (engelska: Towel Day) firas till minne av den kände författaren Douglas Adams (1952-2001). Dagen, som firades för första gången 2011 två veckor efter författarens död, infaller den 25e maj var år. Under dagen bär firare med sig en handduk.

Dagen har sitt ursprung i att handdukar är ett viktigt inslag i Adams science fiction-serie "Liftarens guide till galaxen". Där rekommenderas att alla liftande resenärer har med sig en handduk då detta signalerar till bofasta att den resande haft med sig och förlorat allt annat bagage varför de bofasta lånar ut i stort sett allt annat till liftaren. Självklart kan handduken också bland annat användas för att torka sig med, som segel till en liten flotte och till många andra viktiga saker.

Handdukar kommer i olika tyg. Här fokuserar vi enbart på handdukar som är gjorda i frotté genom att vi helt enkelt använder frotté på våra alster.

Pippin använder frotté som inslag på en layout som har en klar anknytning till handdukar. Barnbarnet efter badet är insvept i en frottébadrock och layouten dekoreras med frotté i olika former.


Jag har gjort en layout med min systerdotterdotter Filippa efter badet.

Hon ser så gosig ut insvept i en frottébadrock. Jag har dekorerat med ett frottéband med frottébandrosetter och gjort ett par blommor i frotté.

Layout av Pippin

Visst är det passande och ombonat med band, rosetter och egengjorda blommor av frotté på en layout som denna?

Handdukar i frotté behöver inte alltid vara av det större slaget. En riktigt liten variant återfinns i en tidigare publicerad layout av Bi (följ länken sist i inlägget). En annan mindre frottéhandduk som nog flera är bekanta med används av snorsk för att skapa en härlig dekoration på ett kort.


Vi har ett enormt lager av IKEAs små kräktrasor liggandes sedan barnen var mindre. Mycket bra att använda tex till stämpelrengöring... Nu hittade jag även ett annat användningsområde.

Jag klippte ut ett lagom stort hjärta som jag sprayade med mist i olika färger. Fäste hjärtat på kortstommen och dekorerade. Vips hade vi ett annorlunda grattiskort! Kanten på hjärtat blev lite fransig, därför la jag ett lager pearlmaker i kanten för att bromsa lite.

Kort av snorsk

Ja, frottéhanddukar kan användas för skapandet - såväl som verktyg som dekoration. Har du själv använt frotté på något sätt i ditt skapande är du välkommen att lämna en kommentar för att dela med dig.

Avslutningsvis uppmanar vi alla att ladda inför nästa års firande av handduksdagen och glöm inte att dra på dig jeansen. :)

Länkar
Towel day - Handduksdagens officiella hemsida - på engelska


Skrotbokens länkar
Midsommar - Inför midsommar 2009. Innehåller en layout av Bi med frotté.

0 kommentarer: