av maxell

Idag på världsmiljödagen återvinner vi minst en sak på för att göra någon dekoration på valfritt alster.

Dagens datum, den 5e juni, uppmärksammas som Världsmiljödagen (World Environment Day) - en av FNs temadagar. Dagen instiftades i samband med FNs miljövårdskonferens i Stockholm 1972. FNs organ för samordning av miljöarbete, United Nations Environment Programme (UNEP), står som arrangörer. Sedan starten har dagen uppmärksammats var år med ett ett tema och från 1987 har en eller två städer varit värd för firandet.

2011 är värdstaden New Delhi i Indien och temat är Skogen - Naturen till din tjänst (engelska: Forest - Nature at your service). Skogen täcker en tredjedel av världens yta och ger hela 1,6 biljoner människor möjlighet till ett liv. Skogen har viktiga funktioner för vår värld. Den är bland annat en nyckelresurs i frågor som rör klimatförändringar och den ger oss syretillgång samtidigt som den lagrar koldioxid - saker som gör att vår planet lever och gör det möjligt för oss att leva här.

Under dagen arrangeras aktiviteter över hela världen med utställningar, filmvisningar/-festivaler, konserter och städningsaktioner. Vad gör du idag?

Skrotboken uppmärksammar världsmiljödagen genom att återvinna minst en sak för att göra en eller flera dekorationer på valfritt alster. Vi berättar vad vi återvunnit och hur vi återvunnit detta.

Vi använder och återanvänder ofta saker på våra alster. Kika i Skrotbokens blogg och du hittar tips och trix i nästan var inlägg. :) Med den bakgrunden blir det både enkelt och svårt att fokusera på just återvinning. Enkelt då vi är vana och svårt då det är frågan om vad vi ska återvinna denna gång. Med tillägget att det handlar om att göra egna dekorationer har vi hjälp på vägen och detta inlägg bjuder på flera finurliga lösningar där olika material återvinns.

Metall
Metall kan återvinnas på flera sätt. Det handlar om allt från att altra konservburkar till att återanvända gamla metalldelar av alla de slag (inklusive aluminiumburkar) till att göra egna dekorationer.

Här visar Skberg74 ytterligare en variant av återvunnen metall. Det handlar om dotterns metallarmband som blir ett hjärta som dekorerar ett gratulationskort.


Dottern har massor med armband i metall som har mer eller mindre bra kvalitet och dom går ofta sönder i skarven där armbandet satts ihop. Ett sånt armband har jag tagit och format till ett hjärta till detta födelsedagskort jag gjort till en liten ettåring.
Kort av Skberg74Kort av Skberg74


Kartong och papper
Såväl papper som kartong går utmärkt att återvinna genom att använda för papperspyssel av alla de slag. Några exempel följer.

Ibland hittar vi bilder och detaljer i papper som vi kan använda som de är. Det kan vara spelkort och andra kort, tags från till exempel kläder och etiketter av alla de slag. Cajaba har återvunnit en etikett från en vinflaska för att göra sitt kort.


Jag har använt en vinetikett som bild och gjort ett tackkort till till några som bjöd på god mat och ett gott vin. Tänkte att då vinet smakade bra skulle det vara kul att minnas vad det hette...
Kort av Cajaba

Det här är en kul lösning för att såväl tacka för en trevlig middag med vin och samtidigt påminnas om vilket det utsökta vinet var.

Bilder av alla de slag kan också klippas och skäras ut för att bli dekorationer på det du skapar. Här har Kicken klippt ut en blomma från en presentkartong för att dekorera sitt tackkort.


Jag klippte ut en blomma från en presentkartong från Lindex och lät den stå för dekorationen på kortet. Jag satte på några brads, garn och skrev dit "tack!" och sedan var kortet klart!
Ask av Kicken

Vi fortsätter med kartonger och här kommer nog många osökt att tänka på wellpapp. Det kan användas som det är eller som verktyg genom att stämpla med akrylfärg. Jag själv (maxell) har gjort båda delarna på min layout där jag också återvunnit gamla boksidor.


En layout där jag återanvänt två olika wellpapp. Det är en vågig wellpapp för att stämpla med och en rak wellpapp för att klippa ut stjärnor. Stjärnorna är dessutom placerade på återvunna boksidor från en bok på franska. Samma boksidor utgör även de större bokstäverna i titeln.
Layout av maxellLayout av maxell

Både wellpapp och boksidor figurerar också på MiaPuhs ask. Hon blandar även med fler papper som går att återvinna - crepepapper.


Vi har altrat en ask. Har använt wellpapp från en förpackning, crepepapper som varit på en smällkaramell och stansat ut fjärilar ur gamla boksidor.

Jag hittade även lite tyll här hemma, som jag satte fast för att få lite mer "fluff".
På crepepappret stämplade jag en biljettstämpel om jag klippte ut. Spetsen har jag köpt någon gång - kommer inte i håg när. Men gamla spetsar kan man ju hitta lite här och där. :)

Ask av MiaPuh

Tyg och sydetaljer
MiaPuh har också med tyg i några former på sitt kort. Det är såväl tyg i sig som används för att ge mer dimension som gammal spets för att dekorera. Tyget hon använt påminner om det tyg som Kosepute använt som bas för sina blommor - ett tyg som varit gardin.


Jag har gjort ett kort med en blomma som jag har gjort själv. Jag har använt en bit av en gardin, snurrat tyget och fäst det på en papperscirkel med tejp på. Sedan har jag sytt fast tre pärlor som jag hade liggande hemma i gömmorna. Tadaa, en enkel, billig och trendig blomma!
Kort av KoseputeKort av Kosepute

Utöver själva tyget och spetsarna kan vi också återvinna fler detaljer från olika sydda kreationer. Här är det Martha som använt ett blixtlås för att göra en rolig detalj och dekoration på sitt kort.


Jag har återvunnit ett gammalt blixtlås som jag sprättat loss från ett par trasiga byxor och sparat bland mina bra att ha saker.
Kort av MarthaKort av Martha

Oavsett om du är en person som sparat på "bra att ha saker" eller rat som vi säger i mina trakter kan du garanterat hitta något du kan återvinna. Jag kan garantera att alla har potentiellt scrapmaterial hemmavid som passar utmärkt för att skapa dekorationer istället för att kastas bort som skräp... Vad brukar just du återvinna?

Länkar
World Environment Day - Officiell hemsida


Skrotbokens länkar
Här kan vi skriva en lång lista med länkar till inlägg där vi återvunnit saker. Vi väljer istället att hänvisa till hela Skrotbokens blogg. Det bör finnas något återvunnit i var inlägg så kika runt och låt dig inspireras.

1 kommentarer:

snorsk sa...

Åh så mycket fina grejor ni gjort! Väldigt inspirerande alster och många bra idéer!!