av Birgitta/Bi

Snart stundar Mors dag, en högtid som troligen de flesta har anledning att uppmärksamma.

Den 10 maj 1908 hölls en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Att så skedde berodde på att initiativtagerskan Ann Jarvis, Philadelphia USA, på detta vis ville hedra sin egen mors, Anna Jarvis, på årsdagen av dennas bortgång. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och vita nejlikor, moderns favoritblomma, delades ut till alla besökare.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag.

I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.

Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum. Att Sverige firar två veckor senare än USA; den sista söndagen i maj, är troligtvis beroende på att våren är längre kommen då och att chansen att plocka färska blommor är större.

Med anledning av detta, drabbas vi av vårkänslor och "odlar" på valfritt sätt och med valfritt material

egentillverkade blommor i kruka eller blomlåda

till Mor på Mors dag.

Berätta gärna hur du gjort dina blommor samt kruka/blomlåda.


Lämna in ditt bidrag senast den 29 maj klockan 23.59 genom att lämna en kommentar med en fungerande direktlänk till ditt alster. Saknar du en blogg kan du e-posta in ditt bidrag till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "Mors dag 2011".

Skrotboken erbjuder plats som Gäst Inspiratör till två av de kreatörer som lämnar in bidrag till denna utmaning.

Mahlin78 bjuder på lite inspiration ...


Jag vek mig ett kort i formen av en klassisk blomkruka med blommorna hängandes lite över kanten. Tagen som sitter i mitten av blomkrukan har fått en datautskriven text. Blommorna tillhör samma dies-set.
Kort av Mahlin78


Passa på att ta tillvara på ögonblicken - nu när vårens alla blommor doftar och gläder som bäst. Spara lite av våren genom att föreviga med fotografier eller genom att måla av dem, men också genom att spara på själva blommorna. Plocka och torka dem. Inspiration till vad du kan göra med dina torkade blommor får du i det inlägg som finns länkat längst ner i länklistan.

Lycka till med ditt skapande!

Länkar
Wikipedia om Mors dag


Skrotbokens länkar
Mor, lilla mor, vem är väl som du? av Bi, - Inlägg i samband med Mors dag 2010
Vi firar mamma av Sam, - In lägg i samband med Mors dag 2009
Sommar, sommar, sommar ... av Bi, - I detta inlägg finner vi alster med torkade blommor

0 kommentarer: