Nylon!

on 28 februari 2011

av maxell

I detta inlägg använder vi ett mångsidigt material - nylon - på våra alster.

Idag den 28e februari år 1935 upptäcktes eller uppfanns nylon av Wallace Carothers. Vi uppmärksammar detta genom att använda nylon på våra alster.

Nylon är en uppfinning som haft en stor inverkan på världen. Nylonet kommer i olika former. Inom scrapping tänker många nog först på nylonblommor och andra figurer av nylon. Kanske kommer vi även ihåg nylonband, nylonspetsar och nylongarn. I andra sammanhang tänker de flesta troligen på nylonstrumpor, men även fiskelinor och nylontyger av olika slag.

I detta inlägg visar vi på dels färdiga nylondekorationer och dels på hur du kan använda olika former av nylon för att skapa egna dekorationer och detaljer till ett alster.

För att göra egna dekorationer
Nylon och kanske främst nylonstrumpor kan användas till att göra egna dekorationer. Att kombinera nylon(strumpor) med ståltråd för att forma blommor, fjärilar med mera har förekommit i flera decennier. På senare tid har detta hantverk kommit tillbaka för att ta klivet in bland scrappade alster. De kommer färdiga från olika tillverkare, men de kan - som sagt - också tillverkas på egen hand.

Pippin har gjort nylonblommor och nylonfjärilar förr. I samband med vårt nylontema visar hon i ett eget inlägg hur det går till när hon gör sina nylondekorationer. Denna tutorial visar blommor och principen är densamma för fjärilar. Följ länken sist i inlägget för att lära hur du göra dina egna nylonblommor och andra nylondekorationer. Här visar hon ett inspirationsalster med egentillverkad nylonblomma och fjäril.


Här har jag gjort ett par nylonblommor och en fjäril enligt den tutorial jag gjort och satt på ett kort.
Kort av Pippin

Blommor är och lär förbli vanliga som dekorationer i scrapsammanhang. Utöver de blommor som görs av ståltråd och nylon(strumpor) kan vi göra nästan hur många varianter som helst. Flera av dem använder nylon som utgångspunkt.

Esssmo visar med sin layout en annan variant av nylonblomma gjord av nylonstrumpor eller leggings.


Man kan ha massa skoj med tyger, spets å band i scrapbookingen. Nylon är ju ett tema här i februari och är oxå himla skoj!

Jag har tagit ett par nylonstrumpebyxor av min stora tjej å klippte benen till "ringar" som jag sedan gjorde blommor av med hjälp av lite nål å tråd. Brads imitten på dom, håller ihop det fint. =)

Layouten är på min minsta tjej med foto från i somras när hon satt å myste i mormors knä... *ler*

Layout av Essmo



Blomstrande närbilder
Layout av Essmo

Tänk vad användbar en sax i kombination med nål och tråd är. ScrapLinda visar med sitt minialbum på ytterligare en variant av nylonblomma gjord på ett liknande sätt.


Har vikt ett minialbum av ett helt mönstrat papper. Monterade washitejp runt kanterna för att hålla ihop det. Kanterna distressade, distressade och collagestämplade tags, med organzaband (nylon).

Framsidan dekoreras med en stor, dubbel blomma som jag gjort av nederkanten på ett par leggings (nylon) jag aldrig använt. Snörde ihop den med sytråd, och monterade en pappersblomma i mitten. Nästa blomma har jag använt en färdig, platt blomma, med en ihopsnörd spetsblomma (nylon) med en mellandel från ett gammalt halsband i mitten. Till sist en blomma bestående av metall och en handgjord blomma i papper.

Ovanför blomgruppen monterade jag ett kugghjul med en fjäril (nylon) ovanpå, som fått en tryckknapp på kroppen. Stoppat in några blad här och där, och så en nyckel, med nylonspets knutet runt. Satte ett litet gem på övre kanten. Stängningen är en knopp, överdelen sitter på framsidan och underdelen på baksidan. Har knutit en bit hampasnöre runt bakstycket, man stänger albumet genom att snurra tråden runt knoppen på framsidan.

Minialbum av ScrapLinda



Helhetsnärbilder :)
Minialbum av ScrapLinda

Här är det också mer nylon i form av en nylonblomma, en nylonspets och en nylonfjäril. Allt nylon matchar bra mot de övriga dekorationerna genom att de helt enkelt mjukar upp helheten.

Överlag är kombinationer av material och strukturer ett "enkelt" sätt för att skapa något som minst sagt är en fröjd för såväl öga som hand. ;) Våga prova dig fram med det du har till hands. Inspireras av de lösningar som använts här ovan för att hitta det du behöver till ditt alster och gärna även det du själv gillar.

Färdiga nylondekorationer
ScrapLinda använde några färdiga nylondekorationer på sitt minialbum och här fortsätter vi med ett urval av nylon som används som det är, det vill säga färdiga nylondekorationer.

En färdig nylonfjäril pryder Cajabas kort och för henne är det pricken över i. :)


Jag har gjort ett kort till en man som fyller 80 år. Det är svårt att göra till män tycker jag. Speciellt då jag gillar att dekorera med många blommor. På något sätt tycker jag inte jag kan göra det till män. En liten fjäril känns bättre.

Ha det gott! Kram Cajaba

Kort av Cajaba

Från fjärilar till någon annan som också är vingbeklädd - en slända. På snorsk layout återfinns nylon i form av fjäril, slända och blommor.


Jag har en liten förpackning liggandes med färdiga fjärilar och sländor i nylon, använder dem med ojämna mellanrum. Tyckte att de här frostigt blå passade bra till min vinterlayout.
Layout av snorsk



Flygande närbilder
Layout av snorsk

Här ser vi också hur dessa något mer vår- och sommarbetonade dekorationer passar utmärkt för ett vintrigt tema.

Blommorna kommer, som vi redan nämnt, i flera utföranden. Vi har redan sett några. På Cissis layout förekommer ytterligare en variant. Notera även hur hon använt nylon i form av (band)garn för att göra vimplar.


Snart börjar man se vårtecken... här är ett foto från lekparken förra våren. Det är härligt när man börjar höra småfåglarna kvittra, det droppar från taken och det börjar bli snöfritt i lekparken. H
är finns flera dekorationer av akryl och som temat är NYLON. Det lila band-garnet som håller ihop vimplarna och tygrosorna är av nylon.

Layout av Cissi



Välmatchade närbilder
Layout av Cissi

Det finns flera garner som görs i nylon. Hittar du inget annat i nylon kan du alltså få med nylon genom att använda garn på ditt alster. Använd garn för att till exempel dekorera med, fästa fast något eller sy.

Apropå att sy bör du besöka närmaste sybehörsbutik. Där finns garanterat minst en variant av nylonspets som du kan använda på ditt alster. Inspiration kommer från Kicken som använt en matchande rosa nylonspets på sitt kort.


Jag har gjort ett kort med några roliga figurer på. Jag har använt mig av en rosa nylonspets för att matcha de färgglada figurerna, tänkte likadant när jag satte dit resten av dekorationerna :)
Kort av Kicken

Längre ner i inlägget handlar det om nylon i allmänhet. En av de saker som nämns där är att nylon är svårt att limma. Det gav jag själv (maxell) mig på att lyckas med när jag bestämde att jag skulle ha en bit fiskelina med på min layout.


Riktigt härliga vinterdagar är det underbart att vara ute. En av de saker man kan göra är att leta reda på en sjö, borra ett hål i isen, agna kroken och börja pimpla. Oavsett napp eller inte är det härligt att vara ute och och få lite sol på kinderna.

Här har jag scrappat om en av de första gångerna som min lille man pimplade. Självklart ville jag ha med en bit fiskeline på layouten. Jag valde att snirkla den över layouten, men hur sitter den fast? Dels sitter den fast under annat på layouten och dels har jag bokstavligen embossat fast linan. Jag valde att använda en genomskinlig embossing för att dels återknyta till isen som vi är på och som vi borrat i och dels för att du måste kika närmare för att se hur fiskelinan sitter fast på layouten. :)

Layout av maxell



Glatta närbilder
Layout av maxell

Nedan finns mer information om nylon. Där nämns fler saker som görs av nylon och som då självklart kan användas för att skapa av och med. :)

Har du skapat något eller blir du inspirerad att skapa med nylon? Lämna gärna en kommentar med länk till det ditt alster.

Om nylon
Nylon, som är syntetfibrer av polyamid, uppfanns i samband med andra världskriget som ersättning till det siden som användes i fallskärmar. Luft, vatten och stenkol är råmaterial för att tillverka nylon.

Uppfinningen nylon
Efter sju års forskning upptäckte Wallace Carothers på DuPont den 28e februari 1935 att han hade fått fram en tunn konstgjord tråd som liknade silke. Fibern fick arbetsnamnet "Fiber66", Carothers fick patent 1937 och marknadsföring av nylon började 1938.

Från början lanserades "nylon" som ett eget varumärke av ett företag som är känt i flera sammanhang - DuPont. Idag är "nylon" ett allmänt generiskt varumärke som används av flera företag. Nylon var den första kommersiellt framgångsrika syntetiska polymeren och idag är nylon en av världens mest använda polymerer.

Tillämpningar och användningsområden
Initialt var nylon avsett som en syntetisk ersättning för silke och i viss mån även hampa. Silket blev en bristvara under andra världskriget och nylonet ersatte silket i många militära tillämpningar som fallskärmar, skottsäkra västar och tält. Till och med en del fordon hade hjul som tillverkades av nylon och under en period användes nylon för att tillverka papper till de amerikanska sedlarna.

Den första kommersiella användningen av nylon är i tandborstar från 1938. Detta följdes snart av de kända nylonstrumporna (engelska: nylons). Vi är nog många som har just damstrumpor som första association till nylon. Nylonstrumpor presenterades för första gången på New York-mässan 1939 och det var få som då kunde ana vilken genomslagskraft de skulle få.

Nylon används allmänt för tillverkning av textilier. Nylon är mycket slitstarkt och elastiskt varför det utöver damstrumpor också återfinns i olika kläder. Kläder avsedda för sportaktiviteter, brudklänningar och släp samt arbetskläder är bara några exempel på var nylon förekommer.

Nylon används också för till exempel rep och fiskenät. Nylonrep är elastiska och detta är en fördel i flera situationer där rep används. Bogsering till land, till havs och i luften är tillfällen då det elastiska nylonrepet är en fördel. Bogserlinor i nylon motverkar helt enkelt de skadliga ryck som kan uppstå vid bogsering. På grund av att nylonet är slitstarkt och töjbart är används det också för att göra strängar till musikinstrument.

Nylon är relativt starkt och därför används det också för att tillverka mekaniska smådelar. Nylonet är relativt sett formbart och det går att tillverka riktigt komplexa former av nylon varav skruvar och kugghjul bara är två exempel.

En annan viktig egenskap hos nylon är att det har en god elektrisk isolationsförmåga. Därför används nylon för att tillverka brickor, små skruvar och muttrar i det fall där metall av tekniska skäl inte är tillåtet att användas.

Nylon används ofta i olika blandningar för att öka till exempel den strukturella styrkan och hållbarheten. Kör eller åker du bil finns nylonet där för att skydda dig. Nylon används för att tillverka säkerhetsbälten. I vardagen möter vi nylon i olika förpackningar. Köper du en förpackning med köttfärs kan såväl plasten runt den som det eventuella fat som köttfärsen ligger på vara tillverkad med hjälp av nylon.

Kuriosa om nylon
  • Nylon går också under namnet polyamid.
  • På engelska är nylon synonymt med damstrumpor.
  • Det var nylonet som initierade en utvecklingen av flera lättunderhållna klädesplagg.
  • Nylonets naturliga färg är vit.
  • Nylon är svårt att limma.
  • Vanligen smälter nylon hellre än fattar eld.
  • Nylon är resistent mot angrepp av insekter, svampar och djur samt tål att utsättas för många kemikalier utan påverkan.
  • Under infrarött ljus är nylon transparent.
  • Nylon varierar i fråga om lyster och kan få från matt via semiblank till blank.
  • Nylonets uppfinnare Carothers fick själv aldrig uppleva vilken succé som hans uppfinning blev. Han var sjukligt deprimerad och tog livet av sig med cyanid strax efter att hans patentansökan gått igenom.
  • Som ersättning för arbetsnamnet "Fiber66" lämnades över 400 olika förslag för ett mer säljande namn. Bland namnförslagen noteras "Duparooh" som en förkortning av "DuPont Pulls A Rabbit Out Of the Hat" och "No Run". Det senare namnförslaget blev en favorit, men det fanns nackdelar med det namnet eftersom tråden inte var tillräckligt stark. Ordet vändes, r ersattes med l och "Fiber66" fick varunamnet "nylon".
  • 1940 påstods att namnet nylon kom från en sammansättning där bokstäverna "nyl" valts mer eller mindre slumpmässigt och "on" kopierades från slutet av andra fibrer som bomull (engelska: cotton) och radon (engelska: rayon).
  • Det finns en skröna om att nylon är en sammansättning av New York (NY) och London (LON). Detta namn sägs ha valt för att hedra de två team - ett från New York och ett från London - som samtidigt upptäckte syntetfibrer.
  • Det finns en skröna om att nylon är en förkortning av "Now You've Lost, Old Nippon". Detta syftar självklart på att med nylonet skulle Japans marknad för silke försvinna. Nylonet liknar siden men är gjort av konstgjorda fibrer istället för naturliga fibrer.


Skrotbokens länkar
Tutorial - Blommor av nylon av Pippin

0 kommentarer: