Tutorial - Blommor av nylon

on 24 februari 2011

av Pippin

Det har hos många scrapföretag dykt upp nylonblommor av olika slag, sånt som var populärt på 80-talet. Även fjärilar och dylikt går att göra på samma vis. Mycket vackra! Här följer en tutorial hur man kan fixa dessa själv.

Mitt material som jag använder är sånt som jag faktiskt sparat sen det var poppis förra gången, men de flesta större hobbybutiker har material man kan köpa ...

Du behöver:

- någon typ av lättböjlig metalltråd ca 0,5 mm diameter
- tunn koppar- eller silvertråd
- något att forma kronbladen med (jag använder bitar av rundstav
- nylonväv (tunna strumpbyxor och knästrumpor funkar bra)
- pistiller eller pärlor
- ev. stjälk av ståltråd
- grön blomstertejp
- tång (gärna kombi, annars en radiotång och en avbitare)
- saxDetta behöver du


Då är materialet på plats och vi kan börja ...


Börja med att forma till kronblad med metalltråden. Jag böjer metalltråd runt en bit rundstav, sen snor jag ihop ändarna med varandra. (Använd gärna tång här) Låt den ena änden sticka ut lite mer och kapa.Gör fler likadana, jag gör fem. Du kan göra tre, fyra, fem eller sex kronblad, beroende på hur blomman ska se ut. Du kan också forma kronbladen lite, jag gör ett veck längst upp, du kan också göra dem lite spetsiga.Nu ska du sno nylon runt kronbladen, sträck ut väven ganska mycket. Håll om med fingrarna och sno sen tunn metalltråd runt “stjälken” längst ner. Klipp rent. Gör likadant med resten av kronbladen.Forma till kronbladen och böj till stjälken. Ta nu lite pistiller, 5-6 st (eller 3 dubbla) och lägg kronblad runt dem medan du håller dem med fingarna. Forma till en blomma och sno sen tunn metalltråd runt alltihop undertill. Lägg till en stjälk om du vill och sno metalltråd så att du fäster själva blomman vid stjälken. Om du inte har några pistiller kan man ex.vis limma på några pärlor eller nån blingsten i mitten när man är färdig med blomman.Om du vill ha gröna blad till din blomma så gör du på samma sätt som kronbladen. Jag vill ha kanten lite vågig på mina blad, så jag börjar med att sno metalltråden runt en grillpinne i trä. Dra ut den och sträck på tråden så blir den lite vågig. Forma sedan bladen lika som de andra.Ta nu blomstertejpen (tunn papperstejp med lite klister på ena sidan) och börja längst upp och vira flera varv och kläm till. Fortsätt nedåt lite diagonalt och fortsätt klämma till runt så att tejpen fastnar. Om du har gröna blad lägger du in dem medan du virar tejpHär är min färdiga blomma som jag dekorerat med stickles runt kronbladen.

Jag ska inte säga att det är “lätt som en plätt“, för det är lite knöligt att hålla på med och har man problem med sina händer och fingrar, så är det nog inte så lätt att fixa.
Lycka till med din blomster tillverkning!

Samtliga foton i detta inlägg av Pippin

Skrotbokens länkar
Nylon! - Här finns fler blommor av nylon och även någon fjäril. Detta inlägg innehåller flera alster där nylon använts på olika sätt.

6 kommentarer:

Maria sa...

O, så fina blommor du gör! Det blir ju mer "personligt" ( och kanske billigare?) med sådana än med färdigköpta. Tack för undervisningen!

Mahlin78 sa...

Wow så snyggt! Ska bara se vad jag har hemma och införskaffa resten så jag oxå kan göra så snygga blommor :-) Tack för en superbra tutorial!!

Arvet sa...

Håller med Mahlin78 - en superfin tutorial.
Jag testade själv en gång under 80-talet men inte lyckades jag få till så fina blommor som du inte - mina ville lätt bli lite för tjocka kring skaftet. Jag var nog för generös med hur mycket nylon jag lät vara kvar. Hmmm... det borde finnas material kvar i källaren - kanske dags att testa igen?

Carola sa...

Kul att se den här sortens blommor igen. Brukade göra såna när jag var liten, på unga örnar :D.
Bra tutorial.

snorsk sa...

De är superfina ju! Ska jag försöka testa nån gång! Tack för inspirationen. :-)

Susanne sa...

Hej! Ser att det var förra året du gjorde detta inlägget. När jag gjorde mitt inlägg om mina nylonstrumpsblommor var jag ute och surfade bilder på Google och hittade din blogg. Jag lånade din bild i min blogg och länkade till din sida. Dessutom blev jag väldigt intresserad av din blogg så jag bestämde mig för att följa den utan att kolla om du fortfarande skriver den. Om du har lagt den på lut kanske jag kan få den att vakna till liv igen.
Kram Susanne