av Bi

Den 3 februari år 1898 föddes den finlänske arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Vi hyllar denne mångkostnär genom att utmana oss själva och dig som läser detta genom att skapa ett alster med inspiration hämtad från ett av hans många verk.

Alvar Aalto var banbrytande inom modern arkitektur. Det mesta av hans arkitektur var nydanande och innovativ. Makarna Aalto startade 1935 inredningsfirman Artek för försäljning av deras möbler, textilier, glas med mera.

Aalto är mycket berömd för sin glasformgivning, till exempel vasen Savoy. Vasen designades till en formgivningstävling anordnad av Karhula-Iittala glasfabrik 1936 och kom också att vara en del av den serie av designade möbler och inventarier som togs fram av paret Aalto till öppnandet av den lyxiga Savoy restaurang i Helsingfors, 1937. Han sägs ha funnit inspirationen i "eskimåkvinnans skinnbyxa" enligt de skisser han ritade.

Att aalto betyder våg på finska är väl inte att ta miste på när man ser byggnader och föremål som han formgivit. Även om det inte var de tusen sjöarna eller den finska skärgården som inspirerade så är namnet nog så passande om man till exempel studerar de inspirationsbilder vi har valt att visa idag.


Vas Savoy
Foto BiKulturhuset i Helsingfors
Foto som är public domain


Vi utmanar ...
Inspireras av Alvar Aaltos design genom att använda en bild på något han formgivit som inspiration för valfritt alster. Visa såväl bilden som inspirerat dig som din tolkning.

Observera copyrightregler för bilder och använd därför en bild som du är säker på att du får använda. Eventuellt kan du fråga om lov att använda en bild.

Du behöver alltså inte välja att inspireras av just dessa bilder utan sök inspiration till exempel genom att leta på nätet det finns massor att finna bland både arkitektur, möbelformgivning och glasdesign. Tolka och associera fritt.

Du lämnar ditt bidrag genom att:
- kommentera detta inlägg och lämna en direktlänk till dina bilder
eller
- genom att lägga upp ditt bidrag i rätt tråd inne i Skrotbokens forum
eller
- slutligen finns även möjligheten att e-posta in ditt bidrag. Märk brevet med "Aaltoutmaning".

Vi önskar få in ditt bidrag senast söndagen den 13 februari kl: 23.59

Länk till forum och e-postadress finner du i högermarginalen.

Länkar
Wikipedia om Alvar Aalto
Engelska wikipedia om Aaltovasen Savoy

1 kommentarer:

Minerva sa...

Aaltoutmaningen nappade jag på direkt! Här är en länk till mitt bidrag: http://pysselgudinnan.blogspot.com/2011/02/elakoon-aalto.html