av Birgitta/Bi

Både nationellt och internationellt har nu kampanjer med syfte att öka medvetenheten kring bröstcancer startat. Rosa band syns överallt runt jorden. Med knappt en vecka kvar till World Cardmaking Day bjuder Skrotboken idag på en korttutorial med Rosa band.

Var dag drabbas mellan 15-20 kvinnor av bröstcancer, bara i Sverige. Det är den utan tvekan vanligaste cancerformen för kvinnor. Främst drabbas kvinnor från medelåldern och uppåt. Forskningen går ständigt framåt och behandlingsmetoderna förbättras vilket har gjort att tillfrisknandet i bröstcancer har gått ständigt uppåt de senaste årtiondena. Oerhört viktigt är dock tidig diagnostik. Det är därför en god idé att lära känna sina bröst och att vänja sig vid att regelbundet genomföra en självundersökning.

Vi bjuder rosa inspiration
World Cardmaking Day (WCMD) går av stapeln på lördag. Med anledning av detta ägnas dagens inlägg åt en korttutorial, en dagen till ära rosa sådan.

Bokkort
Ett bokkort kan se nog så avancerat ut men är egentligen rätt enkelt att göra. Viss noggrannhet med att mäta och vika de dragspelsvikta papperna som bildar själva boksidorna krävs men i övrigt är det inte svårt att få ihop kortet.
Att kortet blir tredimensionellt är bara kul och utmanade för fantasin. Praktiskt då det dels går att lägga små presenter/pengar eller liknade i det och dels för att det går att bygga små miljöer i det.


Det färdiga bokkortet
Foto av Bi


Du behöver:
- Cardstock (CS)/akvarellpapper eller motsvarande
- Ev. mönsterpapper
- Skärmaskin eller motsvarande
- Bone Folder/motsvarande att biga med
- Limrulle/lim/annan fästprodukt
- ev. chalk eller distress med applikator
- ev. dekorationer
Jag tycker om att göra bokkortet med många veck/boksidor och med smal ram. Måtten går dock att variera hur mycket som helst.
Det du behöver tänka på för att justera storleken är: Hur stort ska kortet bli som färdigt?
Hur många veck/boksidor kortet skall ha (det vill säga hur tjock boken skall bli)?
Hur bred ramen skall vara?
Med dessa uppgifter går det sedan att räkna ut måtten.

I mitt exempel nedan tänker jag mig ett kort som blir 6" x 5" (jag kommer genomgående att använda mig av inches men det går lätt att räkna om med hjälp av en tabell eller som sagt hitta på egna mått helt och hållet.
Jag vill ha smal ram och tänker mig att den får vara ½" bred. Jag vill ha 6 veck/boksidor, vilket innebär totalt 12 sidor (2 på vardera vecket). Detta ger 12 x ½" = 6" på det hållet jag viker ramen. Med 6" höjd och 5" bredd på kortet blir det då behöv av två papper vardera som är 6" x 6" och två papper vardera som är 5" x 6". Sam visar i slutet av inlägget ett liggande bokkort med andra mått.

Vi börjar med att göra boksidorna.


Skär till själva boksidorna ur två papper (CS). Med mina mått räcker det med ett cardstock till alla delarna.
Skär ut två papper som mäter 5" x 6" = kortsidorna/bredden samt två papper som mäter 6" x 6" = långsidorna/höjden

Foto av Bi

När de fyra delarna till boksidorna/ramen skurits ut är det dags att mäta upp och förbereda dragspelsvikningen genom att biga pappret i det mått du bestämt att du vill ha ramen i. Jag valde här att använda ½" bredd på ramen.
I detta moment gäller det att vara väldigt noga med måtten då det påverkar hela kortets utseende och möjligheten att sätta ihop det.


Med ett så kallat falsben (Yepp, jag har lämnat min kära smörkniv nu) bigar jag hela pappret med en halv inch mellanrum. Tänk på att lägga pappret på rätt håll så du får med alla vecken. Eftersom jag vill ha ½" breda veck och jag vill ha 6 sidors tjocklek i boken (det vill säga 12 veck) så bigar jag pappret på 6" sidan.
Foto av Bi



Vik pappret ömsom åt ena ömsom åt andra hållet så du får fram en dragspelsvinking. När du vikt färdigt pressar du ihop pappret ordentligt så vikningarna sätter sig och blir riktigt "krispiga".
Foto av Bi

Det blir snyggt om man ger sidorna lite färg men är inte nödvändigt. Jag har valt att ge sidorna en brun nyans som sedan kompletterats med lite guld.


Vecken som bildar ytter- och innerkant på boksidorna får en strykning med färg. Här har jag använt Distress Ink men det går lika bra med andra färger av motsvarande sort.
Foto av Bi

Det har blivit dags att sammanfoga de olika delarna till en ram. Nu är det viktigt att måtten stämmer och att vikningarna har gjorts jämna.
Börja med att ta ett veckat papper av var storlek. En ovankant och en sida. Jag tycker personligen att det är lättast att passa ihop delarna om jag håller pappret enligt bilden nedan.


Lägg de båda delarna mot varandra och passa in vecken i varandra. Enklast är att börja i denna position och att sedan vinkla upp den ena sidan vinkelrätt gentemot den andra. Pressa ihop sidorna ordentligt så de ligger vinkelrätt och helt inne i hörnet.
Foto av Bi



Fäst ihop med en liten bit dubbelhäftande tejp eller en limdroppe under det översta och understa vecket. Det räcker - alla vecken behöver inte limmas fast, det håller ändå. Placeringen av fästprodukt framgår av nästa bild.
Den första sammanfogningen är klar

Foto av Bi



Fäst nästa långsida mot den övre delen. Börja på samma sätt som i föregående steg och vinkla/pressa fast i rätt läge. Tänk här på att få samma veck överst så att antingen sidornas eller ovan- och nederdelens veck kommer att ligga överst. Se bilden ovan där jag låter ovansidans veck vara det som ligger överst. Limma enligt markeringen på både ovansida och undersida.
Foto av Bi

Upprepa proceduren ovan med den sista delen. Här är det lite trixigare att få ihop delarna. I detta steg underlättar det enormt om du varit noggrann med föregående steg och satt delarna rakt vinkelrätt mot varandra.


När alla delar är på plats skall du ha en rak och fin ram
Foto av Bi

Då är det dags att tänka på bokens pärmar. Jag låter gärna pärmen vara några millimeter bredare är själva ramen.
För att finna de mått du behöver till din ram använder du helt enkelt bredd och höjd på din boksides-ram. För att beräkna pärmens mått mäter du höjden (+ ev. några millimeter) x bredden + bokryggen + bredden (+ ev. några millimeter i vardera ytterkanten). Min boksidesram mäter 5" x 6" och den är ½" tjock. Jag vill ha ramen några millimeter bredare än sidorna och behöver därför 5 1/8" + ½" + 5 1/8" vilket ger summan 10 7/8" bredd. Höjden sätter jag till 6 1/4". Krångligt? Inte så farligt egentligen, tänk bara på att du behöver höjden x (bredd+rygg+bredd) så löser det sig. =)


Här ses bokpärmen som mäter 6 1/4" x 10 7/8" med yttersidan uppått. Jag har här börjat dekorera pärmen med mönsterpapper.
Det är enklast att dekorera bokpärmen nu, innan boksidorna sätts in.
Vill man som i detta fall fästa ett band att knyta igen boken med kan man antingen fästa den under fram- och baksidans ytterpaneler eller så kan man fästa dem under eventuell insides panel (vänstra sidan då kortet är öppet) och boksidorna.
På detta kort fäste jag det främre bandet mellan framsidans ytterpanel av mönsterpapper och pärmen samt baksidans band mellan boksidesramen och bakre pärmen, se även nästa bild.

Foto av Bi



Det bakre bandet är fäst mellan pärmen och boksidorna.
Foto av Bi



Dags att fästa in boksidesramen i pärmen.
I mina bokkort bygger jag gärna miljöer mot en bakgrundsbild. Här har jag skrivit ut en bild på en trädgård på min skrivare. Jag har passat in och skurit ut den så att den passar boksidesramen samt fäst den på ramens baksida.

Det har nu blivit dags att fästa ramen mot bokpärmen.
Här gäller det att vara noga med att passa in ramens vänstersida mot vikningen i bokryggen så dessa linjer följer varandra.

Foto av Bi

Nu är själva kortbasen klar och det är bara att dekorera efter lust och kynne. =)
Jag brukar vilja limma fast den vänstra sidan av ramen mot bokryggen men det är valfritt. Man kan istället välja att dekorera den med till exempel mönsterpapper eller helt enkelt låta den vara som den är.


Den färdiga framsidan.
Bokkort av Bi



Bokkortet när det är uppslaget
Bokkort av Bi

Mellanrummen som bildas mellan boksidornas veck är tacksamma att fästa dekorationer/motiv i.


Här syns tydligare hur 3D-effekten i kortet blir. Ju fler veck/boksidor - desto tjockare blir boken och så många fler nivåer kan du bygga din miljö i.
Bokkort av Bi

Jag lovade inledningsvis att visa ett alternativ till ovanstående kort.
Sam blev inspirerad att göra ett kort hon också men hon valde att göra en bok i liggande format och med ytterligare en utsmyckning på boksidorna.


Det färdiga kortets insida.
Här kan särskilt noteras att hon har valt att dels göra ramen bredare och dels stansa den översta "fliken" på boksidorna. För att göra detta stansas den ena av sidorna på de papper som skall veckas till dragspel. Glöm inte att se till så att mönsterbården kommer överst vid monteringen av ramen.

Bokkort av Sam

Som jag nämnde valde Sam att göra sitt kort i annat format.
Sam valde att göra boksidesramen i liggande 5" x 6" och hon ville ha en bredare ram, här föll hon för måttet 0,75" (= 6/8") bred ram.
För att få ut 6 veck (= 12 sidor) fick hennes papper vara 9" långt. Till detta behövde hon allstå två papper vardera i storleken 6" x 9" och två papper som mätte 5" x 9".
Papprena bigades och veks med 0,75" mellanrum. Pärmen beräknades på motsvarande sätt som i exemplet ovan.

Eftersom hon valde liggande format räcker inte ett 12" cardstock till för att göra hela pärmen i ett stycke. Till pärmen behövdes bredd 6"+ rygg ½" + bredd 6" + några extra milimeter. Hon valde därför att sammanfoga två papper till bokens pärm.

Framstycket av pärmen skars ut så det passade boksidesramen det vill säga 5" x 6" + några millimeter, Bakstycket skars ut så det täckte baksidan, ryggen och en bit som överlappade på framsidan.
Foto av Bi



Framsidan av kortet.
Med mösnterpapper monterat över skarven syns den knappt.

Bokkort av Sam

Det var två varianter av bokkort. Variationsmöjligheterna är många så nu är det bara att ta fram papper, mäta, beräkna och hitta din egen favoritstorlek.

Om du blivit inspirerad att göra ditt eget bokkort får du väldigt gärna dela med dig av ditt alster genom att lämna en direktlänk i kommentar till detta inlägg eller genom att e-posta Skrotboken på skrotboken[snabel-a]gmail.com.

Förresten, hittade du de rosa banden? Båda korten har dem med. =)

- Länkar
Cancerfonden om Rosa Bandet
- Lär känna dina bröst Cancerfondens informationssida om självundersökning


Skrotbokens länkar
- Länk till flera tidigare publicerade inlägg med anledning av Rosa Bandet-kampanjen
- Ädelt höstmys av maxell - Inlägg från 2011 som innehåller ett bokkort av AnnaÖ
- I den gamla scrapgömman, del 2 av Bi - Inlägg från 2011 som innehåller ett bokkort av Mahlin78

0 kommentarer: