Halloween med Sherlock

on 31 oktober 2012

av maxell

Natten för kusliga och rysliga saker är här. Vi pratar såklart om Halloween och i detta inlägg har vi valt att inspireras av ett bokomslag för kusliga och rysliga berättelser om och med Sherlock Holmes.

Dagens datum, den 31a oktober, firas var år Halloween. Mer om detta hittar du via länk sist i detta inlägg.

Passande nog gavs, i Storbritannien, sir Arthur Conan Doyles första bok (en novellsamling) om detektiven Sherlock Holmes och hans ständige följeslagare Doktor (John Hamish) Watson - "The Adventures of Sherlock Holmes" - ut detta datum för exakt 220 år sedan, det vill säga år 1892.

Sherlock Holmes skrevs under en mörk viktoriansk tid full av upptäckandelust och kunskapstörst. Ja, det märks i berättelserna och ja, det är en hel del Steampunk över det hela.

Berättelserna är riktigt rysligt mellan varven och därför passar det att inspireras av dem dagen till ära. Vi valde ett bokomslag för den ovan nämnda novellsamlingen:


© Illustration by Jennifer Wang for Penguin Books
Published with permission from the illustrator.


frubard skapade ett halloweenkort inspirerad av färgerna och tog med lyktstolpen.


Jag blev inspirerad av färgerna svart och grönt. Och av lyktstolpen...

Ska bara tala om att det var en bedrift av mej att sätta dit spindeln och spindelnätet, eftersom jag har spindelfobi... Det kändes som om överläppen var långt in i näsan. :) Men resultatet blev riktigt bra!

Kort av frubard


Vi ser även siluetten och ljuset från lyktstolpen på frubards kort. Från den starka bedriften - att trotsa sin fobi - går vi vidare till Pippins Halloweenkort.

Här har bakgrunden med siluetten och den vita texten inspirerat till en passande scen där lyktstolpen har sin givna plats.


Jag inspirerades av den blågröna bakgrunden med den svarta siluetten och den vita texten som såg ut lite som rök eller dimma. Jag använde siluetten av ett spöklikt hus, rädd katt och lyktstolpe. Gjorde sen en mask med text och duttade med vit gesso.
Kort av Pippin


Pippin gjorde en mask med text för att göra sitt kort. Lillylva gjorde också något själv. Här är det siluetten som hon gjort själv för att skapa sitt Halloweenkort. Även lyktstolpen är med.,.


Jag valde att fokusera på siluetten, skar ut en negativ siluett av en Nosferatu som ursprungligen är en stämpel. Lyktan fick också vara med på ett hörn. :)
Kort av Lillylva


Vi avslutar detta inlägg med Spacegirls Halloweenkort. Här är det färgerna och siluetten som är inspiration.


Jag skapade ett Halloweenkort och inspirerades av färgerna i bilden, det gröna och den svarta mannen.
Kort av Spacegirl


Visst är lyktstolpen med även i denna utmärkta lekfulla tolkning av dagen idag.

Sov sött och dröm vackert i natt... för att vakna utvilad till fortsatta lekar och mer eller mindre vetenskapliga experiment i skapandet. :)

Mer om Sherlock Holmes och den första novellsamlingen
Conan Doyle föddes i Skottland och studerade medicin vid universitet i Edinburgh. Under studietiden lärde han känna Doktor Joseph Bell. Han var lärare med en extraordinär obeservationsförmåga och deduktiv slutledningsförmåga. Det sägs att Bell inspirerade Doyle att skapa karaktären Sherlock Holmes flera år senare. Förutom sin forna universitetslärare sägs även Edgar Allan Poes detektiv Dupin ha inspirerat till karaktären Sherlock Holmes.

De noveller som ingår i "The Adventures of Sherlock Holmes" publicerades innan var för sig i The Strand Magazine i Storbritannien mellan 1891 och 1892. De gavs ut samlade i slutet av 1892 med illustrationer av Sidney Paget. Därmed var den första boken med och om Sherlock Holmes och hans trogne följeslagare Doktor (John Hamish) Watson ett faktum.

Flera - om inte alla - novellerna som ingår i boken har filmatiserats varav några flera gånger. Dock är inte filmen "The Adventures of Sherlock Holmes" från 1939 baserad på boken utan av en pjäs om Sherlock Holmes skriven av William Gillette.

Doyle har också givit ut än fler berättelser och böcker. Totalt skrev Doyle fyra romaner och 56 noveller om och med Sherlock Holmes. Till slut bokstavligen avlivade Doyle sin figur i novellen "Det sista problemet" som gavs ut 1894. "Baskervilles Hund" från 1902 utspelar sig flera år innan Sherlocks död i föregående novell. Dock återupplivade Doyle Sherlock 1905 genom att låta honom ha överlevt det som från början antogs ha dödat honom.

Det anses mer eller mindre vara allmänt känt att Sherlock Holmes populariserade kriminalteknik i den form den tillämpas i dag. Han genomför alltid, för sin tid, moderna brottsplatsundersökningar och genom deduktion får han fram fakta ur bevis vilket leder till att fallet klaras upp.

Som kuriosa kan nämnas att ett någorlunda klassiskt citat inte är ett citat från Sherlock. Han sa aldrig "Elementärt, min käre Watson" (engelska: "Elementary, my dear Watson"). "Elementary" och "dear Watson" förekommer var för sig i originalberättelserna, men aldrig tillsammans. Det felaktiga citatet finns först belagt i skrift i P.G. Wodehouses roman "Psmith, Journalist" från 1915 och på film i "The Return of Sherlock Holmes" från 1929.

Även hatten och pipan som Holmes ofta avbiladas med ingår inte i originalberättelserna. Ändå har de inspirerat till såväl bilder på Sherlock Holmes som detektivbilder i allmänhet.

En annan kuriosa är att novellsamlingen "The Adventures of Sherlock Holmes" förbjöds i Sovjetunionen 1929 på grund av författarens ockultism. Boken visar få - om några - tecken på sådant material. Förbudet togs med tiden bort.

Länkar
Hemsida för illustratören Jennifer Wang


Skrotbokens länkar
- Vi berättar om allahelgonahelgen av LenaS och Alien_Bling - Länk till flera tidigare publicerade inlägg inför Halloween

0 kommentarer: