av maxell

Nu kryper hösten på med sitt mörker och samtidigt har flera “svarta händelser” utspelat sig under oktober månad genom årens lopp. Snart, den sista oktober firas dessutom Halloween. Därför har vi valt att skapa valfritt alster där minst en zombie ingår på något sätt och där svart som färg inte får användas på något sätt.

Detta inlägg är högaktuellt i den värld vi lever i idag. Temat handlar om en kombination av ett antal händelser som utspelat sig genom årens lopp och i varierande grad utspelar sig i nutid. Det är främst "svarta händelser" (se längre ner i detta inlägg) varav flera har kopplingar till börskrascherna 1929, 1987 och 2008. Det är inte alltför långsökt att säga att de påminner om dagens situation samtidigt som det överlag påminner om det svarta mörkret som strykt in över landet och som är en påtaglig del av Halloween.

Vi har dock valt att vända på saken och därför ingår inte svart som färg i våra alster. För att knyta an till såväl Halloween som några av de svarta händelserna har vi även valt att använda oss av minst en zombie.

Först har vi min (maxells) tolkning av detta skräckinjagande tema ...


Jag tog fasta på vissa svarta händelser som utspelat sig och utspelar sig under oktober månad och skapade en sida i min ena Art Journal kring "the economic man". Den som råkat på denne "man" vet varför han är ritad som en zombie som jagas av en portfölj och varför hans verktyg är dels en spåkula med ett spöke och dels en linjal ... :)

Det finns inget svart på min sida. Alla konturer och detaljer på bakgrunden är ritade med, en för halloween passande, lila penna. Såväl zombien som den levande portföljen fick stänk på sig med hjälp av en så kallad sprattelstämpel.

Här ska väl noteras att för bakgrunden passade jag även på att vara "ekonomisk" och återanvände bland annat papper som utgjort en påse runt bröd.

Sida i Art Journal av maxellDetaljbilder
Sida i Art Journal av maxell


Från en ljus tolkning av ett mörkt läge till Hozzans inbjudande kort ...


Det är väl inte alla dagar man känner sig på topp... speciellt inte innan man fått kaffe.

Jag hittade denna gratis digistämpel och har sedan stämplat bakgrunden. Stämpeln är utskrivet i mörkblå men ser svart ut efter färgläggning. Något annat som inte syns så mycket på bilden är att jag fyllde i ögonen med 3D-lack för en rolig effekt.

Kort av Hozzan


Oavsett om du är koffeinberoende kaffedrickare eller inte passar detta kort vissa dagar - Halloween inkluderat.

Något annat som kan, vare sig du vill det eller inte, vara aktuellt var dag belyses genom ett samarbete mellan mor och dotter, Bi och Sam.


På resande fot utomlands finns inte mycket material att ta till - då får man använda sig av fria digitala papper och dekorationer. ;) Utan tillgång till så mycket material fick vi; Sam och jag i alla fall ihop den här mammazombien. Sam har ritat själva zombien som blivit avfotograferad och därefter arbetats i Photoshop Elements.

Texten talar för sig själv och det är klart att jag som mamma känner mig träffad - så ser sanningen ut ibland. ;) Dock en kärleksfull hälsning med hjärtan och allt.

Digitalt verk av Bi och Sam


Med det önskar vi en trevlig Halloween på torsdag. Busa till det för såväl stor som liten. Mata inte zombierna...

Här kan du läsa mer om de händelser och (tema)dagar som ligger till grund för detta inlägg. Längst ned i inlägget finns länkar till andra inlägg med såväl Halloween- som zombieanknytning.

Dagar med ekonomisk anknytning
- Den 17e oktober är den "Internationella dagen för utrotande av fattigdom" (På engelska: The International Day for the Eradication of Poverty). Det är en årligen återkommande dag som instiftats av Förenta Nationerna 1993 genom antagandet av resolution 47/196. Dagen syftar till att öka medvetenhet och kunskap om behovet av att utrota fattigdom i världens alla länder. Var år har ett specifikt tema. Temat för 2013 är "Att arbeta tillsammans mot en värld utan diskriminering: Bygga på erfarenhet och kunskap om människor i extrem fattigdom".

- Den 19e oktober 1987 är "Svarta måndagen" (på engelska: Black Monday). Den dagen föll världens börser, med Dow Jones i spetsen, dramatiskt. DJIA (Dow Jones Industrial Average) gick ner dryga 22.6 procent denna dag och fallet var, efter lördagen den 12e december 1914, den nästa största i börsens historia. I vårt land gick Stockholmsbörsen ned med över 20 procent och i slutet av oktober hade börskurserna världen över gått ner mellan omkring 45 och 23 procent. Denna måndag klarade sig det finansiella systemet ganska bra och senare - i slutet av 1987 - slutade börsen på plus.

- Den 20e oktober är "Världsdagen för statistik". Dagen är instiftad av Förenta Nationerna och firas årligen sedan 2010. Syftet med dagen är lyfta fram betydelsen av statistik samt göra statistik mera synligt, lättare att förstå och understryka vikten av att använda statistik korrekt. Var nation har som uppgift att ta fram tillförlitlig och korrekt statistik som påstås visa hur landet utvecklas (över tiden). Statistik har ofta en stor betydelse för att lösa frågor av såväl ekonomisk som social kontext.

- Den 24e oktober 2008 är "Blodiga fredagen" (på engelska: Bloody Friday). Denna dag föll världens börser och den ekonomiska och finansiella krisen 2008 var ett faktum.

- Den 28e oktober 1929 är "Svarta måndagen" (på engelska: Black Monday). Det är dagen då Wall Street kraschade 1929 och aktiemarknaden upplevde stora stora omvälvningar. Denna dag föll Dow Jones med 38,33 punkter eller 13 procent. Denna börskrasch utgör, när hänsyn tas till den fulla omfattningen och varaktigheten av dess nedfall, den mest förödande börskraschen i historien av Förenta staterna. Kraschen signalerade början av tio år stora depressionen som påverkade alla västliga industriländer.

- Den 29e oktober 1929 är "Svarta tisdagen" (på engelska: Black Tuesday"). Denna dag som följer direkt efter "Svarta månaden" fortsätter börsen att falla och därigenom faller ekonomin samman i samtliga stater i Förenta Staterna. Denna dag avslutar det glada 1920-talet och den stora depressionen inleds på allvar.

- Den 31a oktober är "Världsspardagen" (på engelska: World Savings Day och tidigare World Thrift Day). Dagen utropades 1924 av den första internationella sparbankskongressen. Om dagen är det värt att nämna att den presenterades i Svensk Läraretidning den 8e november 1933 av bankkamrer J. H. Jönsson som "... Avsikten med Världsspardagen, vars inrättande beslutades vid ett internationellt sparbanksmöte i Milano den 31 oktober 1924, är icke att vi just denna dag skulle kunna spara mera än eljest. Dagen skall istället giva oss en maning till eftertanke, hur vi förvaltar vårt pund . . ." och i en underrubrik till den citerade artikeln fastslås att snålhet och girighet är sparsamhetens värsta fiender.
Övriga dagar
- Den 19e okt 1900 upptäckte, i sitt hus i Grunewald utanför Berlin, Max Planck lagen om svartkroppsstrålning, dvs Plancks lag. En svartkropp är ett objekt som inte reflekterar någonting utan istället absorberar all infallande elektromagnetisk strålning. Detta medför att den strålning som kan avges från kroppen är oberoende av den strålningsmiljö som kroppen befinner sig i. Istället beror strålningen på de inre egenskaperna hos kroppen. Det har vidare visat sig att den enda egenskap som påverkar den avgivna svartkroppsstrålningen är svartkroppens temperatur. I praktiken är det omöjligt att tillverka ideala svartkroppar, men en konstruktion i form av en låda som invändigt har svarta väggar och som någonstans har ett mycket litet hål är ganska nära. För denna konstruktion gäller att den strålning som lämnar hålet är till en god approximation fördelad på olika frekvenser i enlighet med Plancks strålningslag eller Plancks lag. Plancks största bidrag var att 1900 införa en kvantenhet, dvs Plancks konstant. Detta har sedan haft stor betydelse för kvantfysikens utveckling.

- Den 20e oktober 2008 släppte AC/DC sitt första album sedan 2001. Titeln är "Black Ice". Tidigare har de även gjort, bland annat, låten "Back in black".

- Den 31a oktober är Halloween.

Skrotbokens länkar
Vi firar Halloween av Alien Bling - Inlägg från 2008 som berättar om Halloweenfirandet.
Illustrationer vi ritar själv! av Pippin - Inlägg i samband med Halloween 2012 där zombier ingår på kort.
Vi tar vad vi har för att fira Halloween av maxell - Inlägg i samband med Halloween 2008 där en zombie ingår på en layout. Länk till tidigare publicerade inlägg i samband med Halloween

0 kommentarer: