Vi firar far!

on 6 november 2013

av Pia/Pippin

På söndag, den 10 november, firar vi far på Fars Dag. Med anledning av detta har vi gjort alster till far, med inspiration av följande filmaffisch från filmen "Life with Father" (på svenska "Pappa och vi") från 1947.

Fars Dag firas sedan 1910 på initiativ av Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far som ensam uppfostrat sex barn sedan hans fru dött i barnsäng. Detta spred sig sedan i USA, och kom så småningom till Sverige, som firade Fars Dag första gången 1931. Dagen firades då i juni, såsom i USA, men flyttades senare till att firas den andra söndagen i november. Detta för att det skulle ligga bättre i kalendern i förhållande till Mors Dag som firas i slutet av maj.

Internationella Mansdagen
Senare i november (den 19 november) firas sedan 1999 den Internationella Mansdagen. Detta för att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen. Man vill också passa på att lyfta fram positiva manliga förebilder.

Här nedan kan du se filmaffischen som vi har inspirerats av. Alstren följer härefter.


Inspirationsaffisch från filmen "Life with Father"

Här ser vi Mahlin78:s Fars dag-kort.


Jag blev inspirerad av formen på talrutan och jobbade utifrån den. Jag har jobbat med en av mina första dies, som jag nog fick av mina föräldrar i julklapp ett år. Passande nog är kortet till pappa.
Kort av Mahlin78

Spacegirl har också knåpat ihop ett Fars dag-kort.


Jag inspirerades av färgerna i affischen och skapade mitt kort utifrån dem.
Kort av Spacegirl


Nu för tiden är det väl inte så populärt att ge pappa en slips på Fars dag. En gång i tiden var det slips som gällde. Hur firar du din far? Blir det nån annan present till honom eller ett trevligt kort kanske. Om man vill göra ett eget kort till far finns ju inspiration i detta inlägg, och fler här nedan.

Skrotbokens länkar
På söndag firar vi Far av Bi
Far firas med trappstegskort av Mahlin78
Fars dag i köket av Mahlin78
Vi firar Far på hans egen dag av Bi
Fristajlad Fars dag - att hitta skrapskatter i vardagen. av ScräpEmma
Alternativ Fars dagstårta av Bi
Blinga farsan av maxell

0 kommentarer: