Golddigger

on 25 januari 2010

av Birgitta/Bi

Idag drabbas vi av guldfeber.

Den 24 januari 1848 inleds Guldrushen i Kalifornien då man hittar guld vid Sutter's Mill i Coloma. Under pionjärtiden upplevdes många guldrusher i USA som då i Kalifornien 1848-1849 och Alaska 1898.

Alla har vi väl hört talas om Klondike, Yukon, Kanada 1898-1899 som var den mest kända guldrushen. Guldfynden resulterade i den största migrationen av guldgrävare i historien. Miljoner människor började resan mot rikedomen men bara några hundra tusen nådde Yukon-territoriet och det som blev Dawson City. Här fann man i stort sett svält, umbäranden och den svåraste vintern i mannaminne.

Gyllene baggar
Idag 162 år senare upplever vi en annan guldrush då vår svenska filmelit "rushar" till huvudstaden i förhoppningen att kanske få med sig en gyllene bagge hem i bagaget.

Precis som i Klondyke är det inte alla förunnat att få guld men förhoppningsvis slipper de som inte lyckas vinna statyetten i alla fall att drabbas av svält och umbäranden.

Guldfebern sprider sig
Även här på Skrotboken drabbades vi av guldfeber då vi skapade till dagens gyllene tema. Först ut en layout som visar när Sam vaskade guld i somras.


I somras när vi var på Tom Tits passade Sam på att vaska guld. Hon lyckades faktiskt hitta hela tre små glittrande stenar. Naturligtvis tog vi väl hand om dem inför framtida scraptillfällen - det var bara det att vi lyckades gömma dem så väl att nu kan vi inte hitta dem. =)

Layout av BiObservera särskilt dateringen på det mönster-/brevpapper jag har använt, Jan 24. Upptäckte det faktiskt inte förrän vid fotograferingen.

Förgyllda närbilder

Apropå guldklimpar har maxell skapat en tavla med sin egen guldklimp.


Ja... det här började med en idé om vem som satte guldkant på min tillvaro och slutade som vem som är nummer ett, dvs får guldmedaljen...

Tavla av maxellSjälvklart fick fotot en förgylld kant genom att det embossades. Till det kommer sedan ett guldnät eller guldband som fästs vertikalt och ena halva av en chokladpeng som jag smetade in med en aning matchande lila färg.

Glimmande närbilder

Nu lämnar vi själva guldsökandet och siktar in oss på förvaringen av allt guld vi hittat. Sarateres visar den perfekta förvaringen.


En ask som jag klätt i prickigt svart papper. Jag har klistrat fast pappersbårder i guld på kanterna. Blomman är i filt och sprayad med guldglitter, den är fastsatt ovanpå några bitar spets.

Ask av Sarateres

När du sedan står där med guld i handen (kanske en guldbagge) är det lämpligt att tacka för sig. maxell visar att ibland kan detaljerna på ett tackkort visa hur stort tack vi egentligen ger.


Visst är det väl alltid guld värt att såväl tacka för sig som att få ett tack? Det här kortet visar det bokstavligen genom att ha guldinlägg...

Det är inte alltid enkelt att rita i kanterna på ett mönstrat papper, men ibland är det just det som är det där som gör att det du skapar glimmar lite extra. :)

Kort av maxell


Länkar
Wikipedia om Guldrush
Wikipedia om Guldbaggen


Skrotbokens länkar
Julens färger - del4: guld och silver av maxell

0 kommentarer: