av Birgitta/Bi

"Det som varit och det som kommer ..." Så här i slutet av året får dagens rubrik mig ofrånkomligt att tänka på nyår men samtidigt är dagens inlägg ett tack för de år som gått och en gläntad dörr mot framtiden.

20 oktober 2008 publicerades Skrotbokens första inlägg, ett inlägg utan alster men med en programförklaring där vi berättade om hur inspiratörerna planerade att arbeta och presentera sina alster. Viktigast av allt var och är att "allt skapande har lika värde" - oavsett om det är kort, layouter, altrat eller vad nu tänkas kan, så tillför de alla inspiration var och en på sitt sätt.
Speciellt för Skrotboken har också alltid varit att varje blogginlägg har presenterats med ett övergripande (aktuellt) tema som kombineras med ett valt pysseltema. "Det övergripande (aktuella) temat hittar vi genom att vi bläddrar i bloggarkivet. Pysseltemat, som väljs för att vi alla "enkelt" ska hitta inspiration för t ex färger, material, tekniker osv., hittar vi i de så kallade bloggetiketterna. Alla bloggetiketter startar med "Vi" för att poängtera att vi gör saker tillsammans - av och för alla." för att citera första inlägget.

I över 6 år har vi bjudit på inspiration via bloggen men nu har stunden kommit då Skrotboken och dess inspiratörer vill tacka för sig. Allt har sin tid och för oss som arbetat som mest aktivt med Skrotboken räcker tiden inte längre till utan vi tvingas inse att det är dags att gå vidare.

Tack
Ingen regel utan undantag heter det och det tar vi fasta på idag då inlägget för ovanlighetens skull inte presenteras med annat övergripande tema än att just tacka för den tid som gått. Vi säger inte att det är slut för alltid utan lämnar en liten springa av dörren öppen mot framtiden, vem vet endera dagen kanske vi har tid, ork och lust att starta upp igen men till dess vill vi tacka alla våra läsare som troget följt oss genom åren. Jag vill dessutom personligen tacka alla underbara inspiratörer både fasta och gästande för alla de fantastiska alster som vi har fått förmånen att presentera via Skrotboken. Många trevliga och inspirerande kontakter har det inneburit.

Skrotbokens inspiratörer
Skrotboken har haft många inspiratörer under dessa år och jag har gjort mitt yttersta för att nå så många som möjligt inför dagens inlägg dock ändras e-postadresser, man flyttar och ändrar hobby eller låter livet gå vidare på andra sätt. Några har i alla fall inkommit med alster till idag och det är med extra stor glädje jag kan presentera dessa.

Det som varit och det som kommer ...
Vad framtiden innebär vet jag inte men för att sammanfatta de gångna åren har vi valt att fokusera på så många som möjligt av de etiketter vi har använt oss av genom åren. För att finna specifikt inriktad inspiration i Skrotbokens blogg är det ju enklast att söka via etiketterna. Utmaningen för Skrotbokens inspiratörer fick till idag bli:

Vi skapar valfritt alster där vi inspireras av det som varit och det som kommer.
Välj minst en rad (lodrätt, vågrätt eller diagonalt) i följande bingobricka.


Bingobricka över Skrotbokens etiketter

Mycket inledande prat - nu är det hög tid att visa dagens alster. Vi inleder med en återträff där Cissi; mycket passande så här den fjärde advent, bjuder in till adventsfika.


Jag har använt mig av mitten spalten lodrätt när jag skapat min layout. Något stjärnformat, icke scrapmaterial samt en kedja.

Fotografierna är från 2006 när jag och Simon var hos mamma på adventsfika. Bilderna har legat i en låda och jag tyckte inte att de var särskilt bra när jag tog dem. Men min mamma gick bort 2008 och nu ser jag på alla gamla foton där min mamma finns med nya ögon. Alla foton som blir tagna är helt enkelt bra foton oavsett kvaliteten. Med den här layouten vill jag även bevara receptet på mammas fantastiskt goda saffransbullar som Simon bara älskar. Det har blivit tradition att vi bakar dem till varje födelsedag och till advent.

Receptet finns på tagen som sitter bakom ett av fotografierna. Bandet med röda stjärnor var från början orange, jag målade bandet med en röd tuschpenna så det passade bättre med färgskalan. Ett mindre foto på Simon monterade jag på en tag och hängde tillsammans med en neutral tag, där det även finns journaling, och hängde allt på en kulkedja. På ett av fotona stansade jag två hål och limmade fast två helt vanliga plåtbrickor (icke scrapmaterial) och hängde fast tagen genom hålen.

Layout av CissiDetaljrikedom
Layout av Cissi

Vi fortsätter med en lodrät Bingorad, denna gång den första från vänster. (Jag tillät mig ett litet skutt med tanke på advent ;) ) Chruss inleder härmed också julhälsningarna, från oss alla till er alla.


Jag har valt första raden lodrätt. Nytt står i God Jul och Gott Nytt År. Vi står inför ett nytt år som jag hoppas blir bra för alla på alla sätt.
Spetsen sitter i pepparkakan som jag har gjort själv, för många år sedan, i fimolera.

Kort av Chruss

Ännu en julhälsning kommer från Pippin då vi hoppar till den tredje lodräta raden.


Jag har använt tredje raden lodrät: Teknik, färg och prickigt. Jag använde tekniken att göra struktur på silkespapper. Jag limmade fast pappret och färgade in det. Gjorde sen ett julkort med hörn och stjärnor i silver och label med prickigt papper.
Kort av Pippin

Länk till tekniken med silkespapper finner du ovan i Bingobrickan. För att finna fler tekniker kan du naturligtvis också söka genom att klicka på "Vi lär oss tekniker"-etiketten i högermarginalen.

Fler jul- och nyårshälsningar ska vi bjuda på och samtidigt går vi in på de vågräta raderna. Den första horisontella raden; vilket innebär ordet "gammal" och/eller "ny" i valfri böjningsform, något stjärnformat och silkespapperstekniken, har lockat både Tussling och Kosepute att skapa.


Jag har valt den översta raden med ordet nytt, stjärnor och teknik med silkespapper. Årets första julkort är härmed skapat =)
Kort av TusslingDetaljbild - Stjärnorna har fått lite snö på sig =)
Kort av Tussling

Från en hel stjärnhimmel till en enda glittrande stjärna då vi får ta emot Koseputes julhälsning.


Jag har valt den översta raden: Ordet ny i valfri böjning, något stjärnformat och struktur med teknikpapper. Det framgår väl ganska tydligt hur jag använt mig av detta, så någon närmare förklaring behövs väl knappast? ;)
God jul och gott nytt år till er alla!

Kort av Kosepute

Vi byter Bingorad, den mittre vågräta raden bjuder på alster från Pyssellina, Samara och Mahlin78.


Jag valde att göra en ask där jag under nästa år ska lägga lappar med fina minnen från händelser som hänt under året. Både stort som smått, allt räknas. Men just de små sakerna är det lätt man glömmer bort.
Denna ska sen öppnas nästa nyårsafton då jag ska läsa alla lappar och minnas tillbaka.
Valde den horisontella mittenraden med spets, silver och icke scrapmaterial (plasttandpetare bland blommorna).

Ask av Pyssellina

Vilken bra idé inför det nya året. Jag kommer osökt att tänka på den årslånga Mini Art Journalserien Skrotboken hade 2011. Varje vecka presenterades ett ord som vi sedan skapade ett kort i ATC-format över. Jag satte mina kort i en pärm och jag älskar att gå tillbaka och titta på dessa kort och minnas hur mina associationer gick då. Jag hade mer eller mindre dold journaling på alla mina kort vilket idag ger mig en bra veckodagbok att minnas till.
Ett annat bra tips har Mahlin78.


Jag har gjort en layout baserad på raden som innehöll spetsar, icke-scrapmaterial samt färgen silver.
Jag har jobbat med 3 st olika spetsar, stämplat svart stämpelfärg med en toarulle, färglagt en blomförpackning med silverfärgad akrylfärg och satt fast en säkerhetsnål i densamma, samt jobbat med wellpapp. Silverfärger går även igen i glittret på blomförpackningen, i titelns stickers och penna.

Min layout handlar om att 2015 kommer bli ett så mycket bättre år än 2014. Det räcker med ganska små förändringar åt det positiva hållet för att detta ska ske.

Layout av Mahlin78Glittrande detaljer
Layout av Mahlin78

Så sant, även mycket små förändringar kan ge stora resultat i slutändan. Önskar er alla lycka till med de förändringar ni önskar genomföra på det nya året.
Sist ut med alster från mittenraden är Samara.


1986 åkte jag till Lanzarote med min far och min farbrors familj. Det var min första resa utanför Norden.
2013 åkte jag med min man, och jag ville åka till samma ställen som sist och ta nya bilder.
På en del ställen såg det exakt likadant ut, på andra ställen hade det förändrats en hel del.

Jag ville ha ett papper med diskret mönster som bakgrund och papper bakom bilderna som tog upp färgen i klipporna.
Klockan symboliserar tiden, fjärilen är för våren, blinget är för att lyxa till det lite, och en bit från en förpackning krustader är symbolen för vågorna som sköljer in mot stranden.

Layout av Samara


Att många har associerat till de kommande helgerna i dagens utmaning är tydligt. Viss anknytning till helgerna finns även i detta kort då mottagaren heter Eva och följaktligen har namnsdag på självaste julafton. Här är det den nedre horisontella raden som använts.


Jag har gjort ett grattiskort där jag använt mig av något prickigt, en bit metallkedja och något jag tillverkat själv (vimpelrad).
Kort av Spacegirl

Slutligen har vi en julhälsning från Hozzan som gått "all in" med sitt bidrag.


Jag har som man säger gått "all in" och fått med alla fält på brickan. Ny som i gott nytt år.
Stjärnformat som i den svarta bakgrundsstjärnan.
Tekniken också den svarta bakgrundsstjärnan.
Spetsen har jag färgat in med stämpeldyna.
Icke scrapmaterial är att jag har stämplat mitt motiv på björknäver.
Silver får representeras av snöflingan och ramen runt Gott nytt år.
Något egentillverkat är den strukturpasta som jag gjort och använt för att göra de små stjärnorna.
Metallkedjan har jag satt med två loopbrads.
Prickigt är något som tillhör mina favoriter så det fick hela bakgrundspapperet vara.

Kort av Hozzan

Med det kära läsare har Skrotboken presenterat sitt sista (?) alster. Vi hoppas att du som läsare fortsatt ska kunna komma tillbaka och finna inspiration, tutorials och mycket annat här i bloggen även om vi inte kommer att uppdatera med nytt. Det finns över tusen (1018 för att vara exakt) inlägg att inspireras av.
Vi har många trogna följare från hela världen med omkring 8 500 besök bara senaste månaden.
Det i särklass mest populära inlägget är Barnens Påskpyssel från 2009 som ensamt har haft över 40 000 visningar!
Med stort vemod vill jag härmed tacka dig som läsare oavsett om du har följt oss genom tiderna eller om du hittat hit för första gången.

Jag vill även återigen tacka ALLA underbara inspiratörer som har varit med och delat Skrotbokens historia. Tack till alla som varit delaktiga med att skriva inlägg och skapa alster. Det är ni som har burit bloggen! Stort tack för alster, givande samtal, inspiration, skratt och glädje!
Jag önskar er allt gott framöver, kreativitet och kärlek till er alla!

Från oss alla - till er alla ...
God Jul och Gott Nytt År!


Skrotbokens länkar
Här brukar vi i vanliga fall presentera länkar till tidigare inlägg som anknyter till dagens tema - idag hänvisar jag tillbaka till hela Skrotbokens blogghistoria. I högermarginalen finner du tre olika vägar att hitta rätt. Via bloggarkivet, via etiketterna eller via sökfunktionen.
Lycka till!

0 kommentarer: