Värdelösa pengar!

on 1 februari 2014

av Pia/Pippin

Idag, den 1 februari 2014, blir de gamla 50- och 1000-kronor sedlarna utan folieband värdelösa. Med anledning av detta har vi skapat alster med sedlar.

Då och då i Sverige (och övriga världen) byts gamla sedlar ut mot nyare varianter. Detta mycket för att öka säkerheten och förhindra förfalskningar. Idag får man inte längre använda de gamla 50- och 1000-kronors sedlar som inte har folieband. De kan dock fortfarande till den sista februari bytas ut på bank.

Nya pengar på gång
De sedlar som blir värdelösa idag har redan nyare varianter i bruk sedan en tid tillbaka. Men det kommer även nya sedlar hösten 2015. Det blir då 20-, 50-, en alldeles ny 200- och 1000- kronors sedlar som kommer.
Här nedan kan du se vad vi hittat på med sedlar. Först ut är Pippin som gjort en digital layout.


Vad skulle man göra utan pengar? Det är det som får jorden att snurra. Jag har gjort en digital layout om pengar i allmänhet och sedlar i synnerhet.
Digital layout av Pippin

Mahlin78 har även hon gjort en digital layout om sina gamla sedlar.


Vilket perfekt tema för mig som har riktigt gamla svenska sedlar hemma, och även de lite nyare. Att få ett foto på båda tillsammans är alltid kul längre fram i livet!
Jag valde att göra en lite ruffigare digi-layout eftersom sedlar lätt blir både slitna och skitiga.

Digital layout av Mahlin78

Nästa på tur är Chruss som drömmer om att hitta pengar.


Vem har inte drömt om att få hitta pengar, kanske bakom en gammal tapet...eller i någon gammal möbel? På en auktion här i Sörmland hittade de massor av pengar i en gammal symaskin en gång, lyckans smed log verkligen mot den som köpte den...och triggade igång mina drömmar.
Här har jag valt att 'leka' med tanken att det är bakom en gammal tapet som just min dröm fanns!

Kort av Chruss

Bi har gjort ett speciellt kort avsett för sedlar.


Jag har valt att göra ett kort anpassat för ...
Kort av Bi


... sedlar! ;)
En för mig ny och busenkel kortmodell som går riktigt snabbt att fixa till. Bra då man måste göra ett kort på några minuter. (Jodå, det finns sådana tillfällen.) Med enkel utsmyckning tar det inte många minuter att färdigställa men ser ändå hyfsat arbetat ut och gåvan löses med några sedlar av valfri valör.
Här ett kort till en ovärderlig vän som behöver lite uppmuntran och möjligheten att sätta lite (ekonomisk) guldkant på helgen.

Kort av Bi

Som avslutning har vi Hozzan som gärna muntrar upp sina vänner med låtsaspengar.


Tänkte att jag har en del vänner som är "en på miljonen". För visst är väl en del vänner guld värda, även om det nu råkar hända att det bara är låtsaspengar kortet är dekorerat med.
Kort av Hozzan

Du har väl inte glömt att kolla de sedlar du har hemma? Än är det inte för sent att byta ut dem. Annars kan det ju vara kul att spara någon gammal sedel som kuriosa.

Länkar
Information om sedlarna från Svensk Handel


Skrotbokens länkar
Money, money, money.... av maxell
Antag att jag var ekonomiskt oberoende av maxell
Nytt år - nytt sparande? av Bi
Plånbokskort med sedelficka - tutorial och alster av maxell

0 kommentarer: