av Mahlin78

I dagens inlägg presenterar vi alster skapade med inspiration från Elsa Beskows underbara värld, på våra alster ska det även finnas med minst ett (1) hjärta, med anledning av att det är Alla Hjärtans Dag den 14 februari.

Elsa Beskow
Elsa Beskow, född Maartman, såg dagens ljus den 11 februari 1874 på Södermalm i Stockholm. Hon var äldst av sex syskon och hade fyra systrar och en broder. Efter faderns död flyttade familjen till mammans ogifta syskon, som bodde tillsammans. Det var mostrarna och morbrodern som kom att bli inspirationskällan till karaktärerna tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och farbror Blå.

Inspiration ...
Elsa utbildade sig till teckningslärare mellan åren 1892-95, vid Tekniska Skolan, Stockholm. Det var även under dessa år som Elsa började teckna barn.
År 1897 gifte sig Elsa med Natanael Beskow och de får tillsammans sex söner. Det var många gånger sönerna som kom att stå modell till Elsas sagor och berättelser, familjens vildvuxna trädgård i Djursholm, Stockholm, fick även den ge inspiration. Första gången Elsas bilder, verser och bildberättelser blev publicerade var 1894 i tidningen Jultomten. Hennes barnboksdebut blev 1897 då klassikern, bilderboken, Sagan om den lilla, lilla gumman publicerades. Under närmare 50 år dominerade Beskows bilder, och säkert har många av dagens bilderbokskonstnärer påverkats av hennes konst.

Utmärkelser
År 1952 erhöll Elsa Beskow Nils Holgersson-plaketten för sin samlade produktion. Plaketten delas årligen ut av Svensk Biblioteksförening till svenska författare av barn- och ungdomslitteratur. Det finns dessutom ett pris uppkallat efter Elsa själv, Elsa Beskow-plaketten, instiftat 1958 av Sveriges allmänna biblioteksförening. Priset delas ut till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller till den bäst illustrerade svenska barnboken.

Alla hjärtans dag
Alla hjärtans dag, som firas 14 februari varje år, är en temadag som har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin, i det medeltida Frankrike och England. Därför kallas dagen även för Valentindagen eller Sankt Valentins dag, i Sverige är det också Valentin som har namnsdag denna dag.
Det var inom den katolska kyrkan; redan i slutet av 400-talet, som firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började. Dock är det oklart exakt vem denne Valentin var. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem.

Romantisk Valentin
I vissa moderna historier om Sankt Valentin ska denna ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter, enligt en sen medeltida helgonlevnad. Det var först under medeltiden som kopplingen till romantik och kärlek uppkom, och den uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Det var detta som inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men i tidigare tradition varit förlagd till pingsten.

Den äldsta bevarade Valentinhälsningen idag är från 1477. Det var då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston, som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.

Men nu över till dagens alster som alltså är en kombination av Elsa Beskow-inspiration och alla hjärtans dag-inspiration.


"Sov du lilla videung"
Illustration av Elsa Beskow

Videung med löfte om vår.


Här kommer mitt sagoinspirerande kort, så mycket fina illustrationer att söka bland.
Kort av Chruss

Vi fortsätter på inspirationstemat.


Den övre bilden är från boken "Solägget", och den undre bilden är från boken "Sagan om den nyfikna abborren".
Illustrationer av Elsa Beskow

Skira färger är ett genomgående tema.


Jag blev otroligt inspirerad av de skira färgerna och naturen jag såg i många av Elsa Beskows teckningar när jag surfade runt på nätet efter inspiration. Att jag sedan valde mina syskonbarn på mitt foto, kändes väldigt naturlig. De har en stor plats i mitt hjärta.
Layout av Mahlin78

Sist, men absolut inte minst - här har vi tant Grön, tant Brun och tant Gredelin!


Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, 1918
Illustration av Elsa Beskow

Likheten är slående.


Det första som jag tänkte på när jag började fundera på Elsa Beskow var Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin. Ett passande grattiskort till någon som fyller "Tant".
Kort av Hozzan

Hittade du alla hjärtan?

Hur ser din relation till Elsa Beskow ut? Om du tolkar henne blir vi på Skrotboken glada om du lämnar en lämnar en länk så vi kan komma på besök och kolla på din tolkning!

Vad har du som läsare för relation till Alla Hjärtans Dag? Kommersiellt jippo, eller tar du och kärleken hand om varandra lite extra den dagen?

Länkar
- Elsa Beskow


Inlägg om och inför Fars dag
- Det var en gång ... av maxell
- I sagans underbara värld av maxell
- Trollbunden av maxell
- Sagofåglar av Bi
- Kärleksfullt med tre hjärtan av maxell
- Då terror vänds till kärlek och styrka av Bi


0 kommentarer: