Frostig kristall

on 9 november 2013

av Birgitta/Bi

I dag uppmärksammar Skrotboken ett skrämmande aktuellt tema då vi väljer att skapa alster i så kallad “crackled glass technique”.

Ljudet av krossat glas ekade i natten, ljudet blandades med röster av raseri då mobben gick lös på sina offer. Ljud av eldar som rasade, röster av människor i plåga, skräck och skottlossning.
Idag är det 75 år sedan den organiserade pogromen mot judar och judisk egendom i Tyskland och Österrike fick klartecken av Naziregimen i Berlin. De skräckens dygn som fick benämningen Kristallnatten hade inletts. Namnet kommer av det krossade glaset från skyltfönstren till mer än 7 000 förstörda butiker med judisk anknytning som gnistrade som kristall på städernas gator då butiker, synagogor och bostäder plundrades och vandaliserades av SA-styrkor och civila lynchmobbar.

Efter detta eskalerade förföljelsen av judar och med facit i hand vet vi att mer än 12 miljoner människoliv skördades i nazistiska dödsläger, framför exekutionspatruller eller genom slavarbete. Utöver judar; som representerar cirka hälften av offren fanns även romer, resande, slaver, personer med funktionshinder, homosexuella och politiska motståndare med i dessa siffror.

En smygande åtstramning av dessa gruppers frihet och medborgerliga rättigheter hade då redan pågått under de fem åren sedan det nazistiska maktövertagandet. En verklighet som tyvärr påminner väldigt mycket om dagens Europa, ett Europa där nyfacism, nynazism och högerextrema krafter sprider sig allt mer. Aldrig sedan Andra världskriget har så många folkvalda rasister huserat i Europas parlament.
Sverige är lika lite nu som då ett undantag, vilket den senare tidens rubriker om skånepolisens registrering av romer och högerextremisters hot mot judar, ett allt hårdare klimat mot flyktingar med mera, kan berätta om.

Det är hög tid att se i backspegeln, ta lärdom och inse att det är dags att bromsa denna utveckling och istället låta de goda krafterna segra denna gång. Samma datum; 9 november, fast år 1989 föll Berlinmuren, varför inte låta den händelsen vara inspiration för att rasera de murar, fysiska eller inbillade, som rests mellan människor på grund av rasism, antisemitism, islamofobi, antiziganism och homofobi med mera. Tag chansen att deltaga i de manifestationer som finns till förmån för ALLA människors lika värde och rättigheter och visa att vi tagit lärdom av historien.

Crackled glass technique
I ett tidigare inlägg har vi publicerat en tutorial över den "crackled glass technique" som vi även använt oss av till dagens alster. Länk till denna tutorial finner du längst ner i detta inlägg.
Idag låter vi Chruss inleda med sin tavla som har ett för dagens tema passande motiv.


Här är fyndet! En tavla med Charlie Chaplin med krossat glas och lite gulnat... Chaplin sitter på en svart fotomatta som jag sedan satt på en vit kartong. Kartongen har jag svept lite lätt med versa mark och embossat med svart embossingpulver.
Tavla av Chruss

Passande eller hur? Vill du veta varför? Ok, förklaring kommer sist i inlägget. ;) Nu övergår vi till de mer frostiga alstren. Pippin har startat julkortstillverkningen.


Jag gjorde ett julkort med tekniken varmembossing och frys. När jag läste temat frostig kristall, föll tankarna genast på julkort. Man kan se en del av krackeleringen på min bild.
Kort av Pippin

Frostigt är inte bara samhällsklimatet runt om i Europa utan även klimatet rent vädermässigt denna tid på året och än värre lär det bli. Vintern är i antågande och nu är det bara 46 dagar kvar till jul! Även Mahlin78 har tänkt på julen.


Jag jobbade med väldigt tunna papper, vilket gör att effekten inte alls blev så stor som jag hade hoppats på. Men den finns där. =) En riktigt rolig teknik som jag hoppas på att prova med tjockare papper längre fram!
Kort av Mahlin78

Avslutningsvis ett härligt julkort av Hozzan där man kan se att denna teknik verkligen framhäver vintagekänslan i motivet.


En rolig teknik och ny för mig. Gjorde ett julkort, med ett motiv från mönstrat papper, som jag embossat i 4 lager och sedan fryst och krackelerat.
Kort av Hozzan

Det var de alster vi hade att presentera idag. Hoppas du blivit sugen att testa denna roliga teknik som passar så bra både för vintage- och vintrigt kalla motiv.

Charlie Chaplin associationen?
Naturligtvis tänker jag då på hans första film med dialog; Diktatorn från 1940, som visade ett öppet motstånd mot Adolf Hitler och nazismen. I filmen skildras både en diktator; baserad på Hitler, spelad av Chaplin som i filmen även spelade en judisk frisör. I filmen förlöjligas nazismen och skildras även förföljelsen av judar. Chaplin har dock efteråt sagt att han aldrig hade kunnat göra filmen om man vid tiden för inspelningen hade kunnat förstå hur grova och omfattande nazisternas brott var.

Länkar
Wikipedia - Kristallnatten


Skrotbokens länkar
Varm embossing - Crackled Glass Techinque av Bi
Varm embossing - Dubbel embossing och överembossing av maxell

0 kommentarer: