Denna dag är för barnen!

on 20 november 2013

av Pia/Pippin

Den 20 november är av UNICEF instiftat som "Universal Children's Day" ("Den Internationella barndagen") även kallad "Barnkonventionsdagen". Med anledning av detta har vi skapat alster som har med barn att göra, och passar samtidigt på att använda scrapsaker vi haft liggandes länge.

Redan 1953 uppmanade FN alla stater att skapa en speciell barndag och den 20 november 1959 antogs FN:s deklaration om barnets rättigheter. Exakt 30 år senare, den 20 november 1989 antogs Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter.
Alla länder har valfrihet att fira denna Internationella barndag när de vill, och många länder har just den 20 november som barndag. Men vi har i Sverige valt den första måndagen i oktober som Internationell barndag. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

Barnens dag i Sverige
I Sverige firas inte den Internationella barndagen i någon större utsträckning, men det finns en del lokala, återkommande arrangemang. Exempelvis har konstnären Marie Wallin sedan 1999 hållit i Internationella barndagens firande i Kungsparken i Göteborg den första måndagen i oktober varje år.

Vi har i Sverige även andra barndagar, som till exempel den 13 maj, som har mer att göra med välgörenhetsorganisationen Barnens Dag som bildades år 1884, på ett initiativ av folkskollärarinnan Agnes Lagerstedt, för att fattiga stadsbarn skulle få komma ut på landet under sommaren.

Vi ska nu se vad tjejerna hittat på till detta tema.


Jag gjorde ett julkort som min brordsotter ska få. Bokmärket och alfabetet är de två synliga sakerna jag har använt från min scrapgömma. Utöver det har jag jobbat med en snöflinge-stämpel som jag har embossat i clear på framsidan, samt en julkule-die på baksidan. Roligt tema som fick mig att tänka till ett varv extra!
Kort av Mahlin78

Här kommer ett kort till, detta gjort av Spacegirl.


Jag gjorde ett barnsligt roligt kort fullt med paljetter som jag inte använt på flera år.
Kort av Spacegirl

Vi avslutar kortkavalkaden med ett kort från Pippin.


Jag gjorde ett födelsedagskort till min gulliga systerdotter som fyller år nu i november. Jag har använt flera saker som legat i flera år, bl a det mönstrade pappret och bilden. Kakpappret var sånt man köpte hem en bunt för några år sen, och sen använde några och resten blev liggande.
Kort av Pippin

Här ovan kan du se hur vi valt att tänka på världens barn. Hur gör du? Många barn far ju illa här i världen och kan behöva hjälp. Det finns många organisationer som är specialiserade på att hjälpa barn, och även ett litet bidrag kan hjälpa. Så tänk lite extra på barnen denna dag.

Länkar
Svenska FN:s sida om Internationella barndagen.


Skrotbokens länkar
Julkort av/med/om/för/till barn av Bi
Ett skrik för trasdockan av Bi
Vi skapar kring barns rättigheter av ScräpEmma och Bi
Maskning med stämplar - Tekniktutorial och alster av Pippin
Jag ska måla hela världen.... av maxell
Våra barn, allas ungar av SkräpEmma
Ett barn blir till... trots allt av Bi
Barnens påskpyssel av skberg74
Måla med fingerfärg av maxell

0 kommentarer: