av Birgitta/Bi

Sveriges nationaldag, sillens- och färskpotatisens dag och som om inte det räcker kan vi även lägga till fruktens dag. Idag finns med andra ord något att fira för de flesta. ;) Skrotboken uppmärksammar alla dessa temadagar genom att skapa alster inspirerade av de svenska matklassikerna som till exempel sill, färskpotatis och rabarber.

Sveriges nationaldag firas över hela landet med flagghissning, sång och musik. Trots att det finns mycket som behöver förbättras i vårt land har vi all anledning att vara stolta över detsamma, oavsett om vi är gammel- eller nysvenskar. Vi ska vara tacksamma över att vi har fått leva i fred i flera hundra år, att vi har en mäktig natur som vi alla har rätt att nyttja, ett rikt kulturliv och så vidare, och så vidare. Idag bör vi uppmärksamma de positiva sidorna och känna oss stolta över vad vårt rika land kan erbjuda.

Matklassiker ...
Det är kanske inte så underligt att både sillen och färskpotatisen har temadag på vår nationaldag, för det finns väl få rätter som kan symbolisera svensk sommar så väl. Själv uppskattar jag enkelheten i en snabbfixad och lätt lunch ute i det gröna. Rykande het färskpotatis tillsammans med den välkylda sillen, gräddfilen och gräslöken. Det gör gott i en vintertrött själ. ;)

Fruktens dag får representeras av den första späda rabarbern, gärna serverad som en fräsch efterrättspaj med krämig vaniljsås eller kanske med en god glass och starkt gott kaffe.
Kan det bli mycket svenskare än så?

Matklassiker i Skrotbokens tolkning
Idag inspireras vi av de ovanstående matklassikerna i vårt skapande. lillylva får inleda med sin silltallrik.


Ja ... Detta föreställer då en midsommartallrik med sill, färskpotatis med dill, tomater, gräddfil och en himla massa gräslök. En pillig utmaning. Men jag fick användning för mycket spillbitar ...
Kort av lillylva


Kort av lillylva

Efter denna delikata lunch är det dags för efterrätten som Pippin bjuder på.


Denna underbara försommartid så frodas grönskan och man ser hur rabarbern växer flera centimeter varje dag. Nu är det dags att laga lite gott av dem.
Layout av Pippin

En dryck som verkligen smakar sommar är den som Chruss lockar oss att göra.


För mej är sommarens klassiker ett härligt glas körsbärssaft - kall och läskande god ute i solen!
Kort av ChrussReceptet finns inuti kortet.
Kort av Chruss

Mätta och belåtna efter dessa kulinariska läckerheter är vi redo att gå ut och fira sommaren och vår nationaldag. Vi önskar er alla en riktigt solig och skön dag!

Skrotbokens länkar
Svenska spetsar av Mahlin78, Sveriges nationaldag 2012
Vi firar Sveriges nationaldag av Bi, Sveriges nationaldag 2010
Du gamla, du fria ... av Bi, Sveriges nationaldag 2009

0 kommentarer: