Bubblor inför nyåret

on 30 december 2012

av Lina/Pyssellina

Idag är det 107 år sedan Glada Änkan hade premiär i Wien. Champagnen med nästan samma namn, Gula Änkan, eller andra bubbliga drycker är vanligt förekommande då vi skålar in det nya året på tolvslaget på nyårsafton, som är imorgon. Med anledning av detta vill vi visa upp lite bubbliga alster, gjorda med olika tekniker.

Glada änkan
Operetten Glada änkan (tyska: Die lustige Witwe)av Franz Lehár (musik) och Victor Léon och Leo Stein (libretto), uruppfördes den 30 december 1905 på Theater an der Wien.
Teaterdirektören var inför uruppförandet högst skeptisk till pjäsen, varför den sattes upp knappt repeterad och i begagnade kostymer. Trots en "knagglig" start slog den så småningom; under våren 1906, igenom på allvar. Efter Berlin blev den en stilbildande succé över hela världen. De klassiska operetterna utspelade sig i sagornas värld, men Lehár förde nu in operetten i samtiden med realistiska rollfigurer och en ny typ av operett hade sett dagens ljus.
En hel kringindustri av Glada änkan-prylar och dito företeelser uppstod. Inget är nytt under solen - Disney var alltså inte först. =)
Mer om operettens handling kan du läsa om du följer länken nederst i detta inlägg.

Olika sorters bubbel
På grund av etiketternas gula utförande är Gula Änkan i flera länder en vanlig beteckning på Veuve Clicquots (franska för Änkan Clicquot) champagner.
Inför nyår får dessa välsmakande bubblor leda oss över till dagens nyårshälsningar med bubblande alster.
Bubblor kan man få fram på olika sätt, beroende på vad man vill ha för effekt. pippin gjorde bakgrunden till denna fina Art Journalingsida med hjälp av bubbelplast som hon stämplade med.


Jag har gjort en sida i min Art Journal.
Jag har stämplat med bubbelplast där jag först satt dubbelhäftande tejp på baksidan och sedan satt fast bubbelplasten på en akrylkloss.

Art Journal av Pippin

Kommer/fördjupas kärleken med nya året eller är hon bara bubblande glad?
Från en bubblande lycklig känsla till en annan. Under jul- nyårsledigheten är det många som tar chansen att åka på en solsemester med bubblande bad. Mahlin78 har använt samma teknik som Pippin på sin dubbellayout.


Ett uppslag till vårt resealbum från vår resa i mars/april. Jag har stämplat med bubbelplats i 2 olika färger lite här och var över hela dubbellayouten.
Layout av Mahlin78


Hozzan firar med fyrverkerier! Hon gjorde lite annorlunda och använde sig av den teknik som återfinns i Bis tutorial - Bubblor i massor, se länk nederst i detta inlägg.


Jag använde mig av metoden bubbelmålning a la Bi och kände mig som barn på nytt.
Tillsatte en mist med mycket färgpigement i lila. Allt resulterade i en sida i min Art Journal/Kladdbok med nyårstema.
Ritade med embosspenna och på med silverglittrigt embosspulver. Därtill en massa Stickles.

Art Journal av Hozzan

För att få fram känslan av stora bubblor har Maxell stansat ut stora cirklar som bubblor.


Jag har scrappat något "bubbligt" som tar sig uttryck på olika sätt och frågan är hur det blir nu när vi snart är inne på ett nytt år igen ...

Bubblorna är i form av utstansade cirklar, handklippta dito samt färgmatchade, så kallade, raindots.

Layout av maxellLayout av maxell

Bubblor känns lite härligt och spännande på något sätt. Även om inte alla bubblor är förknippade med något positivt så tror jag ändå att de flesta blir på bra humör när man tänker på bubblor. Lite som när man var liten och blåste såpbubblor och såg hur de svävade bort i vinden tills de sprack.
Med bubblig förväntan inför det nya året vill vi önska dig ett riktigt ...

GOTT NYTT ÅR!


Länkar
Glada Änkan
Gula Änkan


Skrotbokens länkar
Maj, sköna maj inspirerar till färglek av maxell - Inlägg från 2012 där maxell lyft färg med hjälp av bubbelplast för att skapa bakgrund för ett kort
Vi använder förpackningar som finns i köket av maxell - Inlägg från 2010 där maxell stämplat på en layout med bubbelplast
Simma lugnt av maxell - Inlägg från 2010 där Bollebygdsbo använder bubbelplast som den är på en layout
Tutorial - Bubblor i massor av Bi - Tutorial från 2010 med bubbelmålning för att skapa egna mönsterpapper
Tjugondedag Knut - Nu ska granen ut av LenaS - Inlägg från 2009 där maxell stämplat och gjort ett mönsterpapper för ett kort

0 kommentarer: