Höstskatter i skog och mark

on 7 september 2014

av Birgitta/Bi

Idag ger vi oss ut i skog och mark för att leta fram några av höstens skatter - svamparna! För den kunnige finns det massor att hämta och hjälp att finna rätt kan man få idag då det är Svampens dag. Skrotbokens inspiratörer passar på att skapa valfritt alster om eller med höstskatter vi kan finna i skog och mark där vart alster också innehåller färgen kantarellgult.

Jag erkänner direkt - jag är hopplös! Fullständigt obrukbar i konsten att finna svamp. Jag lyckas nog hitta en och annan flugsvamp men det är väl det hela. Medan mitt sällskap i skogen finner ena svampstället efter det andra så är det som om svampen hukar sig och gömmer sig för mig. Vad det beror på begriper jag inte men värdelös det är bara förnamnet. Som väl är brukar jag lyckas finna svamparna i livsmedelsbutiken så även jag kan få smaka delikatesserna men det är klart, något dyrare blir det ju förstås. ;)

För den som inte är lika hopplös som jag eller som bara vill lära sig mer finns det gyllene tillfällen under firandet av Svampens dag. Sedan 2008 har dagen firats för att öka svampintresset och för att sprida kunskap om svampar i skog och mark. Dagen är ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. I Sverige är det Sveriges Mykologiska förening som står för planeringen men det görs i samarbete med Biologiska föreningar, Botaniska föreningar, Länsstyrelsen, Museér, Nationalparker, Naturskyddsföreningar, Naturum, Studiefrämjandet, Svampfärgarsällskapet, Svampföreningar, Svampkonsulenterna och Turistbyråer.

En av de vanligen förekommande aktiviteterna under dagen är bland annat att svampkunniga delar med sig av sin kunskap och hjälper till med artbestämning av det du har i svampkorgen. Ett lovvärt initiativ.

Allt är inte guld som glimmar ...
Jag som hopplös svampplockare kan bara ana lyckan då man finner ett område som lyser gult. Finns det något godare än kantareller?
Den kantarellgula färgen låter vi idag lysa upp de alster som skapats med hösten i åtanke för även om större delen av landet nu har en underbar helg med sommartemperaturer talar de svalare nätterna sitt tydliga språk - hösten är här och den 23 september är det dags för höstdagjämning men innan dess är det dags att göra viktiga val.

Under valmånaden september ägnas Skrotbokens inlägg och teman åt en multikulturell, fredlig valmånad med fokus på mänskliga rättigheter. I dagens inlägg får valmånaden belysas genom att den höstigt gula färgen också kan ses som en varningens färg. Vid alla val gäller det att ta vara på det ansvar valet också innebär. Ansvar för både samtid och framtid utan att för den skull förlora kunskapen om det förflutna. Valet är en mänsklig rättighet att värna hårt om, vi glömmer lätt att valfrihet inte är alla förunnat.
En annan unik rättighet som vi har i Sverige är allemansrätten, vår lagliga rätt att vistas fritt under ansvar i skog och mark och som ger oss ALLA lika möjlighet att få ta del av höstskatterna i skog och mark. Samma sak här - en rättighet under ansvar!

Korgar fulla ...
På mitt facebooklöp avlöser vännernas bilder av fyllda svamp- och bärkorgar varandra. Själv får jag som sagt nöja mig med det riktigt lokalt odlade och det är gott så. De av Skrotbokens inspiratörer som har lämnat bidrag till dagens inlägg är dock duktiga med svampkorgen i hand. Chruss får inleda.


Jag älskar att vara ute i skogen och leta svamp. Dock håller jag mej till de vanligaste matsvamparna som kantareller, trumpetsvampar och trattkantareller. Kalle Johansson slinker också med ibland men han brukar ha alldeles för mycket hyresgäster för att det ska bli något kvar tillslut.
Kort av Chruss

De där hyresgästerna är väl de som jag får stifta mest bekantskap med när jag är ute i skogen. De har en tendens att titta fram då man tar en paus och sätter sig ner på en stubbe eller sten för att njuta av alla syn-, hörsel- och doftintryck. Lägg därtill en varm kopp kaffe eller the och njutningen är närmat total.


Jag gillar verkligen att plocka svamp på hösten. Men oftast blir det inte kantareller. Förra året var vi med några grannar till fjällen och där fanns det verkligen gott om just kantareller.
Digital layout av Pippin

En vandring i fjällen låter underbart. Vi har en fantastisk och variationsrik natur i Sverige och det är en ynnest att vi alla kan få ta del av den. Slutligen kommer en hösthälsning från Spacegirl.


Ett höstigt kort med höstlöv i fina färger, svampar & djur.
Kort av Spacegirl

Med det önskar vi er alla en riktigt skön och njutbar höst! Glöm nu inte att ta ditt ansvar den 14 september.

Länkar
Svampens dag - Sveriges Mykologiska Förening


Skrotbokens länkar
Skrotbokens inlägg om och med höstteman
Skrotbokens inlägg som fokuserar på färgen gult

0 kommentarer: