Äpple, päpple ...

on 26 augusti 2014

av Birgitta/Bi

Nu har skolterminen kommit igång och allt återgår så sakta till vardag igen. Enligt tradition påbörjas förstås terminen med ett äpple till lärarna, eller hur? Skrotboken inleder i alla fall höstens termin genom att ha med minst ett äpple på våra alster för att “muta lärarna” inför den nya terminen och för att njuta skörden av våra frukter.

Efter en helt fantastisk sommar är det dags att återgå till vardagslunken igen. Tidiga morgnar med dagislämningar, transport till skola och arbete och så vidare. Det bjuds dock fortfarande rikligt med soltimmar för vistelse utomhus så det gäller att passa på. Den som under sommaren suckat över värmen kan nu glädjas över de något svalare dagarna med hög och klar luft. Nu är det gyllene tider med rika möjligheter att skörda frukt och grönt både på hemmaplan i trädgården och ute i naturen.

För min egen del består skördandet av underbart goda solvarma tomater och sockerärtor, späda fina rödbetor, härliga inläggningsgurkor och snart kommer äpplena ge riklig skörd.
För första gången har jag lyckats få bra med gurkor, vilket gläder lite extra. Provsmakning av inläggningarna kan ske om en vecka.

För många har sommaren inneburit lite extra utsvävningar och med återgång till vardag är det säkerligen många av oss som dessutom påbörjar lite stramare regimer vad gäller kost och motion. Som en påminnelse meddelar Kosepute att frukt är godis, och visst är det det! ;)


Frukt är också godis. Eller? ;)
Bakgrunden på min layout har jag gjort genom att hälla mist på plastfolie och sedan smetat ut på pappret. Snyggt, och man behöver inga mönsterpapper.

Layout av Kosepute

Men det gör ju inte godis till frukt precis - så efter det godiset kan nog ett äpple behövas för att komma i form. Ett äpple om dagen ska ju hålla doktorn borta, eller hur var det nu det var!?


Hittade denna teknik att lägga pappersremsor på Pinterest och naturligtvis måste det provas. Blev ett krya på dig kort för ett äpple om dagen ...
Kort av Hozzan

Ännu är som sagt inte äpplena på mitt träd mogna, det kommer att dröja minst en månad till så jag får förlita mig till andras skördar ännu så länge. Som tur är bjuder Chruss oss på en hel korg full av sommaräpplen.


En korg med ljuvliga äpplen. De tidiga sommaräpplena som vi äter direkt som de är, är så goda!
Kort av Chruss

När mina äpplen väl har mognat då är de goda både att äta som de är men framförallt till att använda i hushållet. Att musta och att koka mos på dem ger supergott resultat. Lite innan de är ätmogna fungerar de dock våldsamt bra till pajer och andra bakverk. Farligt gott blir det, då gäller det återigen att ha lite karaktär.


Under senare delen av augusti tycker jag det är extra gott att göra en äppelpaj, som avnjuts med hemmagjord vaniljsås. En skön övergång mot hösten som gör att jag längtar redan nu efter båda två!
Digital layout av Mahlin78

En stor fördel med den annalkande hösten är att det återigen blir fler tillfällen då man med gott samvete tillåter sig att "kura skymning" och sitta inne med lite pyssel. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att plöja runt efter inspiration både i tidningar och på nätet just nu. Det känns ju som lite mer legitimt att lägga en stund extra framför datorn då det ändå blivit för mörkt och eller kallt för att sitta kvar utomhus på kvällen.


Letade inspiration i en tidning och hittade ett kort med äppelform. Fastnade direkt för idén och gjorde en egen variant.
Kort av Tussling

Vill du läsa lite mer om äpplen eller om traditionen med äpple till läraren så finns det mer att läsa i inläggen nedan. Där finner du även mer fruktig inspiration.

Med det passar jag på att hälsa er alla välkomna åter till en ny "termin" med Skrotboken! Lämna gärna en kommentar till detta inlägg om det är något särskilt ämne du gärna skulle vilja att vi ska ta upp eller skapa kring.
Länkar
Wikipedia om äpple


Skrotbokens länkar
Kunskapens frukt - ett äpple? av Bi
Välkommen åter - till skolan ... av Bi, 2011
Skolstart och arkeologi av Bi, 2010
Sommarlovet är slut - nu är det dags för skolstart! av Samara, 2009
Frukt är trendigt godis av maxell

0 kommentarer: