Love, Peace and Understanding!

on 21 september 2014

av Pia/Pippin

Idag, den 21 september, är det den Internationella fredsdagen. Med anledning härav har vi skapat alster med minst ett minst fredsmärke och ordet kärlek på valfritt språk.

Den Internationella fredsdagen instiftades av Förenta Nationernas generalförsamling 1981 för att stärka fredsidealen både inom och emellan länder och folk.
I år är det dessutom 30 år sedan Generalförsamlingens deklaration om Rätten till fred för folken, vilket har utsetts till tema för årets Internationella fredsdag. Man anser att Rätten till fred är viktig som en av grunderna till mänskliga rättigheter.

Denna månad har det också varit riksdagsval i Sverige, vilket förstås innebar att många fick rösta för första gången. Inte bara ungdomar som fyllt 18 år utan också många nyblivna svenska medborgare. Vi slår därför ett slag för det multikulturella, förståelse och tolerans samt kärlek över gränser och kulturer.

Fredsmärkets ursprung.
Det vi kallar för fredsmärket är från början ett antikärnvapenmärke som användes av den brittiska antikärnvapenorganisationen Campaign for Nuclear Disarmament i slutet av 1950-talet. Den består egentligen av semaforbokstäverna N och D, alltså Nuclear Disarmament. Den har dock därefter blivit en symbol för fred i största allmänhet och användes flitigt av de sk hippiesarna under slutet av 50-talet och 60-talet.

Så här ser antikärnvapen/fredsmärket ut. Bokstäverna N som ser ut som ett upp och nervänt V och D som ser ut som ett vertikalt streck finns som synes med här.



Här ska vi nu se vad vi skapat till detta tema. Först ut är Chruss som gjort ett kärleksfullt kort med ett lite annorlunda fredsmärke.


För många år sedan hittade jag en die som var ett hjärta med fredsmärket,
väldigt fint och användbart.

Kort av Chruss

Nästa kort kommer från Spacegirl, även det fyllt av kärlek.


Jag blev inspirerad till att göra ett kort med hippieinfluenser. Ny frän ducktape med blommor, washitejp med peacemärken, en korkstickers, stämplade och målade vimplar samt dymo-ord.
Kort av Spacegirl

Hozzans kort har en stor pussmun, ett perfekt tecken på kärlek.


Jag blev lite internationell så Love, Peace and Understanding. Ett kort med cardstock, mönstrat papper, en berlock och lite handskrift, förhoppningsvis så kommer budskapet fram trots mina "kråkfötter".
Kort av Hozzan

Som avslutning har vi en digital layout av Pippin som går i hippietidens tecken.


Jag har gjort en hippieinspirerad digital layout. Hippiesarna hade fredsmärket som symbol samt även v-tecknet som på den tiden betydde just fred (eller peace). Färgerna som var typiska för den tiden (1960-talet) var lila, turkos och orange.
Digital layout av Pippin

Hur kommer du att tillbringa denna dagen? Passa gärna på att visa lite extra kärlek och förståelse. Och naturligtvis hoppas vi alla på fred på jorden, det finns nog inget värre än att behöva leva i ett krigshärjat land.

Länkar
En länk till Förenta Nationernas sida om den Internationella fredsdagen.


Skrotbokens länkar
Med känsla för fred på jorden av Bi - Inlägg med alster som har en annan fredssymbol - den vita duvan
Tutorial - vik en trana av Hozzan - En tutorial med anknytning till en fredssymbol.
Skrotboken uttrycker kärlek av maxell - Inlägg där vi använder ordet “kärlek” eller “love”.
Flower power i sitt esse av maxell - Inlägg där flera alster innehåller fredsmärket.

0 kommentarer: