Cykel och metall

on 16 augusti 2014

av Mahlin78

I detta nu, klockan 06.55, går starten av det tredje IronMan i Kalmar. I år är 2700 personer anmälda. Dessa ska inom maximalt 16 timmar simma 3,86 km, cykla 180,2 km och därefter löpa 42 195 meter. Med detta i bakhuvudet har vi inspiratörer skapat alster där det återfinns minst en (1) cykel samt något i metall.

IronMan
Ironman, Ironman triathlon eller järnman, är en triathlontävling som inkluderar 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42 195 m (motsvarande ett maraton) löpning. Tävlingen har sanktionerats av World Triathlon Corporation (WTC), vilket är ett privat företag som äger rättigheterna till bland annat namnet IRONMAN. Den mest kända tävlingen av dessa är Ironman World Championship, vilken hålls vid staden Kailua-Kona på Hawaii varje år. Dock är denna inte sanktionerad av International Triathlon Union (ITU, världsförbundet), och räknas inte som formella världsmästerskap, men det hindrar inte tävlingen att anses som världens mest kända triathlontävling. Man skulle kunna säga att det finns två olika konkurrerande världsförbund, ITU och WTC som har var sina VM.

Utöver VM på Hawaii finns det ytterligare 38 tävlingar som kallas Ironman, och elva (11) av dessa hålls år 2014 i Europa varav en i Kalmar, Sverige, sexton stycken i Nordamerika. Resterande tävlingar hålls i Australien, Brasilien, Nya Zeeland, Sydafrika, Malaysia, Taiwan och Japan. De utgör förutom tävlingar i sig också kval till tävlingen på Hawaii.

Ironmantävlingarna har kommit att bli oerhört populära. Var och en har uppåt 2 000 deltagare. Begränsningen för att kunna ta emot fler deltagare är vanligtvis på grund av plats i simningen, samt möjligheten att hålla cykelmomentet fritt från klungkörning, och brukar vara fyllda långt innan tävlingarna. I allmänhet krävs mellan 9-10 timmar för män och 10-11 timmar för kvinnor för att kvala, vilket innebär att man måste vara mycket vältränad, med i stort sett daglig träning under flera år.

IronMan Kalmar
Den första IRONMAN i Skandinavien arrangerades i Kalmar den 18 augusti 2012. Simbanan går i Östersjön, cykelbanan går via den ca 6 km långa Ölandsbron, och löpbanan är dragen genom de centrala delarna av Kalmar, med målgångången på Stortorget. Tävlingens alla platser, växlingsområden och arenor ligger inom promenadavstånd, vilket är en bidragande orsak till att det råder en familjär och vänlig stämning i stan. Ironman Kalmar/Ironman Sweden eller Kalmar Triathlon är Sveriges enda på Ironman-distansen, en del av Ironmanserien, och också svenskt mästerskap.

Dags att se vad vi inspiratörer ha kommit upp med för kluriga bidrag till dagens tema. Jag själv, Mahlin78, bidrar i slutet av inlägget även med fotografier från IronMan Kalmar både 2012 och 2013.

Först ut blir ett kort - kanske till en cyklande pensionär?! För redan här kan vi slå hål på eventuella myter om att det bara är unga och vältränade som genomför IronMan.Ett manligt kort med en farbror på cykel - passar kanske till en födelsedag eller till en nybliven pensionär.
Kort av Tussling


Från en tidig cykelmodell till en mer nutida cykelmodell.


Cyklar... jag fullkomligt satt fastlimmad på sadeln när jag var liten. Även ett tag som vuxen, men nu här ute på landet utan cykelbana eller ordentlig väggren tar jag det lugnt.
Kort av Chruss


Kanske inte den cykelmodellen man använder sig av under en IronMan, men nog är igenkänningsfaktorn hög!


Det här var ett roligt kort att göra, lite tuffare stil än den jag brukar göra. Prova andra färger och motiv än de du brukar använda. En cykel har jag fått med och den metall jag använt är de två gemen.
Kort av Spacegirl


En cykel som ger intrycket av att vara snabb på ett kort som ger samma känsla! Härligt :-)


Hittade dessa roliga gem i min matvaruaffär för en billig slant och jag hade en pil i metall i mina samlingar. Jag gillar washitejpen som snabbt och enkelt ger efftektivt pynt.
Kort av Hozzan


I dagens sista bidrag får ni en inblick i något vi gillar - att cykla. Att dessa bilder dessutom är tagna bara några meter från löparbanan så som den var dragen 2012 gör kopplingen till dagens tema än mer kännbart.


Att ge sig ut och cykla är en sådan frihetskänsla! Och att göra det ihop i de omgivningar vi gillar allra mest kan bara bli bra!
Digital layout av Mahlin78


Jag har då förmånen att bo den enda svenska staden där det genomförs en IronMan. För oss har det både 2012 och 2013 var en självklarhet att vara ute på stan och heja på atleterna. Än roliga är det att vi båda åren haft en bekant som deltagit. Hela staden är ute och ger sitt stöd, vilket inte är en klyscha utan ren fakta. Fantastiskt!


Utsikt mot Kalmarsund och Ölandsbron och startan av IronMan 2013. En helt fantastisk morgon! Och som ni ser - gott om folk som hejar på redan från start.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013Lugnet före stormen inne i växlingsområdet bland alla fina, dyra och snabba cyklar.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013Löparbanan går igenom staden på ett väldigt bra sätt. Detta gör att loppet blir väldigt levande för alla. Det finns relativt många stationer där atleterna kan fylla på med både vätska och energi. Alla dessa stationer sköts av volontärer.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013Målgången! Dit alla vill komma och passera. Men tyvärr är det inte alla som gör det.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013


Jag kan lova er att det är samma häftiga stämning i Kalmar även idag, när det tredje IronMan avgörs. Själva är vi ute och kollar och hejar på lite olika ställen runt om i stan.

Länkar
- Kalmar Kommun
- Information från Kalmar Turistbyrå
- Officiella IronMan-sidan
- IronMan Kalmar
- Ölands Turistinformation


Skrotbokens länkar
- I luft och rymd av Pippin
- Riddare och prinsessor av missan78
- Rock on av maxell
- Steampunk med kvinnliga inslag av maxell
- Ebba firas med... av maxell
- Silver machine - skapat eget aluminiumpapper av maxell
- Julklappsstugan 24/11 - vi gör julpynt med lera och metall av Carola
- Sommarsporternas tid av Pippin
- Pi på cirklar av maxell


0 kommentarer: