Tärningen är kastad ...

on 10 januari 2014

av Birgitta/Bi

I många familjer bjuder traditionen att man samlas kring brädspel av olika slag; eller kanske ett megabitarspussel, under de nu gångna helgerna. Idag följer Skrotboken ett citat av Gaius Julius Caesar "Tärningen är kastad" och skapar alster som innehåller något från ett brädspel.

Den 10 januari år 49 f.Kr ska militären och stadsmannen Gaius Julius Caesar ha stått framför floden Rubicon i norra Italien.
Den romerska senaten har tre dagar tidigare beslutat att Julius Caesar, måste lämna befälet över sin armé då Caesar som vid detta tillfälle var styresman över Gallien (nuvarande Frankrike) hade råkat i konflikt med Pompejus, som var konsul i Rom.
Caesar tågade då istället med sin här mot Rom och medveten om att han genom att korsa floden med sina trupper också skulle starta ett inbördeskrig beordrade han sina mannar framåt med orden: Alea iacta est, "tärningen är kastad".
Detta har blivit ett bevingat ord som används med innebörden "nu finns det ingen återvändo" men även orden "Att korsa Rubicon" har blivit ett uttryck som används för att visa att man stålsätter sig och inte ämnar eller kan vända om.

Med det låter vi tärningen vara kastad och ger oss oåterkalleligen igång med att visa lite alster med brädspelsanknytning.

frubard har funnit en praktisk användning av tärningar till sin fiffiga ask.


Eftersom vi spelar fia ganska ofta med grannarnas flickor, så blev det att göra ett mini fia spel. Och så blev det just tärningar jag återvann från brädspelet.
Ask/minispel av frubard

Vilka utmärkta små handtag det blev av tärningarna. Vad kan då asken/minispelet månne innehålla?


Samtidigt en ask att förvara alla "pjuscharna" (pitemål för spelpjäserna) och tärningar i.
Ask/minispel av frubard

Många brädspel innehåller pengar som förväntas byta ägare, en klassiker inom denna genre är spelet Monopol. Ett spel som kräver en hel del tid för att spela färdigt och då är helgerna ett bra alternativ om man jämför med stressade vardagskvällar.
lillylva har pengar att ge vidare, för som man säger delad glädje är dubbel glädje. ;)


Jag gjorde en beställning från en av mina favoritbutiker för småplock för länge sedan och av någon anledning klickade jag i diverse spelpengar ...
har använt kanske två av sedlarna tidigare, så det var kul att göra något vettigt med dem igen. ;)

Kort av lillylva

Idag är det fredag och snart dags för helg igen - även om den inte räknas till storhelgerna kan det passa bra att plocka fram spelen för att samla familj eller vänner till en stunds samvaro. Ta chansen!

Länkar
Wikipedia om Julius Caesar


Skrotbokens länkar
- Bingo av Mahlin78 - Inlägg från 2012 som innehåller alster med minst en bingobricka
- Money, money, money... av maxell - Inlägg från 2010 som innehåller en layout av Samara med leksakspengar
- Skrivmaskinens underbara typsnitt av maxell - Inlägg från 2010 som innehåller en digital layout av Skberg74 om sällskapsspel
- Lagt kort ligger av maxell - Inlägg från 2010 som innehåller alster med spelkort
- Vi beger oss ut på det stora vida Internätet av maxell - Inlägg från 2010 där maxell använder ett silvrigt jokerkort på en layout
- Rune Andreasson och Bamse av Bi - Inlägg från 2011 där maxell använder ett spelkort från en bamselek till en layout

0 kommentarer: