av Birgitta/Bi

"... julegranen bäres ut, ut, ut ..." Idag, då vi firar Knuts namnsdag, är det dags att dansa ut och "plundra" julen, så gör även Skrotboken genom att låta Chruss visa hur hon har inspirerats av en advents-/julkalender.

Den 1 december i år är det 80 år sedan flickscouterna sålde den första julkalendern i Sverige. Det var en kalender med luckor tryckt på papper. Varför inte fira detta udda jubileum? Börjar du lägga in det i planeringen redan nu lär du hinna med både en och två kalendrar av olika modeller innan det är dags. Tips på olika modeller finner du via länkarna nederst i detta inlägg. ;)

I radio började julkalendern sändas 1957 och strax efter 1960 sändes den första julkalendern i TV. Vill du veta mer om historien bakom finns det redan en del skrivet i inlägget "Adventskalender - snart dags för lucköppning" som jag skrev 2010 - återigen, se länkarna nederst i detta inlägg.
Nu för tiden finns det alla sorters kalendrar, de tryckta luck-kalendrarna i papper, chokladkalendrar, radio-/TV-kalendrar, paketkalendrar, dataspelskalendrar, webbaserade kalendrar; med eller utan erbjudanden och/eller presenter, och så vidare och så vidare i stor variationsrikedom.
Idag kastar vi ut julen genom att låta Chruss få visa hur hon har låtit sig inspireras av en adventskalender.


Dottern får en adventskalender, trots sin ålder. ;-D
Den här gången hade butiken även egna inslagna paket i en stor påse och det föll jag ju för. Eftersom det är inslaget redan så var det svårt att fota så det blev hela påsen istället.

Foto av ChrussMitt kort får symbolisera hur det kan se ut när man ser ner i påsen.
Maskeringstejpen kan föreställa tejp eller en hög med knöliga paket ...
Det sitter en bit cellofan nere i vänster hörn men det var svårt att fota. Det vita skrynkliga till höger får symbolisera silkepapper. Texten passar så bra, man blir ju mjukare av en del produkter.

Kort av Chruss

Med det sätter även vi punkt för julen.
Här hemma står granen fortfarande grön och det känns helt enkelt för sorgligt att kasta ut den men är det julgransplundring så är det ...

... dags att plocka bort julprydnaderna ur granen! Granen pryder fortfarande sin plats och får därför stå kvar ett tag till. Nu blir den istället prydd med snöstjärnor som hyllning till vintern som slutligen kom eller kanske scrappade blommor som en föraning om våren. Om granen sen fortfarande står grön och jag inte tröttnat på den får det bli påskfjädrar, för som vi brukar sjunga: Julen vara ska till påska. ;)
Hur gör du om granen har överlevt julen? Skicka gärna in bildbevis på hur just din gran får en andra chans, via mejl eller genom att kommentera detta inlägg och lämna en länk till blogg eller liknande där du visar upp din vinter-/vårgran.

Skrotbokens länkar
Julklappsstugan 16/11 - Gör din egen julkalender av Henrietta
Julklappsstugan 17/11 - Paketkalender - Julkrubba av Bi
Adventskalender - snart dags för lucköppning av Bi
Lastbilskalender - Tutorial av Bi
Mall till Lastbilskalender av Bi

0 kommentarer: