I eldens sken!

on 30 april 2013

av Pia/Pippin

Idag, den 30 april, är det valborgsmässoafton, när vi i Sverige tänder stora eldar. Med anledning härav har vi skapat alster med sådant som liknar lågor som av en eld.

Valborgsmässoafton, eller valborg som vi vardagligt kallar det, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Det är från början en hednisk sed från Tyskland, men har senare förknippats med heliga Valborg. Valborg helgonförklarades den första maj och därmed kom hennes namn att förknippas med de tyska vårfesterna som de tidiga kristna såg som häxsammankomster. Man trodde att häxorna på valborgsmässonatten åkte på kvastar eller getabockar upp till bergen där de samlades tillsammans med djävulen. För att skrämma bort dessa förde man oväsen, kastade smällare och tände stora eldar på bergen.

Även en stor helg för studenter
Valborg förknippas också med studenterna som denna dag tar på sig studentmössorna och sjunger in våren.
Vi har dock valt att koncentrera oss på eldarna denna dag. Här nedan kan du se vad vi hittat på. Vi börjar med Spacegirl som verkligen tagit till sig vårtemat.


Jag tänker på våren när jag tänker på valborgsmässoafton och dess eldar. Så det blev ett eldigt vårkort helt enkelt. :)
Kort av Spacegirl

Nästa alster kommer från Pippin som också knåpat ihop ett kort.


Jag har gjort ett kort med en brasa. Man måste alltid vara försiktig med eldar så det finns en gullig brandman med också. Sen har även ett rådjur och en uggla dykt upp för att värma sig.
Kort av Pippin

Snorsk har istället valt att göra en sida i sin Art Journal.


När jag såg det här temat fick jag en idé för min art journal. Jag var på Scrap and pearl i Stockholm i början av april och hade förmånen att gå på kurs för Nathalie Kalbach. En mixed mediakurs med namnet "portrait of a lady". Den inspirerade mig att göra en flicka med eldsflammor till hår!
Sida i Art Journal av snorsk


lite flammande närbilder..
Närbilder av Art Journal av snorsk

Bi valde att göra en layout till detta tema.


Eftersom jag alltid brukar vara med och sjunga till Valborg är det inte alltid som jag/vi har sett så mycket av brasan men för ett par år sedan fick vi en scenvagn att sjunga ifrån. Nu har vi första parkett medan åhörarna får välja mellan elden eller dem som uppträder. =) Lågorna av eld är utklippta ur det plasthölje som omsluter flaskor med brygden Pistonhead. Jag tror faktiskt att det var scrapparen i mig som en gång köpte den flaskan. Ibland måste man bara gå på utseendet.
Layout av Bi

Hur firar du och din familj valborgsmässoafton? Här i våran by har vi fika och tipspromenad i vår bygdegård innan valborgsmässoelden tänds. Brukar vara en trevlig tillställning där folk kommer från hela byn.

Skrotbokens länkar
- Vintern rasat ut bland våra fjällar av pysselina
- Jag brinner för Stockholm - del 1 av 2 av [Linda]
- Valborgsmässoafton - 30 april av Bi

av Pia/Pippin

Vi hälsar våren välkommen och ser fram emot flyttfåglarnas ankomst. Idag, den 13 april och imorgon den 14 april, är det dessutom Tranans dag vid Hornborgasjön. Med anledning härav har vi skapat alster med minst en fågel på, som dekoration, form eller mönster.

De flesta känner nog till tranorna vid Hornborgasjön. De börjar för det mesta dyka upp redan i mitten av mars, men det är omkring 10-11 april som den riktiga kakafonin sätter igång. Då samlas upp till drygt 20 000 tranor på sjön, och det är en mäktig syn.
Vad många kanske inte tänker på är att även många andra fågelarter finns vid Hornborgasjön. Det är en av Europas viktigaste våtmarker, och mycket viktig som både rast- och häckplats. Några arter som regelbundet häckar här är olika svanar, gäss och olika arter av andfåglar. Som rastplats är sjön mycket populär för många arter av vadare och andra sjöfåglar.

Flyttfåglarnas återkomst
Vad som också är så underbart denna tid på året, är flyttfåglarnas återkomst.
Varje år så flyttar cirka 90% av Sveriges fågelpopulation, det vill säga cirka 450 miljoner fåglar. En del flyttar bara från norra Sverige till den södra delen, medan andra flyttar längre sträckor som exempelvis till södra Europa eller Afrika.
Bland de första fåglarna som återkommer kan nämnas sånglärka, olika duvarter, stare och inte minst min favoritfågel bofinken. Det finns inget underbarare än att lyssna till bofinkens sång på våren när björkarna börjar veckla ut sina små blad.
Låt oss nu se vad vi har för fågelalster från inspiratörerna.
Vi börjar med lillylvas härliga ugglekort.


Hade en hel del fåglar att välja på i min samling, men det fick
bli en uggla i slutändan. :D

Kort av lillylva



Närbild på den söta ugglan.
Kort av lillylva

Vi fortsätter med ännu ett ugglekort.


Jag har gjort ett magic card med den underbart söta ugglan från Bildmålarna. Förlängde grenen dock så att den inte skulle hänga i luften.
Kort av cri_kee



När kortets viks upp ser det ut så här...
Kort av cri_kee

Även pysselina har fastnat för ett ugglemotiv.


Istället för att färglägga den stämplade fågeln tog jag och highlightade med lite Foil Art (tror jag det heter). Det tyckte jag räckte på den söta ugglan.
Kort av pysselina



Detaljbild på den söta ugglan.
Kort av pysselina

Nu fortsätter vi med fler fågelkort,där frubard gjort ett jättesött kort med ...
... en uggla!


Blev ett grattiskort till skruttungen Nelly på hennes 1-års dag En liten uggla passade så bra...
Kort av frubard

Spacegirl har gjort ett vackert flyttkort.


Jag har gjort ett flyttkort och vad kunde vara mer passande som dekoration än just en fågel. Det sitter även små fåglar på hustaken på papperet. :D
Kort av Spacegirl

Här har vi Hozzans fina fågelkort.


Ett grattis kort med tema "en liten fågel viskade". Jag tycker ibland att det är kul med kort som är ganska rena och enkla, men nästa gång så kan det lika gärna bli ett med hur mycket som helst på.
Kort av Hozzan

Här kommer ett kort av Kosepute. Vad det är för fåglar är inte så lätt att se.


Dessa fåglar är så himla söta, och texten passar så bra till. Tyvärr har jag ingen stämpel med texten, men det funkade ju att skriva för hand också.
Kort av Kosepute

Och nu till Mahlin78:s kort med fågel.


Svärfar har precis fyllt 85 år och ett kort är självklart på sin plats! En liten och söt fågel på en tag förgyllde kortet till honom.
Kort av Mahlin78

Till sist i kortkavalkaden har vi Chruss vackra fågelkort.


Den här blev lite dubbelbottnad. En fri fågel och en fågel utanför buren som jag önskar kunde vara lika fri som den andra.
Kort av Chruss



Insidan av kortet.
Kort av Chruss

Nu över till några layouter med fåglar på. Först ut är Kicken med sitt vackra alster.


Layouten jag har gjort är uppbyggd med många lager av spillpapper jag har haft liggandes ett bra tag. Det svarta pappret med fåglar på, är en presentpåse från en butik som jag sparat, vilket passade ypperligt till detta temat!
Layout av Kicken

Här har vi Samara med en layout från en resa hon gjort.


Jag gjorde ett kollage om ett hotell vi bodde på 1986, jag använde upp 2 spillpapper, och hittade en så söt fågelbild i ett atc block, just fågelkvitter är nåt man hör mycket utomlands. Jag skrev ingen journaling eftersom den här layouten ingår i ett album från resan, så det finns andra sidor jag skrivit mer på. Jag har använt rubons och 3D stickers som dekoration.
Layout av Samara

Som sista alster har Pippin gjort en layout om just flyttfåglar.


Med tanke på detta tema blev det inte svårt för mig att hitta på ett alster. Naturligtvis blev det flyttfåglar. De har vi väldigt gott om på våren och på min layout finns några av dem. Hittade ett perfekt mönstrat papper till bilderna och dekorerade också med lite fågelfjädrar.
Layout av Pippin


Har du sett om det kommit några flyttfåglar än? Eller du kanske till och med har besökt Hornborgasjön och räknat tranor! Hur som helst så tror jag att det är en stor stund för svenskarna när man hör och ser de första flyttfåglarna komma. Då är våren här på riktigt.
Om du gjort några alster med fåglar på, vill vi gärna se dem. Kommentera detta inlägg och lägg in en länk till ditt inlägg.

Länkar
Länk till Tranans dag 2013.


Skrotbokens länkar
- Tutorial - vik en trana av Hozzan
- Pippi på fåglar av maxell
- Sagofåglar av Birgitta/Bi
- Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer av Alien bling. Innehåller ett stycke med fåglar "Fåglar på vift".
- Fjädrar till påsk av maxell. Inlägget innehåller ett flertal olika fåglar.

Mitt kreativa rum - Cajaba

on 8 april 2013

av Mahlin78

Alla bilder i inlägget är tagna av Cajaba

Idag visar vi upp det fjärde kreativa rummet i vår årslånga serie på just det temat. Turen har nu kommit till Cajaba.

Vår tanke med denna serie är att inspirera våra läsare till att visa upp sina kreativa rum. Kanske har just du en toppenbra lösning på en förvaring?! Dela gärna med dig, antingen via en kommentar till detta inlägg eller via mail till Skrotboken. Mailadressen återfinns längst ner i detta inlägg.

Jag har haft mitt pysselrum i källaren, ett stort och fint med mitt skrivbord och två stora bord. Då jag fick mer problem i mitt knä blev det jobbigare och jobbigare att gå i trappen så jag flyttade upp ett bord i vardagsrummet. Vilket inte gillades av maken, och han är inte alls pedant på något sätt. Kom sedan på att det rum vi hade till datarum sällan användes kunde jag göra det till pysselrum istället. Sagt och gjort jag började planera.


Så här såg det ut innan alla mina pysselsaker flyttade in. Ett skåp och sängen har vi redan burit ut.



De stora borden som jag ville ha in i mitt pysselrum gick inte att ta in genom dörren. Jag och min goa vän Anna/Hozzan provade på alla sätt. Vi skruvade lös skivan och tänkte tom skruva lös benen men det gick inte. Benen satt fast! Så vi tog det fönstervägen. Tyvärr rymdes bara det ena bordet eftersom jag ville ha mitt skrivbord också där.



Sedan fick maken arbeta.



Och så här blev slutresultatet. Jag har köpt lådor från Ikea som jag sorterat olika saker i och skrivit på vad det är för något. Det blev lättare att hitta. Efter jag tagit denna bild har det kommit till mer lådor.



Här kommer lite bilder på några av mina förvaringar.

Översta bilden: Till vänster om mig på nedersta hyllplanet har jag mina färger och skrivaren står under hyllplanet. Embossingfönen och limpistolen ligger också där, nära till hands. Maken har skruvat en grenkontakt med sex uttag under skrivbordsskivan så vissa saker är alltid ikopplad till strömmen.

Vänstra bilden: Jag har köpt en insats till min plastlåda på Clas Ohlsson. I denna låda förvarar jag distresser och diverse tillbehör till dom.

Mittenbilden: Så här ser det ut i lådan när jag lyfter upp instsen. Några smålådor som jag förvarar olika sprayfärger, akrylfärger, embossingpulver, embossingcreme m.m.

Högra bilden: Jag har fått en låda för linser av min dotter som passar perfekt till mina kritor.




På hyllan ovanför skrivbordet har jag diverse olika burkar med blommor. Jag har mer blommor i mina vita lådor och alla mina rosor har jag i zippåsar (kommer att visa det på en annan bild).



Metallringar gillar jag, ett bra sätt att förvara på.

Översta bilden: Spikarna på väggen satt kvar när jag tömt rummet. Jag använder dem så länge tills jag vet hur jag vill ha det. På en ring har jag satt mina washi tejp. Och till banden har jag köpt ribbon organizier, lite pillergöra att fixa till men värt när det är gjort.

Vänstra bilden: Mina rosor har jag sorterat i färg och nyanser, olika storlekar i olika små zippåsar. Sedan har jag en stor påse för varje färg som jag lägger de små påsarna i. Denna ring hänger på dörrhandtaget så länge.

Högra bilden: Jag har en Colorbox- Stylus/Wand med ovala tips som jag använder till mina distresser, en till varje färg. Jag har även en ink blending foam till varje färg. Dessa har jag också sorterat i zippåsar, skrivit på påsarna vilken färg det är.




Till vänster om mig har jag ett ovalt tårtfat som jag lägger diverse saker på, för att slippa ha det på skrivbordet.



I en annan låda från Clas Ohlsson har jag mina punchar. Tidigare hade alla på en tavellist men tyckte det blev jobbigt att plocka upp och ner när jag åker på träffar.



Vänster bilden: Jag har köpt ett gäng olika storlekar på mina vita lådor. Dessa är ca 35 x 48 cm och jag förvarar spillbitar i dom. Två lådor för enfärgade och två för mönstrade. Jag har valt att göra en med små spillbitar och en med stora spillbitar.

Översta bilden: Dessa lådor har jag bokstäver och stickers i. Hängmappar passar i dessa lådor och jag har sorterat bokstäverna efter sorter.

Nedersta bilden: Plastlådorna har jag sen tidigare och dom passar bra att förvara andra band i, som olika spetsar, garn, floss, ja det som inte är på ringen med band.




På en pall på golvet till höger om mig har jag min lilla väska med alla bra att ha sakerna, nära till hands, bara för att spara axlarna.



Sist men inte minst har jag dessa två förvaringar på ett bord till höger om skrivbordet. I den främre har jag mina enfärgade papper. I den andra har jag lite diverse som inte passar in någon annan stans.



Det var min "lilla" vrå som jag trivs så bra i. Jag har lite planer som jag inte har förverkligat än. Tänker göra en "kladdgarderob" där jag kan ha alla mina färger och kladda bäst jag vill utan att städa undan för varje gång. Så här ser den ut nu, när jag tömt den på diverse skrot. Får tacka maken då det var han som kom med den goda idén att göra om garderoben.


Det var allt för mig! Ha en bra dag! Kramar Carina

Jag hoppas att du som läsare fick med dig något/några bra tips på förvaring av dina pysselsaker. Hur har du löst din förvaring hemma? Lämna gärna en kommentar så vi på Skrotboken kan titta förbi.
Vill du hellre maila oss klickar du på länken nedan.

Skrotboken

Länkar
- Mitt kreativa rum - Mahlin78 av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - cri-kee av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - Kosepute av Mahlin78


av Birgitta/Bi

"Små, små ord av kärlek sagda varje dag, sprida över hemmet solsken och behag". Idag på kärlekens dag skapar vi med kärleksfulla ord.

Denna vers var vanligt förekommande på väggbonader förr. Första raden är i princip alltid densamma medan den andra delen varierar en del även om innebörden är i princip densamma.
Det finns tyvärr inte mycket information att hämta om dagens temadag men vi väljer att uppmärksamma den ändå i övertygelsen att vi aldrig kan ge kärleken tillräckligt med utrymme.

I vardagen går vi lätt in i slentrian och då kan det vara bra att ha en dag där man tvingas stanna upp och tänka till lite extra. Vad är kärlek för mig? Det hela börjar hos mig - vad kan jag göra för att sprida kärlek och samförstånd över min närhet och vidare ut i världen, som ringar på vatten?
Jag (Bi) tror mycket på att börja i det lilla och låta den kärlek/värme/glädje man sprider, i sin tur få fortplanta sig genom andra till ett världsomspännande fenomen. Visst är det en fantastisk tanke. Tänk om alla väljer att göra ett medvetet val att visa mer kärlek till sig själv och till sin nästa, på samma dag - det blir många ringar, det!

I dagens alster fokuserar vi på de kärleksfulla orden. Glöm inte att de kan behöva riktas lika mycket till en själv som till andra.


Ibland behöver man få höra att man är vacker. =)
Kort av lillylva


Kärleksfulla ord
Kort av lillylva

Mahlin78 tar tillfället i akt och skickar kärleksfulla kramar ...


Maken har precis fyllt år så ett kärleksfullt kort till bästa älsklingen kändes väldigt naturligt. =)
Kort av Mahlin78

Någon annan kommer att stå som mottagare av nästa hälsning, undrar vem det ska bli ...


Jag tänkte direkt på den stämpel som jag använt för den är kärleksfull tycker jag. =) Ett bra att ha kort blev det, med glitter och bling, rosor och en av mina favoritfärger, nämligen lila. ;)
Kort av Spacegirl

Nästa alster, av Pippin, visar ett par som verkligen tycker om varandra ...


Min systerson Joakim har nyligen gift sig med sin Malin. De ser så lyckliga ut på fotot, därav texten som jag satt dit på den digitala layouten.
Digital layout av Pippin

Kärlek visar sig dock inte bara mellan man och kvinna, här är ett strålande exempel på sysonkärlek.


Min brorsdotter var hela tiden övertygad om att hon skulle få en lillebror. Så lyckan var stor när han äntligen kom! Så visst är han en älskad lillebror.
Layout av Kosepute

Härligt! Chruss får avsluta dagens alsterkavalkad med några verkligt kärleksfulla ord. Visst ligger det mycket i dem.


När jag hittade den här stämpeln så kom jag att tänka på 2 tecknade figurer, hon och han som alltid sa något kärleksfullt till varandra. Så mysigt!
Kort av Chruss



Kort av Chruss

Ta vara på denna kärlekens dag och sprid kärlek och värme runt dig genom ord och handling. En litet ord kan göra stor skillnad för någon känd eller okänd. Bjud någon du möter på ett extra leende, säg något snällt till någon oavsett om du känner personen eller ej. Idag sprider vi kärleksbudskapet som ringar på vatten över hela landet.
Jag skickar massor av eterkramar till alla er läsare, ni betyder allt för oss. =) Önskar er alla en bra kärlekens dag!

Skrotbokens länkar
Då terror vänds till kärlek och styrka av Bi
Skrotboken uttrycker kärlek av maxell
Kärleksfullt med tre hjärtan av maxell

av cri_kee

Idag ska jag visa en enkel metod att göra egna dekorationer av något så simpelt som toalettpapper. Material som de flesta bör ha hemma. ;)

I skärtorsdagens inlägg presenterade jag ett kort med en lite ovanlig dekoration, idag visar jag hur den tillverkas.

Samtliga foton i detta inlägg av cri_kee

Du behöver:

- En form att gjuta i.
- Toalettpapper
- Sprayflaska med vatten.
Jag lånade hem en gipsform från jobbet men vilka formar som helst som tål vatten fungerar. Är du riktigt pillig kan du använda plastdelen av en gammal julkalender eller liknande.


Det material som behövs

Så här går du till väga:


Spraya vatten i formen.



Ta en bit toalettpapper och tryck ner det i den blöta formen.



Spraya på mer vatten sedan du tryckt ner toalettpapperet. Fortsätt därefter med att varva toalettpapper och spraya vatten tills du har fyllt formen.



Nu är det bara att vänta tills figuren har torkat.



När figuren har torkat är det bara att lyfta ut den ur formen och sedan använda den på ett alster.


Vill du se hur mitt kort blev, följ länken nedan. Lycka till med pysslandet!

Skrotbokens länkar
Som klippt och skuret av Lina/Pyssellina.

Varför öppna april? Jo, namnet april kommer troligen från/av latinets aprîlis, av aperire, öppna. Betydelsen härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro.

Det är inget aprilskämt även om det just nu känns så. Våren är ovanligt svårflirtad i år och även om mars har varit en väldigt solrik månad vill inte kylan släppa sitt grepp. Längtan efter att få se vårblommorna göra entre på riktigt är stor. Förhoppningsvis vänder det snart och det gamla svenska namnet för månaden april får göra själv för namnet "gräsmånad" eller "grödemånad".

I dag är det även Annandag Påsk och för att inte förlora påskstämmningen helt, kommer cri_kee att bjuda på en tutorial som erbjuder kul pyssel, nu när de flesta är lediga och det värsta påskfirandet börjar lägga sig.

Kontakta oss
Vi ser fram emot en spännande månad även om det kommer att bjudas på något färre inlägg under april, så håll dig ajour med vad som händer här!

Vi påminner om att du alltid är välkommen att höra av dig till oss med tips och idéer. Vill du vara vår gäst eller känner du till någon som du tycker borde vara det? Skicka in en intresseanmälan till Skrotboken.

Samma adress gäller för den som är intresserad av att sponsra Skrotboken och göra reklam för sin verksamhet.

Lycka till med dagens lurerier och välkommen till april månad!

Prenumerera på: Inlägg (Atom)