av Pia/Pippin

Vi hälsar våren välkommen och ser fram emot flyttfåglarnas ankomst. Idag, den 13 april och imorgon den 14 april, är det dessutom Tranans dag vid Hornborgasjön. Med anledning härav har vi skapat alster med minst en fågel på, som dekoration, form eller mönster.

De flesta känner nog till tranorna vid Hornborgasjön. De börjar för det mesta dyka upp redan i mitten av mars, men det är omkring 10-11 april som den riktiga kakafonin sätter igång. Då samlas upp till drygt 20 000 tranor på sjön, och det är en mäktig syn.
Vad många kanske inte tänker på är att även många andra fågelarter finns vid Hornborgasjön. Det är en av Europas viktigaste våtmarker, och mycket viktig som både rast- och häckplats. Några arter som regelbundet häckar här är olika svanar, gäss och olika arter av andfåglar. Som rastplats är sjön mycket populär för många arter av vadare och andra sjöfåglar.

Flyttfåglarnas återkomst
Vad som också är så underbart denna tid på året, är flyttfåglarnas återkomst.
Varje år så flyttar cirka 90% av Sveriges fågelpopulation, det vill säga cirka 450 miljoner fåglar. En del flyttar bara från norra Sverige till den södra delen, medan andra flyttar längre sträckor som exempelvis till södra Europa eller Afrika.
Bland de första fåglarna som återkommer kan nämnas sånglärka, olika duvarter, stare och inte minst min favoritfågel bofinken. Det finns inget underbarare än att lyssna till bofinkens sång på våren när björkarna börjar veckla ut sina små blad.
Låt oss nu se vad vi har för fågelalster från inspiratörerna.
Vi börjar med lillylvas härliga ugglekort.


Hade en hel del fåglar att välja på i min samling, men det fick
bli en uggla i slutändan. :D

Kort av lillylvaNärbild på den söta ugglan.
Kort av lillylva

Vi fortsätter med ännu ett ugglekort.


Jag har gjort ett magic card med den underbart söta ugglan från Bildmålarna. Förlängde grenen dock så att den inte skulle hänga i luften.
Kort av cri_keeNär kortets viks upp ser det ut så här...
Kort av cri_kee

Även pysselina har fastnat för ett ugglemotiv.


Istället för att färglägga den stämplade fågeln tog jag och highlightade med lite Foil Art (tror jag det heter). Det tyckte jag räckte på den söta ugglan.
Kort av pysselinaDetaljbild på den söta ugglan.
Kort av pysselina

Nu fortsätter vi med fler fågelkort,där frubard gjort ett jättesött kort med ...
... en uggla!


Blev ett grattiskort till skruttungen Nelly på hennes 1-års dag En liten uggla passade så bra...
Kort av frubard

Spacegirl har gjort ett vackert flyttkort.


Jag har gjort ett flyttkort och vad kunde vara mer passande som dekoration än just en fågel. Det sitter även små fåglar på hustaken på papperet. :D
Kort av Spacegirl

Här har vi Hozzans fina fågelkort.


Ett grattis kort med tema "en liten fågel viskade". Jag tycker ibland att det är kul med kort som är ganska rena och enkla, men nästa gång så kan det lika gärna bli ett med hur mycket som helst på.
Kort av Hozzan

Här kommer ett kort av Kosepute. Vad det är för fåglar är inte så lätt att se.


Dessa fåglar är så himla söta, och texten passar så bra till. Tyvärr har jag ingen stämpel med texten, men det funkade ju att skriva för hand också.
Kort av Kosepute

Och nu till Mahlin78:s kort med fågel.


Svärfar har precis fyllt 85 år och ett kort är självklart på sin plats! En liten och söt fågel på en tag förgyllde kortet till honom.
Kort av Mahlin78

Till sist i kortkavalkaden har vi Chruss vackra fågelkort.


Den här blev lite dubbelbottnad. En fri fågel och en fågel utanför buren som jag önskar kunde vara lika fri som den andra.
Kort av ChrussInsidan av kortet.
Kort av Chruss

Nu över till några layouter med fåglar på. Först ut är Kicken med sitt vackra alster.


Layouten jag har gjort är uppbyggd med många lager av spillpapper jag har haft liggandes ett bra tag. Det svarta pappret med fåglar på, är en presentpåse från en butik som jag sparat, vilket passade ypperligt till detta temat!
Layout av Kicken

Här har vi Samara med en layout från en resa hon gjort.


Jag gjorde ett kollage om ett hotell vi bodde på 1986, jag använde upp 2 spillpapper, och hittade en så söt fågelbild i ett atc block, just fågelkvitter är nåt man hör mycket utomlands. Jag skrev ingen journaling eftersom den här layouten ingår i ett album från resan, så det finns andra sidor jag skrivit mer på. Jag har använt rubons och 3D stickers som dekoration.
Layout av Samara

Som sista alster har Pippin gjort en layout om just flyttfåglar.


Med tanke på detta tema blev det inte svårt för mig att hitta på ett alster. Naturligtvis blev det flyttfåglar. De har vi väldigt gott om på våren och på min layout finns några av dem. Hittade ett perfekt mönstrat papper till bilderna och dekorerade också med lite fågelfjädrar.
Layout av Pippin


Har du sett om det kommit några flyttfåglar än? Eller du kanske till och med har besökt Hornborgasjön och räknat tranor! Hur som helst så tror jag att det är en stor stund för svenskarna när man hör och ser de första flyttfåglarna komma. Då är våren här på riktigt.
Om du gjort några alster med fåglar på, vill vi gärna se dem. Kommentera detta inlägg och lägg in en länk till ditt inlägg.

Länkar
Länk till Tranans dag 2013.


Skrotbokens länkar
- Tutorial - vik en trana av Hozzan
- Pippi på fåglar av maxell
- Sagofåglar av Birgitta/Bi
- Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer av Alien bling. Innehåller ett stycke med fåglar "Fåglar på vift".
- Fjädrar till påsk av maxell. Inlägget innehåller ett flertal olika fåglar.

0 kommentarer: