av Pia/Pippin

Maj kallades förr för blomstermånad i södra Sverige och lövmånad i de norra delarna. Idag, den första maj, är det tradition för arbetarrörelsen att gå i demonstrationståg. Socialdemokraterna som ju tillhör dem, har den röda rosen som symbol. Vi på Skrotboken har dock tänkt på en annan ros till denna dag, nämligen solrosen. Den första maj är dessutom International Sunflower Guerrilla Gardening Day, så vi har av den anledningen gjort alster med solrosor på.

Första maj firas av arbetarrörelsen sedan 1980 och är instiftat av Andra Internationalen och är även en påminnelse av Haymarketmassakern i Chicago 1886. Det var den 4 maj som arbetare demonstrerade för 8 timmars arbetsdag och polisen kontrollerade demonstrationen. Någon kastade in en bomb i demonstrationståget och detta resulterade i att arbetare och poliser drabbade samman. Det slutade med sju polisers och minst fyra demonstranters död.

International Sunflower Guerrilla Gardening Day
Den första maj är även den Internationella Solrosgerillaodlardagen. Detta innebär att gerillaodlare denna dag planterar solrosor i rabatter, diken och jordplättar som är negligerade. Detta har pågått sedan 2007, då några gerillaodlare i Bryssel började. Det har sedan spridit sig och 2010 var det över 5000 människor i Nordamerika, Europa och Asien som deltog i evenemanget.
Vi ska nu se vilka solrosor vi odlat på vårt sätt. Vi börjar med cri_kees vackra kort.


Ett enkelt kort, med en enkel vikning till mor på mors dag. Jag har valt att inte dekorera kortet så mycket förutom solrosorna och de små fjärilarna.
Kort av cri_kee

Nu till nästa solroskort även här med en vacker kvinna tillsammans med fjärilar.


Ibland så har man inte den stämpel som man önskar...ett bra tips är att söka på digi stamp och den stämpel som man behöver, i mitt fall då solros. Föll för denna stämpel och det blev till ett gult kort från mig...vilket inte är vanligt.
Kort av Hozzan

Nästa kort kommer från Pippin.


Jag har gjort ett kort med solrosor. Bakgrundspappret har jag gjort själv med en solrosbild som jag kopierat upp i olika storlekar och sen skrivit ut pappret. Solrosor är ju verkligen poppis just nu, man ser dem överallt på papper och dekorationer. Och det är verkligen vackert. Har man sett ett solrosfält som blommar så glömmer man det inte. Det är en magisk syn. Alla blommorna har sina "ansikten" mot solen och följer solen hela dagen.
Kort av Pippin

Bis kort är quillat, vilket tyvärr är en ganska bortglömd teknik i Sverige. Det är väldigt effektfullt.


Texten på kortet lyder "A true friend is one of life´s treasures." och visst är det sant. En riktigt god vän som sprider ljus och värme kring sig är värd sin vikt i guld. En annan solspridare och soldyrkare är solrosen - något av det mest tacksamma man kan odla, inte minst tillsammans med barn. Det växer så det knakar och till hösten kan tidningarna åter svämma över med bilder på barn tillsammans med sina höööögväxta solrosor. Själv gillar jag dock de låga buskiga bättre. Till mitt kort valde jag att göra en solros med hjälp av quilling.
Kort av Bi

Vi avslutar med Chruss vackra och glittriga solroskort.


Solrosor har jag aldrig odlat utan det är sådana som fåglarna delar med sig och de kommer ju upp på de mest märkliga ställen. Vackra är de och ett fång varma stora solrosor lyser verkligen upp.
Kort av Chruss

Vad blir det för dig den första maj? Röda rosor eller solrosor? Du kanske har hakat på gerillaodlingstrenden. Visa oss gärna dina alster för oss genom att lämna en kommentar till detta inlägg.

Länkar
Här kan du läsa mer om gerillaodling.
Här finns lite mer information om solrosor.


Skrotbokens länkar
- Go red - det är första maj av Bi
- I den härliga vårsolens glans... av Bi
- Nyfiken gul på trender av maxell - innehåller ett kort med quillad solros.

0 kommentarer: