av Birgitta/Bi

Idag på Kristi Himmelsfärdsdag vänder vi inte blicken uppåt mot det blå utan ner mot markens gröna då vi visar monocromatiska alster skapade i smaragdgröna toner.

Kristi himmelsfärdsdag som alltid infaller den 40:e dagen efter påskdagen firas inom kristendomen till minne av dagen då Jesus efter återuppståndelsen lämnade jorden och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna, allt enligt Nya Testamentet. Både påsk och därmed också Kristi Himmelsfärdsdag firas till skillnad från andra kristna högtider utifrån måncyklerna och infaller därför vid olika datum olika år. Kristi himmelsfärdsdag har firats sedan mitten av 300-talet.

Den liturgiska färgen är vit denna dag men vi siktar istället in oss på grönt eftersom dagen sedan gammalt också kallas för betessläppningen, eftersom det var då man lät korna gå ut på bete. Den som varit med på ett betessläpp/kosläpp kan inte ta miste på den glädje som de vårrusiga djuren visar över att få vara ute i det fria och gröna.
Apropå vårrus så kan det väl också vara på sin plats att påminna om att dagen sedan 1924 även firas som folknykterhetens dag. ;)

Har du möjlighet att komma iväg och se ett kosläpp tycker jag du ska ta den, det är en "lustiger" dans. Sök "kosläpp" och ditt län eller mejeri så kan du finna var och när det sker i din närhet.
I Europa är det tyvärr inte så säkert att kossorna får komma ut på bete men i Sverige är det krav enligt djurskyddslagen. Något vi bör värna hårt om.

Sköna gröna maj ...
Nu är det inte bara gräset och den allt grönare naturen som inspirerat oss till färgval utan även det faktum att maj månadssten är smaragden.
En månadssten är en modifiering av zodiakstenarna vilka är ädelstenar som står som symboler för zodiakens 12 olika stjärntecken. Ädelstenar har tillskrivits magiska egenskaper i folktron och det förekommer föreställningar om att zodiakstenen skänker lycka åt den som bär en sten som motsvarar det stjärntecken som bäraren är född i.
Månadsstenar får då i stället symbolisera årets tolv månader i den gregorianska kalendern.

Smaragd
Smaragden är en av världens mest exklusiva och därmed också dyraste ädelsten. Stenens speciella gröna färg har har fascinerat genom århundraden och stått som en symbol för växtlighet och livskraft. Det är krom som ger stenen; som tillhör gruppen beryller, dess speciella färg.
Bara de finaste stenarna är genomskinliga, de flesta smaragder är mer eller mindre grumliga. Det finns många fyndigheter av smaragder, de största finner man dock i Colombia, Brasilien och Zimbabwe.
Namnet kommer från det grekiska ordet smaragdos som betyder grön sten.

Smaragdgröna alster ...
Dessa dyrbara stenar ska förvaras och då bjuder Spacegirl på den perfekta förvaringen, som för den delen fungerar lika bra till andra mindre dyrbara skatter.


Jag har klätt & dekorerat en ask i grönt, väldigt vårig och användbar till någon liten present. =)
Ask av Spacegirl

En härligt grön presentask måste naturligtvis följas upp av ett lika härligt grönt grattiskort, eller hur?


Ett så kallat ShakerCard, eller på svenska skak-kort, i smaragdgröna toner och lite vitt. Finns färdiga plastformar som man fyller med ill exempel pärlor med mera. Ett billigt tips är att spara plastformar som finns på diverse förpackningar och göra sina egna.
Kort av Hozzan

Tack för tipset Hozzan! Nästa kort låter vi lillylva bjuda oss på på. Lika underfundigt som alltid. ;)


Monochroma alster är rätt utmanande. Att hitta saker i samma färg fast ändå inte – utan att det blir miss-match. Men det är lika skoj som det är utmanande!
Kort av lillylva

Det är något speciellt att skapa monocromatisk. Det kan vara enormt frustrerande men är samtidigt väldigt givande och resultatet blir ofta väldigt rogivande när det väl faller på plats. snorsk älskar den sortens utmaning.


Jag älskar att scrappa monokromatiskt! Denna gång lekte jag loss med mist och dylusions. Jag använde mig också av en del gesso och perfect pearls för att göra om de olika färgerna på dekorationerna till samma. Resultatet blev något mörkare än jag tänkt mig, men jag är ganska nöjd ändå. Fotot är taget med iPhonen och med nåt av alla filter som finns att leka med.
Layout av snorsk

Så sant, det som inte finns färdigt i rätt färg får fixas till. Även det en kul och kladdigt rolig utmaning.
"Kladdat" har även Kicken gjort.


Grönt har på senare tid blivit en av mina favoritfärger och jag skapar allt oftare i gröna nyanser! I mitten på layouten har jag limmat fast gamla rivna bokpapper och sedan målat med akrylfärg för att få det i den färgen jag var ute efter. Layouten i sig är uppbyggd diagonalt där dekorationerna går från ena hörnet till andra
Layout av Kicken

Som avslutning får samara bjuda på en uppmaning om att ta det riktigt lugnt, njuta av ledigheten och landa i att bara vara.
Vi ger oss iväg till smaragdgröna vatten.


Jag scrappar mest resefoton, här har jag tre bilder från poolen ett hotell jag bott på, jag ville försöka fånga den varma mysiga känslan det var när poolen var upplyst på kvällen.
Jag har använt ett mönstrat papper med sniglar, det symboliserar hur långsamt tiden gick de två veckorna vi var där, ingen stress utan bara avkoppling.
Blomman står för tropisk ö, och stjärnan för en förstklassig semester.

Det var inte så lätt att fota min layout, blixten slog till på 2 foton.

Layout av samara

Det var vad vi hade att bjuda på idag. Vi önskar er alla en trevlig och njutbar helg och hoppas solen kommer att skina, i alla fall lite, över där du befinner dig, om det så är på ett kosläpp eller en spontan picnic i det gröna.

Skrotbokens länkar
- I det gröna ... av Birgitta/Bi
- Tutorial - Canvas med gravitationsmålning av Pysseltjejen - Tutorial från 2012 där grönt spelar en central roll
- Skapa med kalla icke-kontraster av maxell - Inlägg från 2012 där vi skapar med så kallade kalla färger, dvs färger som går mot blått och grönt
- Kort med analoga färger - färggrannar av maxell - Inlägg från 2011 där vi använder färger som ligger grannar med varandra på en färgcirkel
- Grönt är skönt... av Bi - Inlägg från 2010 med fokus på grönt
- Min oas av maxell - Inlägg från 2009 där vi använder oss av gröna blad och vatten som inspiration för att skapa om våra oaser
- Julens färger - del 2: Grön av maxell - Inlägg i samband med julen 2008 med fokus på grönt

0 kommentarer: