I det gröna ...

on 17 mars 2013

av Birgitta/Bi

Idag är det Saint Patrick´s Day och trots annalkande snöoväder färgas tillvaron Irlänskt grön denna dag. Skrotboken gör likaså och skapar alster där färg är en av de tre parametrar vi har valt att utgå från.

Det är flera händelser i mars som får ge bakgrunden till dagens tema för vårt skapande. Temat ser i sin helhet ut så här:

Vi skapar valfritt alster och använder minst två av följande tre alternativ:
- en övervägande andel av färgerna blått och grönt
- ris eller kvistar från naturen
OCH/ELLER
- minst en treklöver
Att det är Sankt Patrick´s Dag har jag redan berört i ingressen, mer om det nederst i detta inlägg, de andra dagarna/sakerna vi väljer att uppmärksamma idag är ...

Björkmånaden ...
På de flesta slaviska språk kallas mars för "björkmånad" (i Ukraina, kallas till exempel månaden för березень, vilket betyder björkträd).
Visst längtar vi väl lite till mans (undantaget alla allergiker som helst vill gå i ide) efter att få se björkarna visa sina små musöron, för mig är det en tydlig startpunkt för en mängd trädgårdsarbete.

Den 23e mars infaller en annan viktig händelse, Earth Hour. Mer om denna viktiga manifestation kan du läsa om du följer länkarna nederst i detta inlägg men kortfattat kan nämnas att det sannolikt måste vara en av de enklaste saker vi kan göra för att uppmärksamma klimatfrågan. Tänk att en så enkel handling som att släcka ljuset under en timma (helt ok om man sparar ner på andra energikällor också under denna enda timma) gör dig delaktig i en världsomspännande kedja av ökad miljömedvetenhet. Klockan 20:30 och en timma framåt. Ett utmärkt tillfälle för mys vid levande ljus. =)

Detta ger som en gemensam utgångspunkt att använda material med anknytning till jord och mark. Blått för himlen och havet och grönt för skog och mark. Kvistar eller pinnar som växer i jord och mark. Treklöver för Saint Patrick. Dessutom befinner vi oss mitt i fastetiden och fastlags-/påskriset med sina fjäderprydda kvistar påminner om att påsken snart är här. Kan inte bli mycket bättre än så. =)

Nu, ut i det gröna ...
... för att undgå tjuvnyp (se nedan) så kan jag redan nu säga att alla dagens alster har med gröna färger. Hozzan har tagit fram sin Art Journal och gått på jakt efter våren.


Jag gjorde en Art Journalsida om min önskan att det snart är vår ... en bit bort ännu här uppe i norr.
Jag hittade vide som slagit ut och en kvist från en björk som fick en idé att börja snurra i mitt huvud. Jag målade; med distress och en sminksvamp, bakgrunden och därefter målade jag trädet med akrylfärg. Limmade fast kvistarna och videkissarna och halverade min sida så halva fick symbolisera det som är nu och den andra halvan om vad som är på väg, det vill säga "snart så kommer våren igen ... snart".

Uppslag i Art Journal av Hozzan

Enligt de senaste väderprognoserna lär det inte bara vara i norr som våren kommer att låta vänta på sig. I Skåne tycks vintern vara på väg med full kraft igen. Suck! Dock förtröstansfullt att veta att förr, eller senare, kommer den ofrånkomligen igen, den efterlängtade våren.
Hozzan hade använt sig av färger och kvistar. Dags att se vad Cissi har hittat på, då hennes längtan sträcker sig bortom våren.


Jag börjar redan längta efter semestern ...
... vi åker alltid och "fiskar", även om det ofta inte blir någon fisk. Och det är absolut inte det viktigaste heller, det finns inget som slår att sitta vid lägerelden vid stranden. Här har jag gjort en layout som handlar om just detta.
En kvist från naturen blev ett fiskespö och några små blev till en knippe bränsle till elden. Jag hittade en chipboard treklöver, när jag rotade runt i mina lådor, den blev perfekt att använda som dekoration till titeln.

Layout av CissiLayout av Cissi

Cissi har fått full pott då hon använt både grönt och blått, kvistar och en treklöver. Liksom Hozzan har Spacegirl valt att använda sin Art Journal till detta tema. Personligen tycker jag det är kul att Art Journaling har blivit en populär aktivitet hos svenska scrappare. Art Journaling är ett utmärkt kompelment till annat skapande. Tänk så mycket kreativitet det bor i vårt land. =)


Den här utmaningen inspirerade mig till att skapa en sida i min artjournal, mestadels blå och grön i alla fall.
Jag har målat med vattenlösliga vaxkritor, dragit över med vatten och sen använt en del av ett spelkort & washitejp, en bit papper och några väl valda ord.

Uppslag i Art Journal av Spacegirl

Att färgerna var väl representerade råder det ingen tvekan om och här fanns minsann inte mindre än sex treklöver med. Jag tror de flesta av oss kan skriva under på "Att skapa är att leva".
Bland alla dessa treklöver kan det dock smyga sig in en och annan med flera blad.


I vår trädgård har vi en plats där man med en del sökande kan hitta fyrklöver. Ingen annan stans i trädgården, bara just där. Denna genetiska defekt hos plantan gör att vi har en lyckohörna - just hos oss. =)
Kort av Bi

Med denna lyckoklöver vill jag önska er alla lycka till med dagen och hoppas den innebär utrymme för mycket kreativitet.

Saint Patrick´s Day ...
tillika Irlands nationaldag, firas inte bara på Irland utan även på många andra håll i världen idag.
Om du befinner dig på Irland, i USA, Kanada eller Storbrittanien gör du klokt i att klä dig i grönt, annars löper du risk att få ett tjuvnyp. Det är nämligen tradition att den som inte bär gröna kläder eller accessoarer får utsättas för olika upptåg, som till exempel att bli nypta.
Även om det är den 17e som är Saint Patrick´s Day förekommer på en del håll firande i en hel vecka.

Den 17e mars 1903 blev Saint Patric´s Day officiellt allmän helgdag på Irland, i år är det 110 år sedan.
Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Saint Patrick vars död inföll denna dag någon gång under andra halvan av 400-talet. Det finns olika bud om vilket år han avled men officiellt anses året vara 461.

Saint Patrick var den som införde kristendomen på Irland. Han använde sig bland annat av den irländska treklöverns (shamrock) tre blad som egentligen är ett för att förklara den kristna treenigheten för sina lärjungar.

Mer att läsa om dessa händelser finner du via länkarna nedan. För inspiration finner du idag en mängd länkar till tidigare publicerade inlägg, allt för en riktigt kreativ söndag.

Länkar
Wikipedia om Sankt Patrik
Earth Hour 2013


Skrotbokens länkar
Inlägg med fokus på Earth Hour
- Släck ljuset en timme av Pyssellina - Inlägg i samband med Earth Hour 2012
- Earth Hour - Vi skapar i mörker av Bi - v Bi - Alster skapade från utmaningen att skapa i mörker och att använda minst en staple/häftklammer
- Earth Hour - Vi skapar i mörker, del 2 av Bi - Alster skapade från utmaningen att skapa i mörker och att använda minst en staple/häftklammer
- Earth Hour - I elfte timmen av Bi - Inlägg i samband med Earth Hour 2009
Inlägg med fokus på saker från jord och mark
- Spår av Missan78 - Inlägg från 2012 där cri_kee använder avgnagd kotte och en bit bark på en layout
- Min plats på jorden av maxell - Inlägg från 2011 där vi använder sand, jord och/eller lera
- Sommar, sommar, sommar av Bi - Inlägg från 2010 som där Skberg74 använder sand på en layout
- Vi dekorerar påskriser och gör hängande påskpynt av maxell - Inlägg inför påsken 2010
- ”Vintern rasat ut bland våra fjällar” av Pyssellina - Inlägg i samband med valborg 2012 där vi använder något brännbart. Innehåller ett kort av Ziro med ris och kvist
- Tags och eget papper av maxell - Inlägg från julen 2010 där Martha använder kvistpapper för att göra en jultetra och dekorerar densamma med en trätag
- Jul och natur av maxell - Inlägg från julen 2010 där vi använder saker från naturen för att skapa inför julen
- Säg det med toner... av Bi - Inlägg från 2010 där maxell använder små grenar eller kvistar på en layout
- Julklappsstuga 11/12 - Tomtar av pinnar av Sam - Tutorial från julen 2008 där Sam gör tomtar av pinnar
- Våra barn tar in hösten av Bi och maxell - Inlägg från 2008 där barnen skapar tittskåp med höstanknytning
- Vi spökar med ett öga på klockan av Bi - Inlägg från 2010 som innehåller en bordsdekoration där Bi använt torra kvistar
- Går det att använda höstlöv på det vi skapar? av maxell - Tutorial från 2009 om att använda riktiga löv i skapandet - Hösten färger - del 6: Beige av maxell - Inlägg från 2008 där maxell använder löv på en layout samt där Bi och Sam använder bland annat bark från en palm på en layout
Inlägg med fokus på blått och/eller grönt
- Tutorial - Canvas med gravitationsmålning av Pysseltjejen - Tutorial från 2012 där grönt spelar en central roll
- Skapa med kalla icke-kontraster av maxell - Inlägg från 2012 där vi skapar med så kallade kalla färger, dvs färger som går mot blått och grönt
- Vi firar vårt grannland och skapar i blått och vitt av Pippin - Inlägg från 2011 där vi skapar med blått (och vitt)
- Kort med analoga färger - färggrannar av maxell - Inlägg från 2011 där vi använder färger som ligger grannar med varandra på en färgcirkel
- Grönt är skönt... av Bi - Inlägg från 2010 med fokus på grönt
- Min oas av maxell - Inlägg från 2009 där vi använder oss av gröna blad och vatten som inspiration för att skapa om våra oaser
- Julens färger - del 3: Vit och (ljus)blå av maxell - Inlägg i samband med julen 2008 med fokus på blått (och vitt)
- Julens färger - del 2: Grön av maxell - Inlägg i samband med julen 2008 med fokus på grönt

0 kommentarer: