Brasklappar och text i det dolda

on 11 februari 2013

av Marie/missan78

År 1513 blev Hans Brask utsedd till biskop i Linköpings stift. Med anledning av detta firas 500-årsjubileum i Linköping i år. Skrotboken uppmärksammar detta genom att skapa valfritt alster där vi använder dold journaling eller dold text på något sätt.

Biskop Brask är den historiskt sett mest kände biskopen i Linköpings stift och jubileumsfirandet inleddes igår den 10 februari med gudstjänst i Biskop Brasks anda i Linköpings Domkyrka.
Hans Brask föddes i Linköping 1464. Biskop Brask var en renässansmänniska som var verksam då det moderna Sverige grundades. Det tidiga 1500-talet var oroliga tider. Kalmarunionen upplöstes och reformationen påverkade kyrka och statsskick. År 1504 inträdde Brask i rikets råd. Under de följande åren spelade han en roll i de förhandlingar som fördes med Danmark efter brytningen 1505 och tillhörde dem som försökte arbeta fram en förlikning med danske kungen.

Brasklapp
Mest känd för gemene man är troligen biskop Brask för den så kallade Brasklappen.
Det var som sagt strid om makten mellan kyrkan, representerad av ärkebiskopen Gustav Trolle, och staten, representerad av riksföreståndaren Sten Sture. Danske kung Kristian den II hade; som garanti för kyrkans frihet, gett ärkebiskopen biskopsborgen Stäket "för evärderlig tid" med rätt att försvara den med militära medel. Då Sten Sture och riksrådet menade att Trolle gick i Kristians ärende, lät de avsätta ärkebiskopen.
Hans Brask satt med i rådet och hans sigill fanns bland de andra rådsmedlemmarnas sigill under beslutet att avsätta ärkebiskopen. Troligt är att Brask reserverade sig mot beslutet då han som kunnig i kanonisk rätt visste att det var juridiskt otänkbart att avsätta en ärkebiskop på detta sätt. Endast påven kunde avsätta en ärkebiskop.

Tre år senare, 1520, kallades alla stormän och biskopar till Stockholm för kröningen av Kristian II. På kröningsfesten kallades till ett möte på slottet som utvecklades till rättegång. Ärkebiskop Gustav Trolles krav på ekonomisk kompensation för bland annat Stäkets rivning ledde till frågan om den tidigare riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans anhängare hade gjort sig skyldiga till kätteri. Under de följande dagarna avrättades uppskattningsvis 82 personer.
Bland de avrättade återfanns många inom aristokratin som hade stött Sturepartiet under de föregående åren. Hans Brask slapp undan. Enligt Olaus Petri - som berättat om detta i sin krönika - räddade han sig genom att dra fram "brasklappen" ur sitt sigill. Petri har också myntat de ord som Brask skulle ha yttrat: "Til thenna besegling är jach nödd och twingat". I dagligt tal mer känt som "Härtill är jag nödd och tvungen" (Krönikan är skriven till stöd för Gustav Vasa långt efter händelsen. Ingen har sett Brasklappen men det är en bra historia.)

Skrotboken tolkar ...
Vi har inspirerats av biskop Brask och skapat med "Brasklappar" genom att använda dold journaling eller dold text på våra alster. Man kan gömma meddelande lite varstans. Först visar Samara var hon har gömt ett meddelande.


Jag har gjort en sida med min kusin, hennes dotter och hennes mor. Papperet var så läckert och 3D liknande, så min man trodde faktiskt jag hade lagt dit lösa pappersbitar. För att göra den dolda journalingen satte jag dit en bit papper fäst med 2 brads, så man kan vika upp och läsa under. Som dekorationer har jag 3 blommor, en per person, och 2 texter

Layout av Samara


Dolda meddelanden kan finnas på många ställen och nu ska vi se var Maxell har gömt sitt.

Jag stämplade text över hela sidan som jag sedan helt och delvis dolde genom att måla över med akrylfärger. Ytterligare dold text återfinns på baksidan av lappen som jag fäst i ett fastlimmat gem.

En sida om förändring, förnyelse och framtid ...

Layout av Maxell



Detaljbild

Layout av Maxell

I nästa alster finns det många gömmor att lämna små meddelanden.


För en gångs skull började jag med att göra ett album utan att ha en plan för vilka foton som kommer att hamna i det. Men en hel del foton kommer att rymmas i det här albumet som jag gjort av innermappar till hängmappar, (finns att köpa i 5-pack (fem flikar) på kontorsbutiker).
Det gick åt 6 stycken till mitt projekt. Ihopvikt är det något större än A4.

På varje uppslag finns det olika varianter av biblioteksfickor, luckor, flikar och små miniatyralbum som ger plats för både synliga och gömda foton och dokumentation. Det finns även större fickor att att förvara minnes saker i. På mittuppslaget (bakstycket) finns t.ex två fickor med plats för A4 förvaring. Stängningen är gjord av självhäftande kardborreband.

Albumet har många möjligheter och när det är dags att lägga till foton och dokumentation kommer även fler dekorationer att hamna lite här och där också.

Album av Cissi



Detaljbild

Layout av Cissi

Man kan undra vad det står på alla hemliga lappar - visst blir man lite nyfiken? lillylva bjuder på en glimt.


Jag valde att göra en dold journaling bakom ett av fotona, som jag fäst med ett gångjärn i vänsterkanten och en phototurner i högerkant.

Layout av lillylva



Detaljbild

Layout av Lillylva

Ibland vill man skriva mycket som antingen bör få vara lite privat och ibland vill man helt enkelt bara låta fotot vara i fokus. Kosepute visar hur hon löst problemet.


Jag hade en hel del att skriva till den här layouten. Jag skrev allt på två tags som jag har stoppat in bakom ett mönsterpapper. Sedan knöt jag fast snören i tagsen, dels för att man lättare ska se dem, och även för att de ska bli lättare att dra upp och läsa. Istället för rubrik på min layout har jag använt biobiljetten från besöket.

Layout av Kosepute

En hälsning till någon kan ibland få innebära en liten utmaning också - hitta texten. =) Ett smått anonymt kort visar Chruss ...


Här har jag målat ett digitalt motiv, satt det på en fotomatta och limmat fast den mot stommen - men - lämnat så mycket under fotomattan så man kan föra in ett litet meddelande till mottagaren. Helt dolt med text och det gäller att upptäcka att man kan dra i den där biten ...

Layout av Chruss

Idag har vi visat på texter dolda under färg, bakom motiv, på tags och lappar att hitta, vända fram och så vidare. Hur brukar du göra när du vill dölja texten lite? Lämna gärna en kommentar med ditt tips.

Länkar
-- Wikipedia om Hans Brask
-- Svenska Kyrkan Linköping om Biskop Brask Jubileumet


Skrotbokens länkar
- Inspirerat från film och med censurerad journaling av maxell - Inlägg från 2011 där vi inspireras av film och censurerad journaling.

0 kommentarer: