Bara vanligt vatten

on 4 augusti 2012

av Lina/Pyssellina

Så här i slutet på sommaren blir det mycket festande på våra kära vattendjur. Kräftskivorna och surströmmingspremiärerna avlöser varandra. Detta uppmärksammas av oss genom att vi skapar något vattenrelaterat.

Att vi väljer detta vattenrelaterade tema idag beror på att gårdagen, det vill säga den 3e augusti historiskt sett har bjudit på en del vattenhändelser. År 1858 upptäckte upptäcktsresande John Hanning Speke av en slump det som numer kallas Victoriasjön då han var på jakt efter Nilens källor. Den 3e augusti år 1914 passerade det första skeppet genom den nya Panamakanalen. Utöver detta firades även National Watermelon Day i USA igår.

Vi lämnar dock vattenmelonens firande där hän, även om en klyfta smakar alldeles perfekt efter någon av de följande måltiderna. =)
Vi ägnar istället några ord åt våra traditionella vattendjursmåltider

Kräftskiva eller kräftfest är en traditionell svensk fest som hålls i slutet av sommaren, i samband med kräftfiskesäsongen. Vi är inte ensamma om denna tradition, även i Finland har de kräftskivor. Fast det är mest bland de finlandssvenska som den förekommer.

När man tillagar kräftorna gör man ofta följande. Kräftorna kokas hela i en lag av saltat vatten och mycket dillkronor. Till detta serveras vanligen hårt och mjukt bröd, räkor, kryddig ost, kokt potatis med mera.
Inte sällan klär man upp sig med hattar, förkläden och dukar med servetter, tallrikar och andra dekorationer med kräftmotiv.

Suströmming, för den som inte vet, är strömming som man har konserverat genom jäsning/fermentering. Detta ger en kraftig lukt (som många tycker är hemsk) och det smakar salt.
Fisken äts ofta i en klämma och då tillsammans med till exempel kokt mandelpotatis som läggs mellan två skivor hårt tunnbröd. Man kan även använda mjukt tunnbröd och rulla ihop den, då kallas det ibland för stut.

Årets surströmmingspremiär är den 16 augusti. Detta helt enligt traditionen, den tredje torsdagen i augusti. Fram till 1998 var premiären lagstadgad men numera hålls traditionen vid liv av handlarna genom att saluföra surströmmingen först till premiären.

Till båda tillställningarna dricker man ofta snaps och öl.
Tips på recept, dekorationer med mera finner du i länkarna i slutet av detta inlägg.

Under och över vatten
Det är nästan så att kräftorna på Chruss's kort rör sig när vattenbakgrunden ser så strömmande ut.


Vatten - det är ett spännade media. Här har jag tagit distress stains i blåa nyanser och en olivgrön och duttat och svept på glossy papper. Så fort jag färgat in pappret vände jag upponer på papperet mot ett skräppapper och fick bort det "blöta" så att säga. Därefter tog jag en bit av en trasa och blötte ner den ordentligt och drog snett över papperet och fick effekten av att det var strömmande vatten.
Du ska vara rätt snabb mellan skräppapperet och när du drar med trasan men det går att preparera med mer färg eller vatten.
I det nedre högra hörnet limmade jag dit lite fin dekorsand.
Stämplade kräftorna, monterade det med ett "tångaktigt" nät under på vänster sida. Sedan använde jag pearlmakers för att skapa de där plopparna i tången som är kul att klämma på och vattenbubblor i vattnet (eller kräftfisar för den med fantasi)

Kort av Chruss

Lillylvas våghalsiga alster med en vattenfylld zippåse ger verkligen effekten av att fisken simmar i ett akvarie.


Det som är vatten i mitt kort är dels bakgrunden som är gjord med akvarellfärg samt en zippåse med vatten i som jag monterat framför fiskmotivet. Svårt att se på bild kanske, men den runda formen mitt i fiskbilden är helt enkelt en luftbubbla i zippåsen.
Kort av lillylva

Minns att jag som barn älskade att vara ute och leka när det regnade/hade regnat. Jag hade hur kul som helst med allt man kunde göra. Så jag förstår flickans leende på kortet.


När jag bläddrade igenom mina kort var det solklart att jag skulle använda det här fotot på dottern från förra sommaren till vattentemat.
Den 2 juli var det översvämning i vår by. Regnet vräkte ner under eftermiddagen och när solen kom fram på kvällen stod ganska mycket av byn under vatten och räddningstjänsten gjorde vad de kunde för att pumpa undan vattnet.
Barnen och jag var ute och kollade på förödelsen och här står S i en enorm vattenpöl i kvällssolen.

Layout av snorsk

Ibland är det lättare sagt än gjort att vara ovanför vattenytan men som Hozzan uppmanar; Ge inte upp utan trampa på.


Ibland så kan det kännas som om man kämpar med att hålla huvudet ovanför vattenytan...men det är bara att trampa på. Det fick bli temat för min boksida i min Art Journal.
Har först grundat med gesso och sedan ritat ett huvud och kropp, som jag klippt ur en gammal bok. Också den fastmålad med gesso. Solen och båten har jag målat med krita och en stencil i plast.
Alla färgerna har jag målat med laverbara kritor, dvs de går att blanda med vatten, och sedan strukit ut med en pensel och vatten. Ett spartips är att kritorna finns att fynda på affärer som ibland kallas för "Gubbdagis" för måttliga pengar, men titta efter så att de är just laverbara.

Art Journaling av Hozzan

Havet kan ha de mest underbara färger, som här på Samaras foto från Rhodos


När temat var vatten så passade jag på att använda mitt fina papper med vattentema, det är tillverkat med en massa glitter på. 2 foton från Rhodos kom till nytta, och diverse utstansade vattendjur. Även rubriken är utstansad i ett papper med vattenmönster.
Layout av samara


Trots rubriken är vatten inte så "bara".
Denna till synes enkla vätska kan vara allt från en livsviktig dryck för vår överlevnad till en rolig "leksak" för både barn och vuxna.
Regnsmatter mot ett fönster eller en tältduk kan vara både sövande och rogivande. En porlande bäck likaså. Se vattnet och uppskatta alla de oändliga varianter som det kan förekomma i. Var sak har sin tjusning.

Länkar
Surströmming
Kräftskiva


Skrotbokens länkar

Inlägg med anledning av kräft- och surströmmingspremiärerna


- Dille på kräftor av maxell - Inlägg från 2010 som berättar om kräftor och kräftfiske
- Dillkronor i kräfttider och andra tider av maxell - Inlägg från 2010 med anledning av kräftpremiären
- Sensommarfester med tradition av Bi - Inlägg från 2009 med anledning av kräft- och surströmmingspremiärerna
Inlägg med fokus på vatten
- Sol, vind och vatten av Pippin - Inlägg från 2012 där orden sol, vind och vatten används
- Vatten, vatten, bara vanligt vatten... av Bi - Inlägg från 2010 där vatten använts på något sätt på alla alster
- Min oas av maxell - Inlägg från 2009 där vi använder gröna blad och vatten
Ett urval av tutorial och alster där vatten ingår i en teknik
- Tutorial - Saran Wrap av Bi och maxell - Tutorial från 2012 där vatten är en ingrediens
- Saran Wrap - Alster av Bi - Alster skapande från ovanstående tutorial
- Tutorial - Saltmålning av Bi och maxell - Tutorial från 2012 där vatten är en ingrediens
- Saltmålning - Alster av maxell - Alster skapande från ovanstående tutorial
- Tutorial - Tona ner och yfta färg, del 1 av 2 av Bi och maxell - Tutorial från 2011 om att tona ner och lyfta färger som primärt är vattenlösliga
- Tona ner och lyfta färg, del 1 av 2 - Alster av maxell - Alster skapade från ovanstående tutorial
- Tutorial - Sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial från 2011 där vatten är en ingrediens
- Sugrörsblåsning - Alster av maxell - Alster skapade från ovanstående tutorial
- Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell - Tutorial från 2011 där snö som smälter till vatten används för att färga in papper
- Tutorial - Resist med stearin av maxell - Tutorial från 2010 där vattenbaserade färger används för resistteknik
- Måla med fingerfärg av maxell - Inlägg från 2010 där alla alster är målade med fingerfärg. Inlägget innehåller flera recept på fingerfärg och där vatten är en ingrediens.
- Tutorial - Att färga in med kaffe av maxell - Tutorial från 2010 där vatten (i kaffe) ingår som ingrediens
- Tutorial - Bubblor i massor av Bi - Tutorial från 2010 där vatten är en ingrediens
- Färgläggningsskolan - Pigmentrika färgpennor och vatten av maxell - Tutorial från 2009 för färgläggning

0 kommentarer: