Fynda på loppis!

on 14 augusti 2012

av Pia/Pippin

Den 14 augusti är det National Garage Sale Day i USA, med anledning av detta har vi skapat alster med loppisfynd vi gjort.

Finns det något roligare än att gå på loppis? Man vet aldrig vad man kan hitta.
Ibland får man fina saker för en spottstyver och andra dagar hittar man ingenting. Under sommaren dyker det upp mängder med loppisar överallt i Sverige.
Det sägs att ordet loppmarknad kommer ifrån de första loppisarna som anordnades, på grund av att de kläder som såldes där var fulla av loppor och löss.

Olika typer av loppmarknader
Det finns egentligen flera olika typer av loppmarknader, som är mer eller mindre permanenta. Till exempel finns det loppisar där man som privatperson kan hyra ett bord för att bli av med sånt som man inte längre behöver, och som anordnas med regelbundenhet i någon byggnad eller ute i det fria.
Det finns även permanenta loppisar som drivs av någon privatperson/företag eller välgörenhetsorganisation i en för ändamålet lämplig byggnad. Dit kan man ofta; som privatperson, lämna in eller sälja sina saker och de säljs sedan vidare. Vidare finns ju även mer spontana loppisar som dyker upp, speciellt under sommaren, till exempel bakluckeloppisar, flyttloppisar eller garageloppisar som anordnas av privatpersoner för ett eller flera tillfällen.

Här visar vi lite av vad vi hittat på loppis. Bland annat vad man kan göra med gamla böcker och nothäften. Vi börjar med Chruss som gjort ett fantastiskt vackert kort.


Sprang bara förbi ett bakluckeloppis häromdagen och hittade en billig bok jag kunde slakta utan dåligt samvete.
Brevid boken låg en fin bit spets som jag fick gratis av tanten för hon ville bli av med biten. Den var inte lång men för kortmakare behövs inte mycket.
Jag har lite ärvd spets som är både knypplad och virkad men jag kommer mej inte för att använda dem i pysslet så när jag snubblar över fina bitar ute så är jag på direkt ... den här biten är knappt en cm bred och så skir och vacker, precis som fjärilarna.

Kort av Chruss

Jag, Pippin, har också hittat en fin bok på loppis. Den har jag använt.


Jag kan ju inte låta bli loppisar, springer in med detsamma om jag ser en.
På detta kort har jag tagit en bild från en bok om krukväxter som heter "Hemmet blommar", som jag har köpt på loppis för en billig peng. Sen har jag på en bakluckeloppis fått tag på några riktigt fina gamla hyllkantsband, varav den ena är med fina blå blommor. Den har jag använt här.

Kort av Pippin

Även Samara har använt bokblad till sitt alster.


Jag hade sån tur för två år sen när jag var på en loppis, att jag fick några gamla trasiga böcker från 1800 talet, de är så vackra att scrappa med.
Till den här bilden av farmor använde jag ett band och en spets, också fyndade på loppis, och ett journalingblad med en urtavla för att visa att sidan handlar om gamla minnen.

Layout av Samara

Kosepute har också använt sig av papper hon köpt på loppis, nämligen notblad och papperspåse.


Jag har hittat både ett gammalt nothäfte och en bunt med gamla papperspåsar på loppis. Papperspåsen blev till fotomatta på min layout.
Till dessa gamla nötta saker passade det bra med ett foto från slutet av 20-talet på min farfar och hans syster.

Layout av Kosepute

Brukar du också gå in på loppisar? Det är svårt att låta bli, eller hur!? Alla vill ju göra en bra affär och hitta dyrgripar till en billig peng.

Skrotbokens länkar
- Svenska spetsar av Mahlin78 - Inlägg från 2012 där Pippin gjort ett kort med, bland annat, gamla spetsar som hon köpt på loppis.
- Krya på dig av Pippin - Inlägg från 2012 där Kosepute gjort ett kort med, bland annat, en bild från en gammal läkemedelsbok som hon köpt på loppis.
- Det finns ens sång om allt av Pyssellina - Inlägg från 2012 där Hozzan gjort en layout med, bland annat, notpapper, som hon köpt på loppis.
- Kaffe - Kaffetåren den är bra av Bi - Inlägg från 2010 där Kosepute gjort en layout med, bland annat, en gammal sked som hon köpt på loppis.

2 kommentarer:

Angelica sa...

Tänk att det finns en sån dag!!!
Det hade jag ingen aning om....
Vilken högtidsdag, passar mej perfekt!!!! Måste firas vid pysselbordet bland alla loppisfynd från sommaren.
Tack för all inspiration ni sprider,
alltid lika kul att kika in här!

skrotboken sa...

Tack Angelica!

Ja visst är det en bra dag att uppmärksamma. Hoppas du vill dela med dig av ditt pysslande. =) Lämna gärna en länk till ditt/dina alster här om du bloggar eller så kan du maila till oss. Skulle vara kul att se vad du hittade på med dina loppisfynd.

//Bi för Skrotboken