Vi fiskar på norska

on 17 maj 2012

Mahlin78

I detta inlägg visar vi alster där vi använt formen av fiskben, med anledning av att det idag är Kristi Himmelsfärdsdag och därmed även den första metaredagen. Icke att förglömma att det även är Norges nationaldag.

Kristi himmelsfärds dag räknades förr som första metaredagen då fiskelyckan den dagen ansågs avgöra hur fisket skulle bli under resten av året. Efter påskdagen tillbringade Jesus 40 dagar med att undervisa sina lärjungar. De blev ensamma kvar på jorden, med uppgiften att bli ”människofiskare” genom att berätta för alla om vad de varit med om.
Fisken användes tidigt som symbol för de kristna. Symbolen kommer från beteckningen för det tidigare grekiska ordet Ichthys (fisk) som på latin uttalades Ichtys. Bokstäverna i ordet fisk fick för de kristna betydelsen "Iesous Christos Theou Yios Soter" som betyder Jesus Kristus, Guds Son, Frälsare.

Norges nationaldag
Utöver detta firar vårt grannland Norge sin nationaldag, ett land där fiskenäringen enligt tradition är avgörande. Men sanningen är den att fiskenäringen i Norge endast står för 1 % av landets BNP (Bruttonationalprodukt). Olja och gas står för de största och viktigaste enskilda industrierna, och står för 22 % av BNP.

Det är ju inte bara i Norge som man firar 17e maj, utan även på Skansen i Stockholm uppmärksammas detta. Vi på Skrotboken har dragit vårt strå till stacken tidigare år, se länkar längst ner i inlägget.

Fisk är ju inte bara en god middag för oss människor, även katter brukar gilla dessa delikatesser ...


Den här stämpeln poppade direkt upp i huvudet på mej när det gällde fiskben. En liten katt som snott middagsmaten - igen!!!
Fiskbenen är ritade på frihand.

Kort av Chruss

Fiskbensmönstrat kort med snygga effekter.


Jag tänkte direkt på fiskbensmönster när jag såg detta temat. Det blev ett rätt enkelt kort med egengjort mönster i cardstock.
Kort av Pyssellina

Att uppmuntra någon som tagit sig genom en viktnedgång är fint!


När jag såg temat med fiskben, tänkte jag genast "benig" och smal. Så jag gjorde ett kort med fiskar och en "benig" sådan, som de andra fiskarna förstås beundrar. Lämpligt kort kanske till någon som gått ner i vikt.
Kort av Pippin

För mig var det en ny kunskap att vi firar metaredagen samma dag som Kristi Himmelsfärds dag, men en rolig kunskap. Nu ska jag även lära maken min detta, kanske får det bli en fisketur idag! Firande av Syttende Mai överlåter jag till min kära svägerska :-)

Skrotbokens länkar
Inlägg med fokus på fisk och hav
- Simma lugnt av maxell
- En krispig vinter full av aktiviteter utomhus av maxell
- Dille på kräftor av maxell
- Gläns över sjö och strand av Birgitta/Bi
- Dillkronor i kräfttider och andra tider av maxell
- Sensommarfest med tradition av Birgitta/Bi
- Sommarmat ska grillas av Birgitta/Bi


Inlägg med fokus på mönster
- Lapptäcke - Tekniktutorial och alster av Pippin


Inlägg med anledning av Syttende mai
- Syttende maj och Norges nationaldag av Birgitta/Bi 2010
- Grattis Norge, idag är det syttende mai av Birgitta/Bi 2009


Inlägg med anledning av Kristi Himmelsfärdsdag
- Ovan molnen... av maxell

0 kommentarer: