av Birgitta/Bi

Första maj firande och utomhusaktivitet. Lockande för de flesta - en plåga för andra. Idag firas också Internationella astmadagen vilket vi uppmärksammar genom att skapa valfritt alster där minst en droppform (som i droppande näsor, rinnande ögon och de mediciner som används mot astma) finns med.

Nu börjar våren på allvar i hela landet och för ganska många innebär det vissa tillbehör i livet. Ständiga följeslagare blir mediciner, ögondroppar, nässprayer med mera, med mera. Antalet människor med astma ökar dessutom konstant och astma är idag vår största folksjukdom.

Internationella astmadagen
Första tisdagen i maj , vilket i år råkar sammanfalla med 1 maj firas Internationella astmadagen/ World Asthma Day. Tema för 2012 är "You Can Control Your Asthma."
Internationella astmadagen arrangeras av Global Initiative for Asthma (GINA) i samarbete med hälso- och sjukvård och utbildare i astmafrågor för att öka medvetenheten om astma och för att förbättra astmavården i hela världen.
Den första internationella astmadagen, 1998, firades i mer än 35 länder i samband första "World Asthma Meeting" som hölls i Barcelona, Spanien. Deltagandet har ökat för varje år och det är nu den viktigaste händelsen för att öka kunskap och medvetenhet om astmafrågor.
I Sverige arbetar Astma- och allergiförbundet med att i år uppmärksamma forskningsfondens kampanj, Min önskans stad. Förbundets läns- och lokalföreningar kommer att finnas på plats ute i landet för att leta allergidoldisar och samla in pengar till Forskningsfonden.

Det droppar ...
... inte bara från ögon och näsor. Skrotboken låter droppformen komma igen på olika sätt i de alster vi skapat till idag.


Astma har gått i släkten i 4 generationer nu, morfar, min mor, jag och pojken. Än så länge är det inte allvarligt för honom, ta i trä att det inte blir värre. Jag valde att använda småbilder som annars mest blir liggande, jag brukar annars inte gilla så kraftigt mönstrade papper, men det här var så läckert att jag höll dekorationerna minimala. De små dropparna är qk, de hör egentligen till en splash-die, men de kan vara nog så söta ensamma.
Layout av Samara

Astma eller andra allergier kan vara väldigt inskränkande för den som är drabbad. Sam har alltid varit väldigt känslig för alla sorters insektsbett. Inte alltid så lätt att undvika de där surrande och irriterande men oftast nyttiga små djuren även om vi försöker vara så försiktiga som möjligt. En insekt som vi dock sätter upp på listan för helt onödiga djur är mygg. Här har vi riktigt svårt att se nyttan med deras existens. Ett endaste litet bett strax ovanför vänstra ögonbrynet resulterade i en kraftig allergisk reaktion ...


Ett endaste ynka litet myggbett och så var ett par dagar förstörda. Som väl är påverkades inte andningen.
Astma, kvalsterallergi och överkänslighet mot bett är en del av vardagen för stackars Sam.
Dropparna på layouten är bland annat de som sprayats ut över sidan med mist i tre olika färger(symboliserar de flitigt använda inhalatorerna). Dropparna på mönsterpappret går inte att missa, det hängande bladets droppform samt slutligen den elaka myggans lilla bloddroppe.

Layout av Bi

En betydligt mer positiv tolkning av dropptemat kommer från Mahlin78 då hon ägnar sig åt förberedelserna inför stundande studentfirande.


Ett studentkort till makens systerdotter som snart är klar med skolan. För att göra kortet lite mer exklusivt har jag hängt på en droppformad pärla.
Kort av Mahlin78

Följ gärna länkarna nedan för mer information om denna viktiga dag samt Skrotbokens länkar om du vill finna fler alster med produkter som på något vis är sjukvårdsrelaterade.
Nu är det dags att ta en extra puff ur inhalatorn och ge sig ut i naturen. =) Vi önskar er alla; med eller utan medicinering, - en riktigt skön Första Maj!

Länkar
Astma- och Allergiförbundet Friskare liv - bloggen
GINA - World Asthma Day
Facebook - World Asthma Day


Skrotbokens länkar
- Krya på dig av Pia/Pippin - Innehåller alster med minst en sjukvårdsrelaterad detalj
- Tona ner och lyft färg, del 2 - Alster av Bi - Inlägg från 2012 där maxell använt stämplad och kirurgtejp på ett uppslag i Art Journal samt där maxell använt kirurgtejp för att tejpa ihop ett uppslag i Art Journal
- Tutorial - Tona ner och lyft färg, del 1 av 2 - Alster av maxell - Inlägg från 2011 där maxell använt stämplad och målad kirurgtejp på ett uppslag i Art Journal
- Tona ner och lyft färg, del 1 av 2 av Bi och maxell - Tutorial från 2011 där maxell använt stämplad och målad kirurgtejp på ett uppslag i Art Journal
- Spindlar av ElinÅ - Inlägg inför Halloween 2011 där maxell använt stämplad och målad kirurgtejp på ett kort
- Färgstarka böcker av maxell - Inlägg från 2011 där maxell använt gasbinda på ett uppslag i Art Journal
- Vi presenterar Linda Horn/Scraplinda - Inlägg från 2011 där Scraplinda visar en kalender med, bland annat, gasbinda
- Vi är i badrummet av maxell - Iinlägg från 2010 som innehåller alster med bland annat plåster
- Något som aldrig går ur tiden av maxell - Inlägg från 2010 som innehåller en layout av Bi kring en sjukhusvistelse
- World Humanitarian Day av Birgitta/Bi - Inlägg från 2010 som innehåller alster där ordet "hjälp" i valfri böjningsform ingår samt kirurtejp på ett alster av Cissi
- Än är det vinter kvar ... - Vinterns tittskåp av Bi och maxell - Inlägg från 2009 där bomull använts till snö i vinterns tittskåp
- Vi lär känna oss själva - Scrapping som terapi av Scräpemma - Inlägg från 2008 som innehåller en layout av Scräpemma samt en layout av Cajaba, båda handlar om sjukhusvistelser
- Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer av Alien Bling - Inlägg från 2008 där maxell använder bomull för att dekorera häxans hus

0 kommentarer: