Picasso i våra hjärtan!

on 25 oktober 2014

av Pia/Pippin

Den 25 oktober 1881 föddes den spanska konstnären, skulptören, grafikern och poeten Pablo Picasso. Med anledning härav har vi inspirerats av hans konst och gjort alster.

Pablo Picasso, eller hans fullständiga namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, föddes i Malaga i Andalusien. Hans far var målare och konstprofessor och arbetade som lärare vid olika konstskolor.
Pablo var tidigt intresserad av konst och målade redan vid 8 års ålder sin första tavla med oljefärg. Han studerade senare vid flera av de skolor där hans far arbetade, främst i Barcelona.

Kubismen och surrealismen
1904 flyttade han till Paris och umgicks där med andra konstnärer och författare. Han inledde ett samarbete med Georges Braque vilket resulterade i kubismen, som de tillsammans utarbetade. Kubismens huvudsakliga tidsperiod räknas från 1907 till 1914.
Picasso var mycket inspirerad av den primitiva konsten, bland annat afrikansk konst. 1925 deltog Picasso i den första surrealistutställningen i Paris. Hans surrealistiska verk är kända över hela världen.
Han var också en skicklig skulptör, och hans verk finns representerade bland annat i Sverige ex.vis i Kristinehamn och Stockholmstrakten.
Picasso fortsatte att vara aktiv fram till sin död den 8 april 1973 i Mougins, Provence i Frankrike.

Här nedan kan ni se hur vi har inspirerats av Picasso och hans verk. Först ut är Hozzan som inspirerades av en tavla.


Inspiration till Hozzans alster
Tavla av Pablo Picasso


Har fått denna stämpel av en vän som tyckte att den passade mig bättre än henne. Nu får hon nog ångra det då jag tycker att den är rätt så piffig. Har inspirerats av färgerna och framförallt ansiktet.
Kort av Hozzan

Pippin inspirerades istället av en skulptur.


Inspiration till Pippins alster
Skulptur av Pablo Picasso


Hösten 2013 fick jag i uppdrag att göra ett födelsedagskort till en dam ursprungligen härifrån trakten. Hon är en känd skulptör och fyllde förra hösten 75 år. Jag har gjort en layout om detta kort och henne.
Picasso var ju inte bara målare utan också skulptör, så detta blev jag inspirerad av, därav bilden.

Digital layout av Pippin

Har du inspirerats av någon konstnär? Det är lätt att bli med så många vackra konstverk som finns på muséer och konstutställningar. Visa oss gärna här hos Skrotboken om du har nåt alster. Kommentera detta inlägg med en länk.

Länkar
Picassos officiella webplats (på franska)


Skrotbokens länkar
Tavelstöld av maxell
Ätbart av maxell
I Rembrandts fotspår av Pysselina
Tutorial - ramkort med kopparstick av cri_kee

0 kommentarer: